Hoe kun je de droge huid van ouderen verzorgen?

Om een droge huid bij ouderen te verzorgen, moeten verschillende maatregelen genomen worden met betrekking tot o.a. voeding, blootstelling aan de zon, en hygiëneproducten. We vertellen je er hier meer over.
Hoe kun je de droge huid van ouderen verzorgen?
Leidy Mora Molina

Beoordeeld en goedgekeurd door de verpleegkundige Leidy Mora Molina.

Geschreven door Rafael Victorino Muñoz

Laatste update: 07 november, 2022

Een droge huid bij ouderen brengt verschillende problemen met zich mee, zoals roodheid, irritatie, ruwheid, barsten, vervellen en meer kans op blauwe plekken, onder andere.

En hoewel het verouderingsproces van de huid algemeen is, zijn er stappen die genomen kunnen worden om deze symptomen te verminderen en de verschijning van droogheid te verminderen. In dit artikel leren we hoe je een droge huid bij ouderen kunt verzorgen en welke factoren je moet vermijden – factoren die het probleem juist kunnen verergeren.

Tekenen van een droge huid bij ouderen

Door ouderdom veroorzaakte droogheid kan verschillende huidtypes in gelijke mate aantasten. Dit is dan weer merkbaarder op sommige plaatsen, zoals de onderbenen, de ellebogen en de plooien.

Tijdens dit huidverouderingsproces vinden er bepaalde veranderingen plaats in de verschillende lagen van het weefsel. Zo verliest de hoornlaag, de buitenste laag, zijn vermogen om vocht efficiënt op te slaan.

De lederhuid verliest elasticiteit en dichtheid door een afname van de collageenproductie (Engelse link), zowel door verouderende fibroblasten als door een geringere mechanische stimulatie. En, in de diepere lagen worden de adipocyten (vet-opslagcellen) kleiner en minder talrijk.

Als gevolg hiervan kunnen de volgende verschijnselen worden waargenomen:

  • Rimpels
  • Jeuk
  • Dunnere huid
  • Er ontstaan vlekken
  • Een verlies van vocht
  • Barsten en schilfering
  • Snijwonden en wonden doen er langer over om te genezen

Misschien ben je ook geïnteresseerd in:
4 Vitaminen voor een gezondere huid

Factoren die de droogheid van de huid verhogen

Vrouw met diabetes
De huid van ouderen met diabetes heeft meer te lijden dan die van mensen zonder de ziekte.

Veroudering en een droge huid bij ouderen, evenals de hierboven genoemde verschijnselen, zullen veel intenser en merkbaarder zijn als er bepaalde andere factoren in het spel komen. Sommige daarvan zijn te voorkomen, en we vertellen je erover zodat je er rekening mee kunt houden.

Pathologieën

Volgens studies (Spaanse link) is een droge huid een van de meest voorkomende problemen bij diabetespatiënten (50%), gevolgd door hyperkeratose of verdikking van de buitenste laag (33,5%).

Een overzichtsstudie uit 2015 (Spaanse link) vermeldt bovendien dat onder de symptomen van nierpatiënten die hemodialyse ondergaan vaak een droge huid en jeuk voorkomen.

Hormonale stoornissen

Hormonale veranderingen die met het ouder worden gepaard gaan, kunnen ook een grote invloed uitoefenen op het verschijnen van een droge huid bij ouderen. Bij vrouwen wordt met het intreden van de menopauze en de daling van het oestrogeenniveau de aanmaak van elastische vezels aangetast.

Blootstelling aan de zon

Overmatige blootstelling aan zonnestralen wordt in verband gebracht met het ontstaan van verschillende huidziekten. Er is zelfs een verband vastgesteld tussen ultraviolette (UV)-straling en huidkanker.

Hydratatie

Een gebrek aan voldoende hydratatie, in de zin van overdag weinig vocht tot je nemen, kan het probleem van een droge huid verergeren, en niet alleen bij ouderen.

Cosmetische en hygiënische producten

Het overmatig gebruik van zeep, deodorant, parfum en sommige crèmes kan bijdragen tot droogheid. Ook wanneer de pH van producten hoger is dan 8, tast dat de natuurlijke oliën van de huid aan.

Genetische aanleg

Factoren die met huidskleur te maken hebben kunnen een verschil maken bij veroudering en door ouderdom veroorzaakte droogheid. Volgens sommige studies (Engelse link) heeft het stratum corneum bij zwarte mensen meer cellagen dan bij blanke mensen. Daarom kan de invloed van omgevingsfactoren minder groot zijn op de donkere huid.

Andere factoren

Er zijn nog andere mogelijke redenen waarom huiddroogheid kan verergeren:

  • Stress
  • Roken
  • Wonen op plaatsen met zeer droge of koude lucht
  • Veelvuldig hete baden
  • Medicijnen zoals antihypertensieve diuretica, corticosteroïden, orale anticonceptiva, antineoplastica en retrovirale middelen.

Lees meer over dit onderwerp en ontdek:
7 bodyscrubs voor een droge huid

Hoe kun je een droge huid bij ouderen verzorgen?

Vrouw bekijkt haar rimpels
Een droge huid verzorgen zal het verschijnen van rimpels verbeteren, want de collageenproductie wordt met deze aanbevolen maatregelen bevorderd.

Volgens onderzoek (Engelse link) moet de verzorging van een droge huid bij ouderen veelomvattend zijn en verschillende strategieën omvatten, zoals de strategieën die we hieronder zullen zien.

Vochtinbrengend

Enerzijds moet de vochtinname verhoogd worden door minstens 2 liter water per dag te drinken. Dit kan echter van persoon tot persoon verschillen. Daarnaast moet de aanwezigheid van verse groenten en fruit in de voeding verhoogd worden.

Anderzijds wordt het gebruik van plaatselijke vochtinbrengende producten (crèmes of gels) aanbevolen. Bij voorkeur moeten deze na het baden worden aangebracht om het vocht te helpen vasthouden.

Voorzichtig met hygiënische producten

Voorzichtigheid is geboden met hygiëneproducten, want een droge huid is gevoelig en er kunnen sommige reacties optreden. Daarom is het aan te bevelen alkalische oplossingen, parfum, kleurstoffen en bepaalde chemicaliën, zoals triclosan, parabenen, formaldehyde en oxybenzone te vermijden.

Controleer altijd de pH waarde van het product.

Vermijd koude, droge lucht

Vermijd alles wat bijdraagt tot een droge huid. Daarom moet je, als je woont of werkt in een omgeving waar de lucht erg droog is, een luchtbevochtiger gebruiken.

Ook in de zomer, als de omgeving erg warm is, of juist in de winter, als de temperatuur daalt, moet je voorzorgsmaatregelen nemen om veranderingen in de vochtbalans te voorkomen.

Beperk blootstelling aan de zon

Er is al gezegd dat overmatige blootstelling aan de zon schadelijk kan zijn en dat de huid van ouderen de neiging heeft gevoeliger te zijn. Maar we moeten ook vermelden dat het effect van ultraviolette straling cumulatief is. Hoe langer we ons aan de zon blootstellen, hoe groter het risico op het ontstaan van melanoom.

Daarom moeten we, als we naar buiten gaan, enkele maatregelen nemen:

  • Vermijd de uren met de hoogste intensiteit van het zonlicht.
  • Gebruik een breedspectrum zonnebrandcrème.
  • Draag een zonnebril en een hoed.
  • Draag kleding die bedekt en beschermt.
  • Loop in de schaduw.
  • Gebruik geen bruiningsmethoden, ook niet met lampen of zonnebanken.

Vermijd heet water

Of je nu doucht of baadt in een bad, of je gezicht of handen wast, te heet water moet vermeden worden. Dat kan de huid namelijk droger maken. Gebruik bij voorkeur koud water en, als het winter is, warm water, maar zonder de 40 °C te overschrijden.

Op je voeding letten

Voeding is ook belangrijk als het gaat om de verzorging van een droge huid bij ouderen, want een dieet rijk aan antioxidanten kan de effecten van oxidatieve stress verminderen.

In dit verband behoren de volgende voedingsmiddelen tot de aanbevolen bij een droge huid:

  • Voedsel met een hoog watergehalte zoals watermeloenen, meloenen, sinaasappels, druiven, tomaten, komkommers, uien.
  • Groenten die rijk zijn aan bètacaroteen zoals spinazie, wortels, pompoen, en paprika’s.
  • Voedingsmiddelen rijk aan vitamine B zoals vlees, eieren en zuivelproducten.
  • Producten rijk zijn aan zink zoals oesters, sardines, pompoenpitten.
  • Voedsel met een goed zwavelgehalte zoals onder andere asperges en knoflook.
  • Bronnen van omega-3 vetzuren zoals vis, schelpdieren en noten.

Wanneer naar de dokter gaan?

Met het ouder worden kan de huid bepaalde veranderingen in textuur of algemeen uiterlijk ondergaan. Er zijn echter enkele tekenen waar je op moet letten. Bijvoorbeeld jeuk of roodheid die na verloop van tijd aanhoudt.

Daarnaast is het, hoewel ze zich gemakkelijk kunnen vormen, belangrijk aandacht te schenken aan blauwe plekken die zonder duidelijke reden verschijnen, vooral die op lichaamsdelen die door kleding bedekt zijn.

Anderzijds moeten bultjes, moedervlekken en andere vlekken beoordeeld worden met inachtneming van het ABCDE-systeem:

  • Asymmetrie. Delen van het teken zien er anders uit dan elkaar.
  • Grenzen. Als ze onregelmatig zijn.
  • Kleur. Als er veranderingen zijn.
  • Diameter. Meer dan 0,5 cm.
  • Evolutie. Als het groeit, of in de loop van de tijd van vorm of uiterlijk verandert.

Als deze of andere symptomen verschijnen, en er is ook bloeding, dan moet je naar je arts gaan om een mogelijke kankervorming uit te sluiten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Gutiérrez Sánchez D, Leiva-Santos J, Sánchez-Hernández R, Gómez García R. Prevalence and evaluation of symptoms in advanced chronic kidney disease. Enferm Nefrol. 2015;  18(3): 228-236.
  • Hurlow J, Zimmaro D. Dry Skin in Older Adults. Geriatric Nursing, 2011; 32(4): 257-262.
  • Ibarra C, Rocha J, Hernández R, et al. Prevalencia de neuropatía periférica en diabéticos tipo 2 en el primer nivel de atención. Rev. méd. Chile. 2012;  140(9): 1126-1131.
  • Pons-Guiraud  A. Sensitive skin: a complex and multifactorial syndrome. Journal of Cosmetic Dermatology. 2004; 3: 145-148.
  • Toro Giraldo A, Gaviria M. Cambios intrínsecos de la piel en el adulto mayor. Revista Asociación Colombiana de Dermatología & Cirugía Dermatológica. 2006; 14(2): 129-138.
  • Varani J, Dame M, Rittie L, et al. Decreased Collagen Production in Chronologically Aged Skin: Roles of Age-Dependent Alteration in Fibroblast Function and Defective Mechanical Stimulation. The American Journal of Pathology. 2006; 168(6): 1861-1868.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.