Hoe het coronavirus cellen in de longen infecteert

De studie die op 3 maart werd gepubliceerd in het tijdschrift Intensive Care Med werpt nieuw licht toe op hoe het coronavirus cellen de longen infecteert. Het suggereert ook de hypothese dat SARS-CoV-2 via de darmen het lichaam binnen kan komen.
Hoe het coronavirus cellen in de longen infecteert

Laatste update: 21 mei, 2020

De tot nu toe verzamelde informatie geeft aan dat het meest zichtbare effect van de verspreiding van het coronavirus een infectie in de longcellen is. In ons artikel van vandaag bespreken we hoe het coronavirus cellen in de longen infecteert.

Hoewel COVID-19 pas drie maanden geleden verscheen, zijn er verschillende onderzoeken die aspecten van het virus die de ziekte veroorzaken hebben uitgelegd.

Eenmaal binnenin een recentelijk geïnfecteerd lichaam, verplaatsen de druppeltjes snel naar de achterkant van de neusholtes en het slijmvlies van de keel. Vervolgens produceert het een soort ‘vergrendeling’ tussen het virus en de cellen van de receptor. SARS-CoV-2 begint dan aan de besmettelijke reis die schade veroorzaakt aan het hele lichaam.

Het virus klampt zich vast

Coronavirussen zijn omgeven door eiwitten in de vorm van weerhaken. Deze eiwitten klampen zich vast aan de celmembranen die ze vinden en dringen ze binnen met genetisch materiaal. Het effect hiervan is dat het lichaam zelf het virus begint te helpen vermenigvuldigen (link in het Engels). Dit proces belemmert het immuunsysteem om te werken zoals het zou moeten.

Op deze manier verschijnen er kopieën van het virus en daarna verschijnen er nog meer, enzovoort. Elke cel barst en laat vervolgens virale deeltjes los die de aangrenzende cellen infecteren. Beetje bij beetje ontwikkelt het virus zich tot het de keel bereikt en vervolgens de bronchiën.

Wanneer SARS-CoV-2, of het coronavirus, de longen bereikt, zwellen de pulmonale slijmvliezen op. Wanneer dit gebeurt, kunnen de longblaasjes beschadigd raken. De zwelling dringt de longblaasjes om harder te werken om zuurstof naar het bloed te brengen en kooldioxide te verdrijven.

De zwelling, samen met de schade aan de zuurstofstroom, kan ervoor zorgen dat de longen zich vullen met vocht, pus en dode cellen. Dit kan een infectie veroorzaken, namelijk longontsteking.

Tegelijkertijd kan longontsteking leiden tot acuut ademhalingssyndroom. Als dat gebeurt kunnen patiënten alleen nog ademen met behulp van een ademhalingsapparaat.

Hoe het coronavirus cellen in de longen infecteert

Hoe het coronavirus cellen in de longen infecteert

Een studie (link in het Engels) gepubliceerd in het tijdschrift Instensive Care Med slaagde erin het proces waarmee het coronavirus de cellen in de longen infecteert in meer detail te ontrafelen. Om de studie uit te voeren gebruikten onderzoekers een computermodel.

Volgens hun conclusies kan het virus zich aan longcellen hechten dankzij de ‘weerhaken’ die ze hebben. Deze puntige eiwitten lijken erg op een receptor, ACE2 genaamd. Dit is ook een eiwit die aanwezig is in de cellen van de menselijke long. Deze gelijkenis maakt het virus als het ware ‘de perfecte match’.

De eiwitten van het coronavirus hebben een affiniteit voor longcellen, waardoor dit orgaan meer schade oploopt.

Wetenschappers vergelijken deze affiniteit met een slot en een sleutel. Dit verklaart ook de reden waarom deze ziekte zo besmettelijk is. De onderzoekers laten ons weten dat het virus deze receptor in de longen beter herkent en dat het daarom zo gemakkelijk verspreidt. Gezien de eerder genoemde metafoor lijkt het alsof het slot de sleutel aantrekt en vice versa.

Schade aan de longen

Hoe het coronavirus cellen in de longen infecteert

Velen vragen zich af waarom het coronavirus vooral cellen in de longen infecteert. Een eerste reactie is dat deze organen bijzonder kwetsbaar zijn voor elk type geïnhaleerd virus. Uit het onderzoek van Intensive Care Med blijkt echter dat ook biologische factoren aan het werk zijn.

De onderzoekers specificeerden dat 82% van de cellen die dienen als ‘sloten’ voor de ‘sleutels’ van dit virus, zich in de longblaasjes bevinden. Daarom maken deze longcellen deze virale invasie gemakkelijker. Dit zijn de cellen waar SARS-CoV-2 zich het beste aan vast klampen.

De studie wijst er echter ook op dat deze longcellen niet de enige zijn die op het coronavirus ‘passen’. Er zijn andere vergelijkbare cellen in ons lichaam die zich in het hart, de lever, de darmen en het endotheel bevinden. De wetenschappers zijn van mening dat met name de darm een belangrijk toegangspunt kan zijn voor het coronavirus.

Deze gegevens ondersteunen de hypothese dat de pandemie begon als gevolg van bepaalde voedingsmiddelen van een markt in Wuhan. Als ze deze hypothese kunnen bewijzen, is de ontdekking van groot belang. Het zal namelijk aantonen dat er een andere manier van besmetting is, wat zeer relevant zal zijn voor de beheersing van dit probleem.

Wat is de bijdrage van deze ontdekkingen?

Aangezien we geen overvloed aan antwoorden hebben over dit nieuwe probleem en deze pandemie, is elke wetenschappelijke vooruitgang belangrijk. Onderzoeksgroepen over de hele wereld delen hun bevindingen, praktisch in real-time, om sneller vooruitgang te boeken.

Begrijpen hoe het coronavirus de cellen in de longen infecteert is een hulpmiddel dat artsen helpt om meer te weten te komen over hoe ze de complicaties van het coronavirus moeten behandelen. [featured-post url=”https://gezonderleven.com/soorten-maskers-om-je-tegen-corona-te-beschermen/”


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Calvo, C., López-Hortelano, M. G., de Carlos Vicente, J. C., Martínez, J. L. V., de trabajo de la Asociación, G., Ramos, J. T., … & Fumadó, V. (2020, March). Recomendaciones sobre el manejo clínico de la infección por el «nuevo coronavirus» SARS-CoV2. Grupo de trabajo de la Asociación Española de Pediatría (AEP). In Anales de Pediatría. Elsevier Doyma.
  • Herrera, Diego, and David Gaus. “Covid 19 evidencia.” Práctica Familiar Rural 5.1 (2020).
  • Santo Domingo, D. N. “Protocolo para el diagnostico y tratamiento del coronavirus (COVID-19).” (2020).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.