Hoe kun je zelf een ijskompres maken?
Gelkompressen kunnen worden gekocht bij elke drogist. Soms kunnen ze je echter veel geld kosten. Bij Gezonder Leven willen we je helpen om zoveel mogelijk geld te besparen. Om dat te doen, delen we vandaag twee geweldige ideeën waarmee zelf een ijskompres maken super gemakkelijk wordt.
Kompressen, ijskompressen en gelzakjes die je in de vriezer kunt bewaren, zijn noodzakelijke artikelen die je in huis moet hebben.
Als je kinderen hebt, en zelfs als volwassene, moet je ijskompressen in je vriezer hebben liggen. Ze zijn gemakkelijk, praktisch en ideaal voor allerlei soorten bulten, blauwe plekken, wonden en zelfs wanneer je koorts hebt.
Hoe kun je zelf een ijskompres maken dat flexibel is?
Er zijn talloze manieren om deze handige artikelen te maken, maar het “flexibele” gedeelte is de echte uitdaging. Je kunt dit doen door ontsmettingsalcohol te gebruiken, die voorkomt dat het water in het plastic bevriest.
De combinatie van water en alcohol bereikt een temperatuur die net zo koud is als ijs, maar dan zonder te kristalliseren.
Hiermee krijg je een ijskompres dat je kunt hergebruiken zo vaak als je wilt, in tegenstelling tot ijsblokjes – die simpelweg smelten.
We zullen je twee verschillende manieren laten zien waarmee zelf een ijskompres maken heel gemakkelijk is.
Lees ook: Zo genees je snel blauwe plekken
1. Gebruik ontsmettingsalcohol
Wat heb je nodig?
- 250 milliliter ontsmettingsalcohol – onthoud dat hoe hoger het alcoholpercentage is, des te zachter het kompres zal zijn.
- 2 glazen water (500 milliliter)
- 2 ziplock of afsluitbare zakjes
- Kleurstof (optioneel)
Wat moet je doen?
- Schenk eerst het water en de ontsmettingsalcohol in een van de zakjes en meng het goed.
- Als je een beetje kleurstof toe wilt voegen, dan is dit het moment. Je kunt het elke kleur geven die je maar wilt. Als je echter wilt dat het lijkt op de commerciële varianten, dan hoef je alleen maar twee druppeltjes blauwe kleurstof toe te voegen.
- Sluit de zak terwijl je zoveel mogelijk lucht verwijdert. Doe het geheel vervolgens in het tweede zakje.
- Stop het tenminste 12 uur in de vriezer voor het eerste gebruik.
Zoals je ziet is dit heel gemakkelijk en betaalbaar. Als je geen ontsmettingsalcohol in huis hebt, dan is er nog een andere gemakkelijke optie voor je.
2. Gebruik afwasmiddel
Wat heb je nodig?
- afwasmiddel
- 2 ziplock of afsluitbare zakjes
Wat moet je doen?
- Schenk een flinke hoeveelheid afwasmiddel (evenveel als een kleine fles) in een van de zakjes.
- Sluit het zakje strak, en zorg dat je zoveel mogelijk lucht verwijdert als mogelijk is.
- Plaats deze zak in de andere zak om lekkage te voorkomen.
- Bewaar het tenminste zes uur in de vriezer voordat je het gebruikt.
Zelf een ijskompres maken was nog nooit zo simpel!
Waarom is een koud gel kompres eigenlijk nodig?
Koude kompressen worden gebruikt voor een wijd scala aan verwondingen omdat ze de pijn van snijwonden en blauwe plekken verminderen.
Dit soort kompressen kan heel behulpzaam zijn als je spierpijn of wonden (die gebloed hebben) hebt, omdat ze het herstelproces van elke verwonding kunnen versnellen.
- Ze voorkomen de vorming van blauwe plekken in het gebied door het tijdelijk kleiner maken van de bloedvaten en het weerhouden van de verzameling van bloed onder de oppervlakte.
- De kou van ijs kan de huid bevriezen en het kan soms ook gewoon vervelend zijn door het water dat ontstaat als het ijs smelt. Je kunt deze problemen oplossen door koude gel kompressen te gebruiken.
- Ze zijn opnieuw te gebruiken, dus je kunt ze bevriezen en gebruiken wanneer je maar wilt. Ze liggen altijd klaar, omdat je ze bewaart in de vriezer.
- Ze zijn heel comfortabel, aangezien ze om elk lichaamsdeel passen. Of je nou een verwonding hebt aan je knie, je nek of je pols, een ijskompres zal zich eromheen vormen.
We raden je aan dat je deze kompressen met zorg gebruikt. Hoewel het misschien gek klinkt, moet je een dun doekje gebruiken om je huid te beschermen om direct contact met het ijskompres te vermijden om zo bevriezing door de kou te voorkomen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
-
Kendall, F. P., McCreary, E. K., Provance, P. G., & Rod, M. M. (2007). Músculos: Provas e Funções – com postura e dor. Manole. https://doi.org/10.1016/j.ijlp.2004.08.011.
-
González, Á. (2010). El movimiento. Universidad de Salamanca. https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004.
-
Damiano, J. (2017). Diagnóstico de dolor en el pie en el adulto. EMC – Aparato Locomotor. https://doi.org/10.1016/S1286-935X(16)82823-3.
-
Malanga GA, Yan N, Stark J. Mechanisms and efficacy of heat and cold therapies for musculoskeletal injury. Postgrad Med. 2015 Jan;127(1):57-65. doi: 10.1080/00325481.2015.992719. Epub 2014 Dec 15. PMID: 25526231.
-
Mac Auley DC. Ice therapy: how good is the evidence? Int J Sports Med. 2001 Jul;22(5):379-84. doi: 10.1055/s-2001-15656. PMID: 11510876.