Hoe het coronavirus de huid beïnvloedt

Recente studies beschrijven hoe het coronavirus de huid beïnvloedt, zowel direct als indirect. We zullen de symptomen bekijken en ook hoe we ze kunnen identificeren.
Hoe het coronavirus de huid beïnvloedt

Laatste update: 21 mei, 2020

Het belangrijkste symptoom van COVID-19 is problemen hebben met de ademhaling. Er bestaat echter ook bewijs dat suggereert dat het coronavirus ook de huid en andere organen in ons lichaam aantast en beïnvloedt.

Laten we niet vergeten dat de klassieke triade van symptomen in het geval van SARS-CoV-2 koorts, hoest en vermoeidheid omvat, wat tot kortademigheid kan leiden. Een aantal patiënten beweert ook dat ze hun reukvermogen hebben verloren en rode ogen hebben gekregen.

De lijst van symptomen van de huidige pandemie is sinds het begin al onderwerp van discussie. Soms waarschuwen gezondheidswerkers voor bijbehorende symptomen, maar medische instanties hoeven deze nog niet in hun protocollen opnemen.

In andere gevallen geven medische instanties berichten vrij waarin wordt gevraagd om patiënten volgens nieuwe criteria te onderzoeken, maar de WHO wijst hun verzoeken af.

Deze tegenstrijdige situatie is typerend voor een zich ontwikkelende pandemie. We moeten de uiteindelijke omvang van COVID-19 nog ontdekken en we weten nog steeds niet of er herinfecties zullen zijn.

We weten ook niet of er nieuwe infectiegolven zullen zijn, aangezien experts in China daar al over speculeren, omdat de autoriteiten de regels versoepelden.

En dit brengt ons bij het dermatologische aspect van SARS-CoV-2, dat we vanuit twee verschillende perspectieven moeten beschouwen. Eerst moeten we kijken hoe het coronavirus de huid rechtstreeks beïnvloedt. En ten tweede moeten we kijken naar de gevolgen die de quarantaine voor onze huid heeft. We zullen in de onderstaande paragrafen op beide ingaan.

Heeft het coronavirus invloed op de huid?

Huid met blaren

Een Italiaanse dermatoloog was heeft over de aanwezigheid van blaren bij patiënten met COVID-19 gewaarschuwd. Dermatologen over de hele wereld zijn het erover eens dat het SARS-CoV-2-virus niet dermotroop is (Engelse link). Dit betekent dat het coronavirus de huid niet direct aantast of, met andere woorden, niet in de huidcellen terechtkomt.

Een brief aan de redacteur (Engelse link) van het Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology namens een Italiaanse dermatoloog meldde echter huidklachten bij patiënten die met COVID-19 in het ziekenhuis waren opgenomen. Volgens deze brief had 20% van de patiënten die deze professional onderzocht een van de volgende symptomen:

  • Erythematosus-uitslag
  • Netelroos
  • Blaren

Deze huidblaren verschenen tijdens hun verblijf in het ziekenhuis of daarna, maar waren niet aan de ernst van de infectie gerelateerd. De waarschuwing van de Italiaanse dermatoloog had meer te maken met de bescherming die nodig is om besmetting te voorkomen.

Hoewel hij erkent dat bewezen is dat het virus zich via ademhalingsdruppels verspreidt, dringt hij ook aan op het gebruik van fysieke barrières om contact met mogelijke geassocieerde laesies te voorkomen.

Hoe het coronavirus de huid indirect beïnvloedt door quarantaine

Met water en zeep de handen wassen

De problemen die het coronavirus in de huid kan veroorzaken, hebben met meer dan de infectie zelf te maken. Quarantaine heeft ook dermatologische gevolgen, omdat het leidt tot aandoeningen die met een opsluiting te maken hebben. Het constante gebruik van schoonmaakmiddelen en het gebrek aan blootstelling aan zonlicht heeft ook negatieve gevolgen.

We kunnen zeggen dat in deze zin de pandemie van het coronavirus de huid indirect beïnvloedt. Er zijn bijvoorbeeld gevallen van dermatitis geweest als gevolg van overmatig handen wassen en teveel gebruik van desinfecterende middelen op de handen.

Tegelijkertijd hebben een aantal mensen doorligwonden gemeld als gevolg van langdurig in dezelfde positie doorbrengen. Huidirritatie als gevolg van het gebruik van reinigingsmiddelen is niets nieuws. Chemische irritatie is altijd een oorzaak van dermatitis geweest.

Het huidige probleem is de verergering van het gebruik van deze producten. Sommige mensen zijn geobsedeerd door handen wassen en gebruiken overmatige hoeveelheden desinfecterende producten.

We moeten bovendien het gebrek aan blootstelling aan direct natuurlijk zonlicht vermelden als een ander gevolg van de quarantaine. Als je zoveel tijd binnenshuis doorbrengt, is het onmogelijk om genoeg ultraviolette straling op te vangen, waardoor onze vitamine D-spiegel daalt.

Vitamine D speelt een sleutelrol in de gezondheid van onze huid en beschermt onze dermatologische cellen en hun metabolisme. Mensen moeten daarom proberen zoveel mogelijk aan zonlicht te worden blootgesteld. Als je niet naar buiten kunt, ga dan naar je balkon of open een raam en laat de zon minstens een paar minuten per dag op je huid schijnen.

Misschien ook interessant om te lezen:
Hoe lang overleeft het coronavirus op oppervlakken?

De huid van gezondheidswerkers

Een ander belangrijk punt om te overwegen bij het praten over hoe het coronavirus de huid beïnvloedt, heeft met medisch personeel te maken. Gezien de beschermende uitrusting die artsen en verpleegsters moeten dragen, lijdt hun huid daaronder.

De aanbevolen PBM die deel uitmaakt van het huidige protocol bestaat uit handschoenen, maskers, een jurk en een operatiemuts. En deze kunnen tot dermatitis en huidirritatie op iemands gezicht en handen leiden. De hoofdhuid van iemand kan bovendien folliculitis en seborroïsche dermatitis ontwikkelen.

Het is belangrijk dat medisch personeel een huidverzorgingsroutine volgt zodra ze hun beschermende uitrusting hebben verwijderd. Dit moet betekenen dat ze hun handen op de juiste manier wassen om latex en andere stoffen die de handschoenen achterlaten te verwijderen. Een complete douche wordt echter het meest aanbevolen.

Het gebruik van hydraterende crèmes kan ook helpen om de huid te beschermen, maar ziekenhuizen leveren ze meestal niet. Volgens de hierboven aangehaalde studies gebruikt slechts 22% van de artsen en verpleegkundigen aan het einde van hun dienst hydraterende crèmes.

Het coronavirus beïnvloedt onze huid en het beïnvloedt onze gewoonten

Of het nu direct of indirect is, het coronavirus tast onze huid aan. Misschien is het een effect van de infectie op de eigen cellen van de huid, maar het is waarschijnlijker een effect dat het gevolg is van beschermende maatregelen.

Hoe dan ook, het is duidelijk dat COVID-19 onze gewoonten verandert. Hopelijk blijven de goede gewoonten bestaan die we van dit alles leren.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.