Hoe je in een zwembad kan leren zwemmen

Zwemmen heeft veel gezondheidsvoordelen en is één van de beste sporten die beschikbaar zijn. Het is ook een zeer complete vorm van bewegen die alle delen van je lichaam traint. Dat is de reden waarom het erg goed voor je kan zijn om de tijd te nemen om te leren zwemmen.
Hoe je in een zwembad kan leren zwemmen

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 23 augustus, 2022

Als je in een zwembad leert zwemmen, dan voel je je veel veiliger dan wanneer je het eerst op een strand probeert. De deining en de mogelijke stromingen die zich langs de kust vormen en je naar de zee trekken, kunnen veel angst veroorzaken, wat je niet zal helpen om te leren zwemmen.

Een zwembad is een veilige plek waar je eerst van de ondiepe gebieden kunt profiteren. Doordat je trappen en relingen hebt om je aan vast te houden, zul je ook weten dat je niet zomaar zal verdrinken.

In Nederland neemt het aantal mensen dat niet kan zwemmen toe. Hoe moet je beginnen met het leren zwemmen in een zwembad? We geven je enkele aanwijzingen om te beginnen.

Tips om te leren zwemmen in een zwembad

Kies een plek waar je kunt staan

Onder het water zwemmen

Om in een zwembad te leren zwemmen, moet je beginnen in een deel waar het water niet te diep is en waar je kunt staan. Als het water dieper is dan je borst, dan kan dit in het begin heel wat angst veroorzaken.

Het belangrijkste is dat je je kalm en ontspannen voelt, anders zal het onmogelijk zijn om te leren zwemmen. Laten we enkele specifieke stappen bekijken die je moet nemen om aan de slag te gaan:

  • Voeten eerst: hou je vast aan een trap of aan de reling aan de rand van het zwembad, laat je lichaam drijven en beweeg je voeten. Dit zal je genoeg vertrouwen geven dat je niet zult zinken. Je kan verschillende bewegingen met je voeten proberen die overeenkomen met verschillende zwemslagen.
  • Probeer te zwemmen: zodra je de beweging van je voeten onder de knie hebt, moet je eerst een schoolslag doen, die bekend staat als de kikker. Je benen buigen en strekken zich gelijk met je armen voor je lichaam uit.

Voordat je in je eentje gaat zwemmen, zorg dan dat je je veiliger voelt door je vast te houden aan een zwemplankje of laat iemand je vasthouden terwijl je je armen beweegt. Dit zal je helpen om vertrouwen op te bouwen.

Let op je ademhaling

In een zwembad leren zwemmen vereist niet alleen fysieke coördinatie. Je moet daarnaast ook op je ademhaling letten. Hierdoor kun je langer of korter met je gezicht in het water doorbrengen, afhankelijk van hoe je het doet.

Het is normaal om eerst wat sneller adem te halen en je zal je daardoor snel uitgeput voelen. Je vraagt je in dit stadium misschien af hoe sommige mensen veel tijd in het water door kunnen brengen.

Elke zwemstijl heeft zijn eigen ademhalingstechniek. Het soort waar je hoofd onder water is vereist dat je een bepaald ritme aanhoudt met je ademhaling. Wanneer je hoofd uit het water komt, dan zul je een grote hoeveelheid lucht op moeten nemen. Het is normaal om in eerste instantie niet voldoende in te ademen.

Door te leren zwemmen, vergroot je je longcapaciteit, dus totdat je genoeg geoefend hebt, zal je misschien het gevoel hebben dat je niet genoeg lucht krijgt of verdrinkt. Er zal echter niets met je gebeuren. Blijf het proberen.

Misschien ook interessant om te lezen:
Verdrinkingssymptomen na het zwemmen

Maak het moeilijker

man zwemt vlinderslag

Naarmate je je veiliger voelt in het water en de kikkerslag goed kunt uitvoeren zonder jezelf teveel uit te putten, maak het dan wat moeilijker. Hier zijn enkele ideeën.

  • Probeer dieper water in te gaan: probeer dichter bij de diepere delen van het zwembad te komen, zelfs als je nog steeds rechtop kunt staan. Dit zal je zelfvertrouwen testen en uiteindelijk kun je zwemmen op plaatsen waar je de bodem niet kunt aanraken zonder de angst dat je verdrinkt.
  • Probeer andere slagen: als je eenmaal de basiszwemslag onder de knie hebt, blijf daar dan niet bij. Er zijn veel andere slagen die je kunt leren, zoals de vlinderslag of de borst- en rugcrawl. Door het moeilijker te maken verbeter je je zwemvaardigheid en vaardigheden.

Zwemmen heeft veel gezondheidsvoordelen en is één van de beste sporten die beschikbaar zijn. Het is ook een zeer complete vorm van bewegen die alle delen van je lichaam traint. Dat is de reden waarom het erg goed voor je kan zijn om de tijd te nemen om te leren zwemmen.

Kan je nog steeds niet zwemmen? Heb je het geprobeerd, maar gaf je het te snel op? Wees niet ontmoedigd. Na verloop van tijd zal je leren om het onder de knie te krijgen.

Zwemmen is een complete work-out waar je in een zwembad of bij het strand van kan genieten. Wat is een betere manier om jezelf te amuseren terwijl je tegelijkertijd aan het trainen bent? 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Soler, J. M. (1952). Natación. Natación. Publicado Mensualmente Por El Club Natación de Barcelona. https://doi.org/10.1016/S0304-405X(99)00053-7

  • Maglione, J. (2008). Manual natación para todos – natación para la vida. FEDERACION INTERNACIONAL DE NATACION.

  • Santos Pereira, J., Silva, J. E. da, Martin Dantas, E. H., Natali, A. J., & Vale, R. G. de S. (2006). Efectos crónicos de un programa regular de natación. Sobre la tensión arterial de adultos hipertensos. RICYDE: Revista Internacional de Ciencias Del Deporte = International Journal of Sport Science. https://doi.org/10.5232/ricyde2006.00402


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.