Hoe kun je thuis een picknick organiseren?

Een leuk plan dat anders is dan anders, om te genieten van een hapje of een maaltijd met je dierbaren is om thuis te picknicken. Deze activiteit is heel eenvoudig en budgetvriendelijk. We zullen hier wat tips met je delen!
Hoe kun je thuis een picknick organiseren?

Laatste update: 24 augustus, 2022

Een picknick thuis is een eenvoudige en leuke manier om wat tijd door te brengen met je familie, vrienden, partner, of met jezelf. Bovendien is het een veelzijdige activiteit, want je kunt elke hoek van je huis kiezen om het uit te voeren. Of het nu je slaapkamer, de woonkamer of je tuin is, alles kan!

Je hoeft dus niet op zoek te gaan naar een plekje buiten in een park. Je kunt gewoon een paar dekens op de grond spreiden, wat snacks meenemen en familie of vrienden uitnodigen.

Het is heel praktisch als je de verveling wilt tegengaan en andere dingen wilt proberen dan series of films kijken. Tegelijkertijd kun je met deze activiteit genieten van een zonnige middag zonder naar buiten te gaan. Dus, wil je weten hoe je thuis kunt picknicken? Lees dan verder!

Tips voor een picknick thuis

Een van de voordelen van een picknick is dat je kunt genieten van een lekkere maaltijd in het gezelschap van je familie en vrienden. Je kunt zelfs je partner verrassen met een jubileumpicknick of gewoon een afspraakje met jezelf organiseren.

Bovendien is het een goedkope en creatieve activiteit waarvoor je niet de deur uit hoeft om samen met je dierbaren tijd door te brengen. Als je echter thuis gaat picknicken, moet je rekening houden met de volgende aanbevelingen.

1. Zoek een comfortabele plek

Hoe kun je thuis een picknick organiseren

De plek die je kiest is een essentieel element voor een picknick thuis. Probeer daarom een warme en grote ruimte te vinden die buiten is. Bijvoorbeeld de tuin, het terras of het balkon.

Als je het echter op een regenachtige dag wilt doen of als je thuis geen buitenruimte hebt, hoef je je  geen zorgen te maken. In dit geval is de woonkamer waarschijnlijk je beste optie.

2. Gebruik dekens voor je picknick thuis

Of je nu op de grond of in je achtertuin picknickt, een paar dekens of tafelkleden zijn noodzakelijk om het comfortabel en gezellig te maken. Je kunt ook wat kussens verzamelen om te gaan liggen en naar een film of de wolken in de lucht te kijken.

3. Breng een goed boek mee

Stel je voor dat je bij een goede maaltijd geniet van de bladzijden van het boek waar je zo van houdt. Als je deze picknick plant als een relaxmoment om met jezelf door te brengen, dan kun je kiezen voor het gezelschap van een boek.

Een goed boek geeft je de kans om je verbeelding en creativiteit de vrije loop te laten. Tegelijkertijd geeft lezen je nieuwe kennis en denkbeelden.

4. Doe een paar gezelschapsspelletjes tijdens je picknick thuis

Wil je wat leuks aan je picknick toevoegen? Probeer eens wat leuke bordspelletjes! Dit plan is ideaal voor familie en vrienden. Enkele spellen om uit te kiezen zijn bijvoorbeeld kaarten, monopoly, of Jenga. Dus veel plezier!

5. Maak iets lekkers klaar

Eten is het belangrijkste onderdeel van de picknick. Daarom kun je eenvoudige gerechten klaarmaken, zoals sandwiches en pizza, of meer uitgebreide maaltijden, zoals lasagne. Je kunt ook desserts of snacks maken – of alles dus laten we aan de slag gaan!

6. Voeg drankjes toe naargelang het weer

Er zijn verschillende dranken die je bij deze activiteit kunt gebruiken. Houd echter rekening met het weer en de omgeving waarin je je bevindt.

Als het koud is, zijn koffie of hete thee goede opties. Als je in een warm klimaat bent, kun je kiezen voor frisdrank, sap of ijsthee. Je hebt ook het alternatief van het maken van heerlijke cocktails voor de picknick thuis.

7. Vermijd plastic

Voor bij de maaltijd is het aan te raden herbruikbare borden, glazen en bestek te gebruiken. Op die manier verminder je het gebruik van plastic en de bijdrage aan milieuvervuiling. Vergeet niet dat plastic in kleine fragmenten afgebroken wordt die moeilijk op te ruimen zijn. Bovendien kan het giftige stoffen bevatten.

8. Voeg decoraties toe aan je picknick

Voor deze activiteit kun je ook bloemen gebruiken om een ander tintje aan je ruimte te geven. Een andere manier om te decoreren is om een fictief vreugdevuur te maken met een kaars of kerstverlichting en stenen die je in je tuin vindt.

Perfecte eetideeën voor een picknick thuis

Maak lekkere hapjes

Een onmisbaar item bij een picknick is zonder twijfel de iconische picknickmand. En een voordeel is dat je thuis bent, dus je kunt je eigen bestek gebruiken en een aantal heerlijke zelfgemaakte gerechten improviseren.

In feite hoef je niet eens uitgebreide recepten te maken. Onthoud dat minder meer is en dat een eenvoudige maaltijd voldoende is. Daarom stellen we hier 6 gerechten voor een picknick thuis voor. Schrijf ze op!

  • Boterhammen met kaas. Sandwiches zijn heel gebruikelijk als het gaat om het maken van een snelle en ongecompliceerde maaltijd. Voor hun vulling kun je roomkaas of gesmolten kaas gebruiken. Bovendien zijn ze, samen met een frisdrank, een ideale snack.
  • Caesarsalade. Deze optie is zeer licht en veelzijdig. Het kan worden geserveerd met wat brood en kaasblokjes aan de ene kant van het bord. Het is gemakkelijk, gezond en erg lekker.
  • Zelfgemaakte pizza. Met behulp van een lekkere zelfgemaakte maaltijd kun je ieders maag veroveren. Daarom is zelfgemaakte pizza een goede keuze als snack bij een romantische of familiepicknick.
  • Vanillekoekjes. Laat de zoetigheden niet weg uit je picknickmenu. In die zin is koekjes bakken het makkelijkste wat je kunt doen als het op desserts aankomt.
  • Chocoladetaart. Een van de meest populaire zoetigheden op elke bijeenkomst is een luchtige chocoladetaart. Het is heerlijk en de meeste mensen vinden het lekker. Bovendien kun je het serveren met wat ijs. Heerlijk!
  • Truffels met room en witte chocolade. Aan de andere kant zijn eenvoudige en romige chocoladetruffels, gedoopt in witte chocolade, geweldig om te serveren aan je gasten. Je kunt ze bijvoorbeeld vullen met room en de buitenkant versieren met gekleurde hagelslag.

Wanneer is de beste tijd om thuis te picknicken?

Er is geen specifiek tijdstip voor deze activiteit. Je kunt het dus ‘s morgens, ‘s middags of zelfs ‘s avonds doen. Door echter eerst het tijdstip te bepalen, kun je vervolgens het eten, de drankjes, de versiering en de geschikte plaats kiezen.

‘s Ochtends kun je bijvoorbeeld kiezen voor een licht ontbijt of een lunch. En als je besluit om de picknick thuis bij maanlicht te doen, kun je de picknickplaats versieren met kaarsen of lichtjes. Dus, waar wacht je nog op? Maak je klaar om een speciale picknick te organiseren in het comfort van je eigen huis!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Marchant T, Lucchini G, Cuadrado B. ¿Por qué leer bien es importante?: Asociación del Dominio Lector con otros aprendizajes. Psykhe (Internet). 2007. (Consultado 1 de May 2021); 16 (2). Disponible en: https;//scielo.conicyt.cl.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.