Hoe kun je je baby helpen om gas te verdrijven?
Baby’s moeten gas correct verdrijven. Als ze dat niet doen, kunnen de gassen vervolgens ongemak en irritatie veroorzaken. In dit artikel vertellen we je hoe je je kleintje kunt helpen om gas correct te verdrijven.
Zuigelingen en gasvorming
Het komt vaak voor dat baby’s niet weten hoe ze correct moeten drinken of dat het niet helemaal goed lukt. Zo kunnen ze ook lucht inslikken tijdens het voeden, vooral als ze flesvoeding krijgen.
Deze ophoping van gassen in hun kleine maagje kan ongemak veroorzaken. Daarom kunnen ze zich ongemakkelijk en geïrriteerd voelen. Dat is de meestvoorkomende reden van het huilen van baby’s.
Dit is de reden waarom het na elke voeding belangrijk is om je baby te helpen het gas te verwijderen dat hij tijdens de voeding heeft doorgeslikt. Het is nog heel moeilijk voor hem om het zelf te doen, dus hij heeft je hulp nodig.
Daarom moet je, nadat je je baby hebt gevoed, hem laten boeren zodat hij de gassen kan verdrijven om ongemak of koliek te voorkomen. Koliek treedt op wanneer gassen zich ophopen in het spijsverteringskanaal als gevolg van het doorslikken van lucht of door een slechte spijsvertering.
Soorten gassen
Er zijn 2 soorten gas waarvan je baby last kan hebben en waarbij je hem kunt helpen om het probleem op te lossen. De gassen die in het lijfje van je baby kunnen ophopen zijn:
- Maaggassen. Dit zijn de meest voorkomende gassen. Het is de lucht die je baby slikt tijdens het voeden, zoals we hierboven reeds vermeldden.
- Darmgassen. Deze worden meestal geproduceerd door een slechte spijsvertering of sommige voedselintoleranties en kunnen leiden tot darmkrampjes. In dit geval van je baby, raadpleeg dan je kinderarts. Ze kunnen zo nodig een andere flesvoeding aanbevelen.
Hoe kun je je baby helpen om gas te verdrijven?
Je kunt gebruik maken van verschillende technieken en trucs om je baby te helpen het gas correct te verdrijven. We zullen deze technieken hieronder verder toelichten.
Correcte positie voor borstvoeding of flesvoeding
Het is van essentieel belang dat je de juiste houding aanneemt als je gaat voeden, zodat je baby geen lucht samen met melk binnenkrijgt.
Het maakt hierbij niet uit of je borstvoeding of de fles geeft. Op deze manier kunnen ze beter zuigen en zullen ze minder lucht doorslikken. Om dit te doen moet je op het volgende letten:
- Je tepelhof en tepel moeten goed door de mond van de baby afgedekt worden. Als je baby alleen aan je tepel zuigt, slikt hij waarschijnlijk ook lucht in.
- Het tandvlees van de baby mag niet in je tepel knijpen. Als ze dat doen, slikken ze alleen lucht in, geen melk.
We raden je aan het volgende te lezen:
Misselijkheid en braken bij baby’s voorkomen
Laat je baby een boertje doen
Je baby laten boeren is de meest effectieve manier om hem te helpen het gas correct te verdrijven. Bepaalde posities kunnen hem helpen om het gas beter te verdrijven. De meest bekende houdingen zijn:
- Houd je baby tegen je schouder met zijn gezicht naar je toe.
- Zet hem in een zittende positie op je schoot met zijn rug naar je toe en leg je hand op de borst van je baby en je vingers op zijn kin.
- Leg je baby met je gezicht naar beneden op je arm. Met zijn buik tegen je arm gedrukt wordt de uitstoot van gassen vergemakkelijkt. Vergeet hierbij echter niet dat het hoofd van je baby iets hoger moet zijn dan de rest van zijn lichaam.
Terwijl je baby zich in de juiste positie bevindt, klop je op of wrijf je over zijn rug. Je moet je baby 5 tot 10 minuten de tijd geven om gas te verdrijven. Maak je echter geen zorgen als je de karakteristieke geluiden van boeren niet hoort, omdat ze onopgemerkt kunnen blijven. Daarna kun je je baby neerleggen.
Wanneer moet je je baby laten boeren?
Experts zeggen dat het nodig is om je baby te helpen gas te verdrijven. Je vraagt je waarschijnlijk af wanneer je dit moet doen. Normaal gesproken zou je je baby na elke voeding moeten laten boeren. In sommige gevallen is het echter mogelijk dat je het voeden moet onderbreken om gassen te verdrijven en vervolgens door te gaan.
- Als je baby rusteloos is tijdens het voeden, kan hij lucht doorgeslikt hebben. Je kunt dan elke 5 tot 10 minuten stoppen om hem te helpen gas te verdrijven. Vervolgens kun je door gaan met voeden.
- Je kunt je baby ook laten boeren als je hem van de ene borst naar de andere borst verlegt.
- Als je je baby flesvoeding geeft en hij lijkt van streek, kun je elke 60 milliliter stoppen om hem te laten boeren en vervolgens doorgaan met voeden.
Luister gewoon naar je moederlijke instincten! Als je baby niet rusteloos lijkt te zijn en correct drinkt is het niet nodig om de voeding te onderbreken. Laat je kindje dan gewoon boeren als hij klaar is.
Kies de goede speen als je flesvoeding geeft
Als je je baby flesvoeding geeft, moet je goed letten op de speen van de fles. Dit komt omdat ze mogelijk niet geschikt zijn voor de leeftijd van de baby.
Als de gaten of de speen zelf ze te groot is, kan dit ervoor zorgen dat je baby lucht samen met de melk doorslikt. Daarom is het beter om voor de leeftijd geschikte speen te kiezen, zodat je baby geen lucht inslikt. Er bestaan ook speciale spenen die dit probleem kunnen voorkomen door de hoeveelheid lucht die baby’s inslikken tijdens het voeden te minimaliseren.
Dit artikel kan je interesseren:
De oorzaken van constipatie bij baby’s
Is het altijd nodig om je baby te laten boeren?
Sommige moeders geloven dat baby’s tijdens het voeden altijd lucht inslikken. Daarom denken ze dat ze hun kindje altijd moeten boeren, wat er ook gebeurt. Dit is echter niet altijd het geval. Vooral bij het geven van borstvoeding zal je baby geen lucht inslikken als de positie en zuigtechniek correct zijn.
Als je je baby probeert te laten boeren wanneer hij dat niet nodig heeft, kun je hem ongemak bezorgen. Het is het beste om te proberen je baby te helpen gedurende een redelijke tijd (gedurende 5 tot 10 minuten) gas te verdrijven met zachte aaien of wrijven en hem dan gewoon te laten rusten.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- C. Calvo Romero, “La prevención y el tratamiento del cólico del lactante”, BOL PEDIATR 2010; 50: 197-202
- Asociación Española de Pediatría, Técnicas de lactancia materna. http://lactanciamaterna.aeped.es/tecnicas-de-lactancia-materna/
- Asociación Española de Matronas, Los consejos de tu matrona, 2017. https://aesmatronas.com/wp-content/uploads/2018/01/Los-consejos-de-tu-matrona.pdf