Hoe het immuunsysteem kanker bestrijdt

Het immuunsysteem is ook in staat om zijn eigen celcomponenten te identificeren en te bestrijden. Dit gebeurt wanneer deze componenten abnormaal zijn. Lees verder om te ontdekken hoe het immuunsysteem kanker bestrijdt!
Hoe het immuunsysteem kanker bestrijdt

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Het immuunsysteem is een complex afweersysteem met als belangrijkste functie het lichaam tegen externe invloeden te beschermen. Het is daarom belangrijk dat het zijn eigen componenten van externe componenten kan onderscheiden. Dit is hoe het immuunsysteem kanker bestrijdt.

Op dezelfde manier kan het immuunsysteem ook zijn eigen cellulaire componenten identificeren en bestrijden. Dit gebeurt wanneer deze componenten abnormaal zijn. Dit is het geval bij kankercellen, die verschillen van normale cellen.

Het is belangrijk om te begrijpen dat het ziekteproces bij alle soorten kanker uit het oncontroleerbaar delen van een aantal lichaamscellen bestaat en het zich naar nabijgelegen weefsels verspreiden. Kanker is een gevaarlijke ziekte, daarom is het erg belangrijk om professionele hulp te hebben om het goed te bestrijden.

Functies van het immuunsysteem en hoe het kanker bestrijdt

Immuunsysteem houdt slechte stoffen tegen

Het immuunsysteem bestaat uit een reeks cellen en mechanismen die schade door invloeden van buitenaf voorkomen. Naast het herkennen en bestrijden van tumorcellen heeft het immuunsysteem ook andere manieren om het verschijnen ervan te voorkomen.

  • Het beschermt het lichaam tegen virale infecties die tot het verschijnen van tumoren kunnen leiden. Dit is bijvoorbeeld het geval bij humaan papillomavirus (HPV). Het bestrijdt ook anderen met een groot mutageen potentieel, wat betekent dat hun infectie het genetische materiaal van cellen kan veranderen.
  • Het vecht door externe ziekteverwekkers te elimineren. Als er een infectie is, dan reageert het lichaam door er een ontsteking omheen te ontwikkelen. Deze zwelling moet echter effectief worden verholpen, omdat deze omgeving af en toe tot het verschijnen van tumoren kan leiden.
  • Identificeert en doodt kankercellen. Het doet dit door middel van specifieke markeringen.

Oppervlakte-antigenen

Hoe herkent het immuunsysteem dan kankercellen? Het antwoord ligt in een aantal oppervlakte-eiwitten die in alle cellen aanwezig zijn, oppervlakte-antigenen genoemd (Spaanse link).

De oppervlakte-antigenen van tumorcellen verschillen van die van normale cellen. Zo kunnen de cellen van het immuunsysteem deze antigenen herkennen en detecteren wanneer ze met een gemuteerde cel overeenkomen.

De immuuncellen die in staat zijn die herkenningstaak uit te voeren, zijn namelijk T-lymfocyten (Spaanse link). Deze cellen hebben een aantal receptoren die oppervlakte-antigenen detecteren.

Hoe het immuunsysteem kanker bestrijdt: de immuuncyclus

Het immuunsysteem en lymfocyten

T-cellen kunnen de veranderingen herkennen die gemuteerde cellen ondergaan. De reactie van het immuunsysteem op kanker begint met de herkenning van gemuteerde cellen, dankzij de bovengenoemde oppervlakte-antigenen. Deze antigenen worden door T-lymfocyten onderzocht die aanwezig zijn in de lymfeklieren.

Hierna ondergaan de T-lymfocyten een reeks veranderingen en worden vervolgens geactiveerd. Hierdoor kunnen ze naar de bloedvaten reizen. Via hen bereiken de T-lymfocyten de tumor die door concentratiegradiënten van bepaalde signaalmoleculen wordt aangestuurd.

Zodra ze het gebied van de tumor bereiken, infiltreren de T-lymfocyten in dat gebied om aan te vallen. Hier herkennen ze de tumorcellen die bepaalde eiwitten op hun oppervlak hebben en gaan ze verder met het vernietigen ervan.

Ze doen dit door een nieuwe reeks cellen van het immuunsysteem te stimuleren. Door bijvoorbeeld Natural Killer (NK)-cellen of macrofagen te stimuleren.

Ontsnappingsmechanismen van tumorcellen

Hoe het immuunsysteem kanker bestrijdt

Ondanks alle inspanningen hebben kwaadaardige cellen mechanismen om het immuunsysteem te vermijden. De reden voor de ontwikkeling van kanker, ondanks de werking van het immuunsysteem, is dat een aantal kankercellen zoveel mutaties hebben ondergaan dat ze mechanismen hebben om de werking van het immuunsysteem te voorkomen.

Deze mechanismen zorgen ervoor dat de tumorcellen zich voor het immuunsysteem kunnen verbergen. Bijvoorbeeld het verbergen van de oppervlakte-antigenen die door het immuunsysteem kunnen worden herkend.

In deze gevallen kan het immuunsysteem dankzij Natural Killer-cellen terugvechten. Deze cellen kunnen detecteren wanneer een cel zijn eigen oppervlakte-antigeen heeft verloren. Ze herkennen het dus als vreemd en elimineren het.

Een ander mechanisme dat tumorcellen kunnen gebruiken om de werking van het immuunsysteem te voorkomen, is het produceren van chemische boodschappers met remmende werking op de immuuncellen. Zo creëren ze immunosuppressie rond de tumor. Dit bevordert het voortbestaan van kankercellen.

Om deze redenen is het belangrijkste doel van immunotherapie juist om het immuunsysteem bij het bestrijden van abnormale cellen te helpen. Dit kan met adjuvante therapie worden bereikt, waarbij antilichamen worden gebruikt die op tumorcellen zijn gericht om hun eliminatie te bevorderen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.