Hoe kinderen met autisme tijdens de lockdown te helpen

Zorgen voor kinderen met autisme tijdens de quarantaine is een unieke situatie. Het moet gericht zijn op het creëren van een vredige omgeving met specifieke routines en duidelijke informatie over wat er aan de hand is. Verzorgers moeten zichzelf ook beschermen om hun rol naar behoren te kunnen vervullen.
Hoe kinderen met autisme tijdens de lockdown te helpen

Laatste update: 21 mei, 2020

Sinds 2007 hebben de lidstaten van de Verenigde Naties 2 april erkend als Wereld Autisme Dag. Met dat in gedachten publiceerden tal van organisaties die zich met de behandeling van ASS (Autisme Spectrum Stoornis) bezighouden deze maand een reeks aanbevelingen over hoe je kinderen met autisme tijdens de lockdown kunt helpen.

Als gevolg van de huidige COVID-19-pandemie leeft het grootste deel van de wereld in een thuisquarantaine. Dit zorgt voor elk gezin voor een moeilijke situatie. Als het echter gaat om huishoudens waar een gezinslid autisme heeft, dan kan het gezien de kenmerken van deze aandoening, nog veel moeilijker zijn.

Autisme Spectrum Stoornis

Meisje zit tegen de muur

Voordat we ons verdiepen in de aanbevelingen om kinderen met autisme tijdens de lockdown te helpen, moeten we eerst ASS definiëren. ASS, of Autisme Spectrum Stoornis, is een neuro-biologische ontwikkelingsstoornis. Het beïnvloedt het vermogen van de hersenen om sociale vaardigheden en communicatie te ontwikkelen en te behouden.

ASS wordt normaal gesproken tijdens de eerste levensjaren duidelijk. Over het algemeen voordat een kind de leeftijd van 3 jaar bereikt. De effecten op sociale en communicatieve vaardigheden worden aangetoond in het kader van een gedragsstoornis en moeilijkheden met betrekking tot de omgeving.

Kortom, mensen met ASS hebben doorgaans minder sociale, emotionele en communicatieve vaardigheden. Om die reden is het, gezien de huidige verplichte quarantaine, van cruciaal belang dat mensen met autisme speciale aandacht krijgen.

De bijzonderheden van deze aandoening maken mensen met autisme kwetsbaarder. Ze zijn daarom permanent afhankelijk van de tussenkomst van speciale hulpverleners, die momenteel mogelijk niet beschikbaar zijn. Laten we dus eens kijken wat we kunnen doen om kinderen met autisme tijdens de lockdown te helpen.

Autisme tijdens de lockdown

Voor mensen met ASS zijn routines fundamenteel. Vooral de sluiting van scholen, werkplekken, medische centra, enz. hebben daarom een enorme invloed op hen gehad. Routine-activiteiten helpen mensen met ASS om hun dagelijkse leven te organiseren en geven hen de veiligheid die ze nodig hebben.

Omgaan met een lockdown kan vooral bij kinderen met autisme moeilijk zijn. Deze aandoening is om te beginnen erg divers. Een aantal van hen zal daarom deze periode van lockdown zonder grote uitdagingen kunnen tolereren. Anderen kunnen echter overweldigd, verergeren of depressief worden.

In het licht van deze realiteit hebben sommige regeringen uitzonderlijke machtigingen (Spaanse link) verleend aan personen met autisme en hun verzorgers. Met deze machtigingen mogen mensen met autisme onder bepaalde voorwaarden hun huis verlaten. Het doel is om korte uitjes te bieden als therapiemiddel.

Elk land bepaalt de specifieke kenmerken van deze machtigingen. Over het algemeen moeten individuen of hun verzorgers een invaliditeitscertificaat bij zich hebben om hun toestand te verifiëren.

De meeste landen bevelen bovendien ook aan dat kinderen met ASS een blauw lint of buttons dragen. Dit helpt anderen om ze als autistisch te identificeren.

Misschien ook interessant om te lezen:
Het coronavirus bij kinderen: alles wat je moet weten

Kinderen met autisme in het licht van de pandemie van het coronavirus

Lachend kind

Scholen hebben hun deuren gesloten. Medische en therapiecentra werken met een minimale bezetting en richten zich op noodgevallen. Het is bijna onmogelijk om naar openbare plaatsen of uitjes te gaan. Als gevolg hiervan vragen gezinnen zich af hoe ze hun kinderen met autisme tijdens de lockdown kunnen helpen.

Veel organisaties hebben op die vraag antwoord gegeven. Een van de aanbevelingen waar ze het allemaal over eens zijn, is om routines te creëren die kinderen helpen om hun dagelijkse leven te organiseren.

Ze benadrukken het belang van het opstellen van schema’s, omdat mensen met autisme (Spaanse link) het volgende nodig hebben:

  • Voorspelbaarheid
  • Duidelijkheid
  • Anticipatie op komende gebeurtenissen

Dit alles zal de angstniveaus helpen verminderen. Een andere aanbeveling is dat gezinnen met hun kinderen praten over wat er aan de hand is. Het is geruststellend voor hen om te begrijpen waar deze lockdown over gaat en hoe lang deze zal duren.

Het is ook belangrijk om kinderen uit te leggen hoe ze voor zichzelf moeten zorgen en waarom dit belangrijk is (bijvoorbeeld sociale afstand, handen wassen, enz.). Als het gaat om kinderen met autisme, kun je het beste vertrouwen op:

  • Audiovisuele hulpmiddelen
  • Boeken
  • Beknopte uitleg

Veel van deze bronnen zijn online te vinden.

Meer aanbevelingen voor kinderen met autisme

Naast het helpen begrijpen van wat er aan de hand is, is het ook belangrijk om rust en kalmte over te brengen. De boodschap die je hen geeft, moet duidelijk en eenvoudig zijn.

Bied geen buitensporige hoeveelheden informatie aan en baseer je uitleg op betrouwbare bronnen. Het is namelijk belangrijk om een rustige omgeving te behouden om angst en stress te voorkomen.

Ten slotte is het belangrijk dat verzorgers van mensen met autisme ook voor zichzelf zorgen. Zelfzorg is essentieel als het erom gaat om routines te creëren, op een rustige manier informatie te bieden en je kinderen de aandacht te geven die ze nodig hebben.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.