Hoe kun je formica meubels verven?

We hebben een even praktisch als spaarzaam idee. Laat je fantasie de vrije loop en vernieuw je inrichting door je oude formica meubels te verven. Ze zullen er als nieuw uitzien!
Hoe kun je formica meubels verven?

Laatste update: 11 augustus, 2022

Formica meubels zijn een geweldige manier om je huis te decoreren. Hoewel de huidige decoratietrends wijzen naar andere materialen, zoals melamine, vinden we bepaalde meubels nog steeds in veel huizen terug, vooral in de keuken.

Als je de slijtage van de tijd wilt verbergen of je meubels wilt aanpassen aan de nieuwste trends, is de beste optie het schilderen van formica meubels. Enkele veel voorkomende voorbeelden van dit materiaal zijn:

 • kasten
 • planken
 • kasten
 • werkbladen
 • bureaus

Dit soort meubilair, met een glanzend, glad en bestendig oppervlak, wordt gemaakt met een vel geperst zaagsel of synthetisch plastic dat op het hout wordt geplakt.

Je kunt je meubels renoveren met een beetje verf, en de waarheid is dat je geen expert hoeft te zijn om een geweldige afwerking te krijgen. Het beste van alles is dat dit je geld zal besparen, aangezien je minder zult uitgeven dan aan het vervangen ervan. Klaar om te leren hoe je dit moet doen?

Het verven van formica meubels

Laten we eerst eens kijken welke materialen je nodig hebt om te beginnen en welke stappen je moet volgen om een perfecte afwerking te krijgen. Daarna gaan we kijken welke stappen je moet volgen.

Materialen voordat je begint

Zodra je besluit om de stijl van je meubels te moderniseren, moet je alle benodigde producten verzamelen. Zoek altijd naar de beste kwaliteit, zodat het resultaat is zoals je hoopt en verwacht. Zet de volgende producten op je boodschappenlijstje:

 • acrylverf of spraypaint in de kleur van je keuze (we raden aan dat het overeenkomt met de decoratie van de ruimte).
 • hout sealer, ook bekend als primer.
 • schilderstape.
 • verfkwast.
 • kleine roller.
 • schuurpapier nummer 80 of 100 en nog een 360.
 • zeep en water.
 • alcohol of keukenreiniger.
 • doeken.
 • draadspons.

1. Maak het oppervlak schoon

Alcohol of ammonia om het oppervlak schoon te maken

Om met de klus te beginnen moet je het meubel heel goed schoonmaken, zowel de boven- als de onderkant en eventueel ook de binnenkant. Drenk een schone doek in een sopje en ga hiermee over het gehele meubel. Neem het tot slot af met een schone doek.

Als het een oud meubelstuk is, is het een goed idee om wat ammoniak met water te mengen, en daarmee hetzelfde schoonmaakproces uit te voeren. Als er veel vuil of vet op zit, is een schuursponsje met alcohol of keukenreiniger erg nuttig om onzuiverheden te verwijderen.

2. Verwijder accessoires

Het is belangrijk om de handgrepen en alle andere accessoires te verwijderen voordat je formica meubels gaat verven. Maak eventueel van de gelegenheid gebruik om ze te vervangen door andere moderne of meer functionele accessoires. Het kan leuk zijn om een totaal andere stijl te bereiken.

3. Schuur de meubels

Zonder al te veel kracht, schuur je het oppervlak van de meubels totdat je het glazuur volledig verwijderd hebt. Hoe weet je wanneer je moet stoppen? Dat is heel eenvoudig: je zult merken dat de glans verdwenen is.

Pas op dat je niet te veel kracht uitoefent, want dan zou je het oppervlak kunnen beschadigen. Als je klaar bent, veeg je het hele meubel af met een vochtige doek om het stof van het schuren te verwijderen.

4. Breng de verzegelende basis aan

Als de verf die je hebt gekocht geen sealer bevat, breng je de grondverf voor hout aan met een roller. Je kunt primer ook als spuitverf kopen, waarmee je veel sneller kunt werken. Alle soorten verf sluiten de poriën af. Op die manier zal de verf veel beter hechten en een mooier eindresultaat geven, zonder verf te verspillen.

 • Sommige mensen zijn echter tevreden met het matte wit van dit product en doen het zonder de gekleurde verf.
 • Anderen daarentegen combineren de grondlaag met een toner om pastelkleuren te verkrijgen.
 • De overgrote meerderheid geeft echter de voorkeur aan traditionele soorten verf.

5. Laten we de formica meubels verven!

Plak eerst de randen van je meubels af met schilderstape, zodat je niet over de delen heen gaat die je niet wilt verven. Zoek naar ontwerpen die je mooi vindt, waarbij je verschillende kleuren en vormen combineert.

 • Gebruik een roller als je vloeibare verf hebt (wees precies met de hoeveelheid die je gebruikt).
 • Voor de hoeken heb je een kwast nodig. Je kunt het voor de hele oppervlakte gebruiken, maar dan loop je het risico dat je kwaststreken achterlaat.
 • Als je daarentegen spuitverf hebt, heb je minder werk. Schudt de bus gewoon goed en spuit het zorgvuldig uit alle richtingen op het meubelstuk.

Ongeacht de verfkeuze raden we je aan om meerdere lagen aan te brengen en elke laag voldoende tijd te geven om te drogen. Schuur na elke laag lichtjes met schuurpapier korrel 360.

Ook de manier waarop je schildert is belangrijk. Hoewel het geen hout is, vlekt formica in de richting van de nerf (de natuurlijke markeringen van het hout) en op een gladde en gelijkmatige manier.

6. Coaten met polyurethaanvernis

Om een glanzende of satijnen afwerking te krijgen, breng je een laatste laag polyurethaanvernis aan. Als het een meubelstuk is dat voortdurend wordt gebruikt, breng je twee lagen aan. Deze chemische stof heeft geen kleur en verandert dus niets aan de kleur van de verf.

Door zijn dichtheid is het zeer nuttig om het materiaal te beschermen en het een onberispelijk uiterlijk te geven. Als laatste stap verwijder je de tape.

Tips voor het schilderen van formica meubels

Iemand maakt de keuken schoon met een doekje

Je kent de stap-voor-stapinstructies al. Nu is het tijd om je enkele tips te geven die zeer nuttig zullen zijn wanneer je klaar bent om te schilderen.

Kies een goede ruimte

Een uitstekende truc is om het meubilair in een open ruimte te plaatsen, zoals de patio, zodat je niet met verf op andere voorwerpen terechtkomt. Als dat niet mogelijk is, kun je ook de omgeving afdekken met plastic.

Vergeet ook niet om krantenpapier of een plastic ondergrond onder en rond de verfplek te leggen, zodat je geen vlekken maakt op de vloer, de muren of andere voorwerpen.

Onvolkomenheden repareren

Als de meubels zichtbare scheurtjes vertonen, kun je het oppervlak vullen met speciale houtvuller met behulp van een spatel, net alsof je een muur repareert. Wacht tot het volledig droog is en schuur het dan.

Je kunt dit materiaal ook gebruiken om de gaten van de handgrepen te laten verdwijnen, voor het geval je ze niet meer wilt gebruiken of als je andere accessoires hebt gekocht met andere afmetingen. Je moet deze procedure uitvoeren voordat je de eerste laag verf aanbrengt.

Op de juiste manier schoonmaken

Na het schilderen van de formica meubels moet je ze schoon houden. Dat is heel eenvoudig: gebruik een katoenen doek bevochtigd met je favoriete schoonmaakmiddel (afwasmiddel, aceton, of citroen, bijvoorbeeld).

Veeg alle plekken schoon, spoel af met een in heet water gedrenkte doek en droog grondig na. Je kunt het aanvullen met een beetje glasreiniger, handig om de sporen van het opdrogen te voorkomen of te laten verdwijnen.

Verzorg je formica meubels na het verven!

Om de levensduur van je meubels te verlengen en ervoor te zorgen dat het in goede staat blijft moet je aan een paar dingen denken. Zo mag je geen zeer hete pannen op het oppervlak neerzetten of laten staan.

Ook mag je voedsel niet direct op het oppervlak snijden als het een aanrechtblad is. Plaats altijd een beschermende onderlaag om het materiaal te beschermen. Vermijd ook stoten of het plaatsen van zware voorwerpen.

Je hebt de duurzaamheid van je meubels in eigen handen en ook het uiterlijk ervan. Geen excuses meer! Dit is het perfecte moment om te profiteren van wat je hebt en het te veranderen in waar je van droomt. Verf formica meubels om de decoratie van je huis te vernieuwen!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Plazaola E, Flores M, Reyes E, Castañeda K. Mobius. Muebles reciclados. Paraguay: Universidad Americana; 2015.
 • Schweigger E. Manual de pinturas y recubrimientos plásticos. 1. ° edición. España: Ediciones Díaz de Santos; 2005.
 • Santos N. Aplicación de productos de limpieza de mobiliario. Edición 2019. Logroño: Editorial Tutor Formación; 2019.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.