Hoe je kunt merken dat je partner egocentrisch is

4 maart 2019
Als je een relatie hebt met een egocentrisch persoon, zul je merken dat je partner alleen aan zichzelf denkt. Hij zal niet over jouw gevoelens inzitten.

Heb jij op dit moment een relatie met iemand die op het eerste gezicht heel leuk leek, maar nu een andere kant van zichzelf laat zien? Lijkt het erop dat alles alleen om hem of haar draait? In dit geval kan het zijn dat je met een egocentrisch persoon te maken hebt. In dit artikel vertellen we je hoe je kunt merken dat je partner egocentrisch is.

Het is belangrijk om je eerst te bedenken dat egocentrische mensen denken dat hun meningen en interesses belangrijker zijn dan die van een ander. Hoewel het belangrijk is om jezelf op de eerste plaats te zetten, is het ongezond om je op de eerste plaats in het leven van iemand anders te plaatsen.

Als iemand dit probeert te doen, is het heel waarschijnlijk dat ze egocentrisch zijn. Lees verder om te leren hoe je kunt merken dat je partner egocentrisch is.

Hoe je kunt merken dat je partner egocentrisch is

1. Ze voelen altijd de behoefte om te laten zien dat ze belangrijk zijn

stel op de bank

Een egocentrisch persoon lijkt vaak heel zelfverzekerd. Dit is in veel gevallen echter niet waar. De meeste mensen met egocentrische eigenschappen zijn vaak zelfs heel onzeker. Als je een relatie hebt met een egocentrisch persoon, zul je waarschijnlijk merken dat ze continu om jouw goedkeuring vragen. Dit is een manier waarop je kunt merken dat je partner egocentrisch is.

Een egocentrisch persoon stelt vaak deze soort vragen:

 • Hoe zie ik er uit?
 • Zie ik er goed uit in dit kledingstuk?
 • Vind je me leuk?
 • Wat vind je leuk aan me?

Als je niet zeker weet of jouw partner gewoon benieuwd is naar jouw mening of egocentrisch is, kun je proberen na te gaan of hij zich rondom iedereen hetzelfde gedraagt. Daarnaast kun je letten op zijn reactie als hij een negatieve opmerking krijgt. 

Een stabiel persoon weet dat een negatieve opmerking vaak niets anders is dan opbouwende kritiek. Een egocentrisch persoon vat deze opmerkingen echter vaak negatief op. In veel gevallen gaan ze dan in discussie of schieten ze in de zelfverdediging. 

Lees ook:
Je zelfvertrouwen verbeteren na een relatiebreuk

2. In iedere situatie denkt een egocentrisch persoon alleen aan zichzelf

Een andere manier waarop je kunt merken dat je partner een egocentrisch persoon is, is de manier waarop ze reageren op bepaalde situaties. Een egocentrisch persoon denkt in iedere situatie namelijk alleen aan zichzelf. 

Stel bijvoorbeeld dat je een zware dag achter de rug hebt en behoefte hebt aan wat rust of een goed gesprek.

 • Een normale partner zou dit begrijpen en je gezelschap houden of een goed gesprek met je aangaan.
 • Een egocentrisch persoon wordt in veel gevallen echter boos als hij al plannen heeft gemaakt. 

Hij neemt dit je dan in veel gevallen kwalijk en zal niet denken aan hoe jij je voelt of wat jij nodig hebt. Een egocentrisch persoon heeft namelijk een laag empathisch vermogen. Dit houdt in dat ze alleen aan zichzelf en hun eigen behoeften denken.

3. Ze willen dat je altijd voor ze klaar staat en te allen tijde beschikbaar bent

egocentrisch koppel

Een egocentrisch persoon wil vaak dat je te allen tijde voor ze klaar staat. Of ze nu willen dat je altijd naar ze luistert of bereid bent naar ze toe te gaan, een egocentrisch persoon zal vaak de controle willen hebben over de mensen om zich heen.

Voel je je hierdoor wel eens oververmoeid en zou je misschien wat afstand willen nemen? Heb je ooit moeten stoppen met waar je mee bezig was en belangrijke situaties moeten verlaten voor je partner?

 • Weten dat je partner je nodig heeft kan in het begin van een relatie goed voelen. Uiteindelijk kan dit echter als een zware last gaan voelen.
 • In zo’n situatie is het heel belangrijk om prioriteiten te stellen. Je kunt bijvoorbeeld besluiten dat je je eigen interesses niet voor je partner aan de kant zal zetten. 

4. Ze onthouden weinig belangrijke informatie over jou

 • Heb je wel eens een relatie gehad met iemand die na maanden nog steeds niet weet of je nu eigenlijk broers of zussen hebt?
 • Heb je het al vaak gehad over je minst favoriete maaltijd en blijft je partner het maar bestellen omdat hij is vergeten dat je het niet lekker vindt?

Het kan inderdaad zo zijn dat je partner gewoon niet zo alert is. Iedereen maakt immers fouten. Een egocentrisch persoon heeft echter simpelweg geen interesse in wat jij te zeggen hebt. 

Als je het slechts over kleine dingen hebt gehad, betekent dit niet dat ze onbelangrijk zijn. Het zijn de kleine dingen waaraan je kunt merken hoe veel interesse iemand in jou heeft.

Lees ook:
Waarom knipperlichtrelaties een marteling zijn

5. Ze praten veel en geven jou geen kans om te reageren

egocentrische mensen praten te veel

Als je merkt dat je in je relatie alleen maar aan het luisteren bent, kan dit betekenen dat je een relatie hebt met een egocentrisch persoon. Ze zullen het soms toestaan dat je praat, maar vaak alleen als je ze gelijk wilt geven. 

Voelt het alsof jouw woorden niet interessant zijn voor je partner en draait je gesprek vaak alleen om hem? Dit is een heel duidelijk teken dat je partner een egocentrisch persoon is.

Wat te doen als je partner egocentrisch is?

 • Stel grenzen. Het is belangrijk om grenzen te stellen en deze te bewaken. Zo voorkom je dat je zelfvertrouwen er onder lijdt. Als je partner jouw grenzen niet respecteert, is het een goed idee om afstand te nemen. Zo kun je grote problemen voorkomen.
 • Leg uit wat je een slecht of onaangenaam gevoel geeft. Een egocentrische partner zal helaas niet altijd interesse hebben in wat je te zeggen hebt. Het is echter nog steeds belangrijk om op deze manier met hem te praten. Je geeft je partner zo namelijk de kans om te veranderen en je relatie te verbeteren.
 • Neem wat afstand. Het is belangrijk om realistisch te zijn. Soms zul je je dus moeten realiseren dat niet iedereen in staat is om een gezonde relatie te hebben.

Gelukkig zijn er miljoenen in de mensen in de wereld die wel een goede relatie met jou aan kunnen gaan. Je hoeft geen genoegen te nemen met een egocentrisch persoon. We hopen dat we je hebben kunnen laten zien hoe je kunt merken dat je partner egocentrisch is.