Hoe je liefde toont aan iemand die depressief is

Een dierbare die last heeft van depressie moet weten dat hij kan vertrouwen op de onvoorwaardelijke steun van de mensen om hem heen en dat zij er altijd voor hem zullen zijn.
Hoe je liefde toont aan iemand die depressief is

Geschreven door Katherine Flórez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Depressie is een vermoeiende en gevaarlijke aandoening die de levenskwaliteit van iemand die depressief is ernstig kan verminderen.

Depressie heeft lichamelijke en emotionele gevolgen die zo ernstig kunnen zijn dat ze als handicap kunnen worden gezien.

Het meest verontrustende aan depressie is dat degene die er last van heeft het gevoel heeft alsof niemand ooit zou kunnen begrijpen wat er aan de hand is. Hierdoor raakt zo iemand geïsoleerd, zodat hij door niemand beoordeeld zal worden.

En hoewel bewezen is dat deze aandoening absoluut behandeling vereist, zijn er nog altijd mensen die depressie in een bepaalde situatie zien als een karakterfout.

Wat in elk geval zeker is, is dat het heel moeilijk is om met depressie om te gaan en dat iemand beslist de steun van zijn dierbaren nodig heeft om het volledig te overwinnen.

In dit artikel geven we advies over hoe je liefde en steun kunt bieden aan iemand die een depressie heeft.

Iemand die depressief is, is niet alleen

Steun Bieden

Wanneer iemand depressief is, dan lijkt het vaak alsof deze persoon vast zit in een donkere tunnel die vol obstakels zit. Als zijn dierbaren is het dan belangrijk dat wij duidelijk laten merken dat hij niet alleen is. Dat hij altijd kan rekenen op onze steun om door elke lastige situatie heen te komen.

In eerste instantie lijkt dit misschien nutteloos en ontmoedigend. Aangezien niets wat wij ook doen ervoor zorgt dat deze persoon zich beter gaat voelen. Door echter voortdurend moeite te blijven doen zal hij toch weten dat hij de strijd niet in zijn eentje hoeft te voeren.

Ga de strijd aan met destructieve gedachten

Het droevige gevoel waar deze aandoening om bekend staat, gaat meestal gepaard met een hoop pijnlijke en verraderlijke destructieve gedachten

Deze gedachten zorgen ervoor dat iemand die depressief is:

 • Spijt heeft dat hij leeft.
 • Zichzelf voortdurend de schuld geeft van van alles.
 • Steeds maar blijft denken aan alle tekortkomingen die hij denkt te hebben.

Een manier om dit probleem tegen te gaan is door deze persoon te wijzen op alle goede eigenschappen en prestaties die hem hebben gemaakt tot wie hij is.

Help hem met zijn taken

Was Doen

Tijdens een depressieve periode is het vaak zo dat huishoudelijke taken als schoonmaken en boodschappen doen een beetje verwaarloosd worden. Na verloop van tijd stapelt zich een hoop stof op, blijven vuile borden onafgewassen en wordt de koelkast een broednest voor bacteriën. 

Deze dingen zorgen er samen met een droevig en hulpeloos gevoel voor dat iemand denkt dat hij zijn dieptepunt heeft bereikt.

Een manier om te helpen is door ervoor te zorgen dat:

 • De chaos onder controle blijft.
 • Dat de leefomgeving van deze persoon schoon en harmonieus blijft.

Bereid een gezonde maaltijd

In het geval van depressie kunnen er twee dingen gebeuren in verband met iemands eetgewoontes. De persoon die depressief is zal:

 • Niet genoeg eten.
 • Juist veel te veel eten. 

Beide gevallen zijn gevaarlijk. Ze hebben na verloop van tijd namelijk allebei invloed op iemands lichamelijke gezondheid, waardoor het probleem alleen maar erger wordt.

Iemand die depressief is, vindt misschien dat junkfood een simpele oplossing is, of juist het overslaan van maaltijden. Beide oplossingen kunnen echter voedingstekorten veroorzaken en negatieve gevolgen hebben voor iemands gezondheid en gemoedstoestand.

Zorg er daarom voor dat je iemand die depressief is helpt door gezonde maaltijden voor hem te bereiden, bij voorkeur met ingrediënten die de aanmaak van serotonine bevorderen.

Deel regelmatig knuffels uit

Knuffelen

De voordelen die knuffels kunnen bieden zijn wetenschappelijk bewezen. Knuffels worden dan ook door veel mensen aanbevolen als vorm van therapie. Die gebruikt wordt om:

 • Het energieniveau te verhogen.
 • De gemoedstoestand te verbeteren
 • De mentale gezondheid te verbeteren.

Hoewel veel depressieve mensen er niet van houden om aangeraakt te worden, kan een oprechte knuffel hen echter wel troosten. Het kan hen het gevoel geven dat ze gesteund worden.

Misschien ook interessant om te lezen:
Niets is zo troostend als een knuffel

Vraag niet om uitleg

Een van de fouten die mensen maken wanneer ze iemand die depressief is proberen te helpen, is diegene vragen of hij kan uitleggen wat er aan de hand is. Ze dringen er bij hem dan op aan om over zijn problemen te praten.

Wat ze zich echter niet realiseren, is dat deze persoon zijn problemen helemaal niet wil uitleggen. Dat hij zich nog liever distantieert dan dit überhaupt te moeten proberen.

Onvoorwaardelijke steun en aanmoediging kunnen aangeboden worden zonder alle details te hoeven weten. Tenzij deze persoon zelf iets wil zeggen, kun je zijn zwijgzaamheid beter gewoon accepteren.

Ga samen op zoek naar professionele hulp

Therapie

Zoals we aan het begin van dit artikel ook al aangaven, is depressie een ernstige aandoening. Dit kan op een bepaald punt professionele bemiddeling vereisen. De steun en adviezen van dierbaren kunnen in sommige gevallen erg behulpzaam zijn. Toch is dit niet altijd voldoende om depressie volledig te overwinnen.

Deskundigen als psychiaters en psychologen beschikken over de middelen om de situatie tot op de bodem uit te zoeken zonder de persoon die depressief is schade aan te doen. Eén manier om steun en liefde te tonen is dus door met je dierbare mee te gaan naar dokters afspraken wanneer dit nodig is.

Het is dus goed om te onthouden dat het niet altijd makkelijk is om iemand te helpen die depressief is. Hier is een hoop persoonlijke kracht voor nodig is. De gemoedstoestand en gedachtegang van deze personen kunnen aanstekelijk zijn. Het is dus moeilijk om mee om te gaan.

Het is belangrijk om zoveel mogelijk kracht bij elkaar te sprokkelen om altijd klaar te kunnen staan voor deze persoon. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Turney, K. (2011). Labored love: Examining the link between maternal depression and parenting behaviors. Social Science Research. https://doi.org/10.1016/j.ssresearch.2010.09.009
 • Vittengl, J. R., Clark, L. A., & Jarrett, R. B. (2003). Interpersonal problems, personality pathology, and social adjustment after cognitive therapy for depression. Psychological Assessment. https://doi.org/10.1037/1040-3590.15.1.29
 • Bodovski, K., & Youn, M. J. (2010). Love, discipline and elementary school achievement: The role of family emotional climate. Social Science Research. https://doi.org/10.1016/j.ssresearch.2010.03.008
 • Pincus, J. H. (2008). The Brain That Changes Itself: Stories of Personal Triumph From the Frontiers of Brain Science. The Journal of Nervous and Mental Disease. https://doi.org/10.1097/NMD.0b013e31817d2a8d
 • Grewen, K. M., Anderson, B. J., Girdler, S. S., & Light, K. C. (2003). Warm partner contact is related to lower cardiovascular reactivity. Behavioral medicine, 29(3), 123-130.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.