Hoe maak je bloemkoolbrood met knoflook?
Bloemkoolbrood met knoflook bevat veel bloemkool, evenals gezonde onverzadigde vetten in de vorm van olijfolie. Het bevat ook een kleine hoeveelheid volkorenmeel en uiteraard knoflook.
Dit is een geweldig product voor een dieet om gewicht te verliezen, want als je dit in plaats van brood gemaakt van traditionele witte bloem gebruikt, daalt het totale aantal calorieën dat je elke dag binnenkrijgt. Ook staat een portie bloemkoolbrood met knoflook gelijk aan één van de vijf porties fruit en groenten die je elke dag zou moeten eten.
Voordelen van het eten van bloemkool
Bloemkool is een kruisbloemige groente, net als kool en broccoli. Je kunt witte, paarse of groene bloemkool vinden, met kleine verschillen qua voedingsstoffen tussen de varianten.
Het is een zeer veelzijdig product dat je rauw, gebakken, gestoomd, geroosterd of als ingrediënt in tortilla’s en brood kunt eten. Het combineert ook goed met andere soorten groenten zoals wortels, prei en broccoli, maar ook met peulvruchten en rijst.
Hieronder gaan we nader in op enkele van de voordelen die je kunt verkrijgen door het te eten van bloemkool. Het bevat een groot aantal vitamines en mineralen. Bloemkool heeft een zeer compleet voedingsprofiel. Het levert weinig calorieën maar bevat veel belangrijke vitamines en mineralen. Het bevat goede hoeveelheden:
- vitamine B6 en C
- magnesium
- fosfor
- kalium
- mangaan
Bloemkool is ook een bron van antioxidanten. In feite beschermen antioxidanten onze cellen tegen vrije radicalen. Het bevat vooral veel glucosinolaten en isothiocyanaten, twee antioxidanten die zelfs de groei van kankercellen kunnen helpen stoppen.
Daarnaast heeft bloemkool een hoog vezelgehalte. Dat levert belangrijke voordelen op voor de cardiovasculaire gezondheid en de spijsvertering. Vezelrijk voedsel helpt bij de spijsvertering en helpt om constipatie te voorkomen. Bovendien helpt het eten van voldoende voedingsvezels om de hoeveelheid cholesterol in het bloed te reguleren.
De groente is een bron van choline, die bij consumptie tijdens de zwangerschap verband houdt met een verbetering van de hersenactiviteit van de foetus. In aanwezigheid van vitamine C en calcium helpt het vetophoping in de lever te voorkomen.
Het regelmatig eten van bloemkool kan je bovendien helpen om af te vallen. Dit komt omdat het caloriearm is en een goede vervanger voor producten die veel meer calorieën bevatten zoals brood, rijst en pasta.
Wellicht ook interessant om te lezen:
5 manieren om een smoothie van bloemkool te maken
Recept voor bloemkoolbrood met knoflook
Ingrediënten
- 3/4 kopje volkoren speltmeel
- 3 eetlepels extra vierge olijfolie
- 1 middelgrote bloemkool
- 3 teentjes knoflook
- 3 eieren
- Zout, peper, oregano, basilicum en knoflookpoeder naar smaak
Opmerkingen
- Je kunt het speltmeel vervangen door elk ander soort meel dat je wilt of in huis hebt, zoals havermout-, tarwe- of roggemeel. Het is het beste om volkoren meel te gebruiken om alle voedingsstoffen te behouden.
- Je kunt de kruiden die we hebben vermeld ook vervangen door andere kruiden die je lekkerder vindt of als je iets niet op voorraad hebt.
Bekijk dit artikel eens:
Maak kennis met 3 recepten voor volkorenbrood
Bereiding van bloemkoolbrood met knoflook
- Klop eerst de eieren tot ze schuimig zijn en voeg dan de gezeefde bloem toe.
- Voeg vervolgens ook het zout, de kruiden en een beetje water toe.
- Vermaal de bloemkool in een keukenmachine tot kleine stukjes.
- Verwijder het overtollige vocht door de bloemkoolstukjes in een schone doek te doen en dit uit te knijpen.
- Voeg daarna de extra vierge olijfolie en de geperste knoflook toe.
- Meng het dan met de losgeklopte eieren en bloem totdat alles goed gemengd is.
- Verwarm de oven voor op 200 º Celsius, en bedek een bakplaat met bakpapier.
- Leg kleine porties van het beslag op de bakplaat en bak dit ongeveer 20 minuten, of tot ze goudbruin zijn worden.
- Haal de bakplaat dan uit de oven en laat de broodjes een paar minuten op een rooster afkoelen om ze krokanter te maken.
Je bloemkoolbrood met knoflook is klaar! Uiteraard kun je dit recept met bloemkool ook op andere manieren gebruiken bijvoorbeeld als basis voor pizza’s of sandwiches. Je kunt ook verschillende soorten beleg toevoegen zoals kaas, tonijn, kalkoenfilet, eieren, kerstomaatjes of wortelschijfjes.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Alimentos.org. (n.d.). Coliflor. Retrieved April 11, 2019, from https://alimentos.org.es/coliflor
- Pedreros, N. (2016). Beneficios del consumo de crucíferas en la salud humana. Avances En Nutrición Clínica Adultos. Retrieved from https://www.researchgate.net/publication/316273005_Beneficios_del_consumo_de_cruciferas_en_la_salud_humana_-_Benefits_of_Cruciferous_vegetables_consumption_on_human_health