Hoe kom je van onderhuidse puistjes af?

Hoewel ze algemeen bekend staan ​​als onderhuidse puistjes, zijn het eigenlijk ingekapselde of inwendige puistjes. Hier vertellen we je er meer over en hoe je ze kunt behandelen.
Hoe kom je van onderhuidse puistjes af?

Laatste update: 07 april, 2023

Onderhuidse puistjes veroorzaken veel ontsteking van de huid en daardoor roodheid en ongemak. Het zijn ontstoken poriën die, in tegenstelling tot normale puistjes, moeilijker te verwijderen zijn.

Het eerste wat je moet doen als je een of meer onderhuidse puistjes hebt, is het gebied niet uitknijpen; deze actie kan uiterst contraproductief zijn, omdat het de puistjes nog meer ontstoken en de infectie ernstiger kan maken.

Behandeling van onderhuidse puistjes

1. Was je gezicht

Om te beginnen met de behandeling van onderhuidse puistjes is het essentieel om eerst je gezicht te wassen met water en een goede antibacteriële zeep. Hiermee verwijder je alle soorten extern vuil van de huid, zoals zweet, overtollige olie en zelfs bepaalde bacteriën.

2. Gebruik stoom

Om de porie te helpen openen en een kop op het puistje te vormen, kun je het beste de stoom van heet water gebruiken. Zet gewoon een pot water aan de kook, en beweeg je gezicht er dan op een voorzichtige afstand naartoe, met een handdoek over je hoofd om het “sauna”-effect te maximaliseren.

Je kunt de porie ook helpen openen met behulp van een verdamper. Veel esthetische en dermatologische centra bieden, als onderdeel van hun service, dit apparaat aan dat gedurende een bepaalde tijd hete stoom op het gezicht afgeeft.

Een andere manier om de vorming van puistjes tegen te gaan is het aanbrengen van een heet kompres op de huid. Opgemerkt moet worden dat je geen haast moet hebben om goede resultaten te verkrijgen.

Het verdient de voorkeur om geleidelijk korte sessies warmte en stoom toe te passen in plaats van te proberen het proces te versnellen en uiteindelijk de huid te beschadigen.

3. Voer een peeling uit

Zodra de kop van het puistje goed gevormd is, moet je er niet in knijpen om de pus eruit te krijgen. Met behulp van stoom moet het vanzelf naar buiten komen. Natuurlijk moet het schoonmaken van het residu gebeuren zodra de pus verschijnt, want zo voorkom je dat het weer verstopt raakt.

Als de porie is schoongemaakt, kun je overgaan tot zachte exfoliatie. Dit zal helpen onzuiverheden en dode huidcellen te verwijderen.

4. Breng baking soda aan

Wist je dat baking soda een van de meest effectieve remedies is om van onderhuidse puistjes af te komen? Deze verbinding absorbeert overtollige olie en helpt vuil van de huid te verwijderen.

Het enige wat je hoeft te doen is een pasta maken, met gelijke delen zuiveringszout en water, en die dan op het aangetaste gebied smeren. Laat het, eenmaal aangebracht, ongeveer 20 minuten zitten en verwijder het dan met warm water.

5. Breng een ijskompres aan

Als de onderhuidse puistjes zijn verwijderd, breng dan een ijskompres aan om de ontsteking te helpen bestrijden. Vergeet niet het kompres in een doek of dunne lap te wikkelen om te voorkomen dat de huid bij aanraking verbrandt.

Het wordt aanbevolen om het ijskompres ongeveer 10 minuten aan te brengen en dan ongeveer 20 minuten te rusten voordat je het opnieuw op de onderhuidse puistjes aanbrengt. Zo voorkom je dat het gebied te veel aan kou wordt blootgesteld.

Je bent misschien ook geïnteresseerd in dit artikel:
Isotretinoïne voor acne: voordelen en bijwerkingen

Masker voor onderhuidse puistjes

 

Het volgende masker is zeer effectief om de huid te verfrissen, te reinigen en diep te hydrateren. Met tea tree olie, een krachtig antibacterieel middel, helpt dit masker overtollige olie en dus onzuiverheden te bestrijden. Om het te bereiden heb je het volgende nodig:

Ingrediënten

  • ½ komkommer
  • ¼ kopje gehakte koriander
  • 2 eetlepels tea tree olie
  • Vers water (voldoende hoeveelheid)

Werkwijze

  • Was en snijd een halve komkommer in plakjes.
  • Doe vervolgens de komkommerschijfjes in de blender samen met wat vers water. Voeg ook 2 eetlepels tea tree olie en koriander toe.
  • Blend alles een paar minuten tot je een soort gladde pasta krijgt, zonder klontjes.
  • Giet de pasta in een potje en zet het ongeveer een uur in de koelkast.
  • Breng het aan op de huid en laat het 20 minuten inwerken.
  • Spoel af met antibacteriële zeep en koud water.

Ga naar je dermatoloog

Als je een of meer onderhuidse puistjes hebt die niet weggaan met deze behandeling, is het aan te raden om naar je dermatoloog te gaan voor een grondiger evaluatie.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.