Hoe ga je om met seksisme op de werkvloer?
Ben jij het slachtoffer van seksisme op de werkvloer? Heb je genoeg van seksistische grappen en ongepaste opmerkingen? Je hoeft het niet te accepteren, er zijn namelijk manieren om met de situatie om te gaan en er een eind aan te maken. In dit artikel leggen we uit hoe!
Seksisme op de werkvloer
Seksisme bestaat vandaag de dag nog steeds in veel werkomgevingen. Grapjes of “grappige” opmerkingen zijn inderdaad enkele vormen van seksisme waar sommige collega’s bewust of onbewust aan meedoen. Zelfs als je je afkeuring laat blijken, hoor je misschien opmerkingen als: “Doe niet zo zuur, het is maar een grapje.” Nou, nee. Het is geen grapje.
In andere gevallen is het gebruik van bijnamen voor vrouwen ook erg populair. In de meest extreme gevallen kunnen vrouwen zelfs het slachtoffer worden van discriminatie. Hoe dan ook, of het nu om ongepaste grappen of opmerkingen gaat of dat de mannen van het personeel een voorkeursbehandeling krijgen, je zou het niet moeten pikken.
Aan de andere kant is het niet makkelijk om dit aan te pakken, omdat de boosdoeners je collega’s zijn en dus de mensen met wie je vele uren van de dag doorbrengt. Bovendien zoeken vrouwen vaak naar een balans met hun collega’s om conflicten en het in gevaar brengen van hun baan te voorkomen.
De mening van veel vrouwen wordt niet serieus genomen alleen omdat ze vrouw zijn. Anderen bijvoorbeeld, verzetten zich tegen seksisme op de werkplek en krijgen dan het klassieke “ze zal wel ongesteld zijn” te horen.
Seksisme op de werkplek manifesteert zich op veel meer manieren. Hoeveel vrouwen in de wereld hebben van klanten niet gehoord dat ze met de manager willen praten omdat ze denken dat ze hun probleem niet kunnen oplossen? Je moet je ertegen verzetten! Als je het toelaat, zul je alleen maar toestaan dat het steeds verder gaat.
Misschien ook interessant:
De meest voorkomende seksistische overtuigingen
Maak je standpunt over seksisme op de werkvloer duidelijk
Dat seksistische grappen of opmerkingen in veel samenlevingen realiteit zijn, betekent niet dat jij er ook om moet lachen. Als een collega iets seksistisch zegt, lach dan niet en laat duidelijk merken dat je er niet blij mee bent.
Ook als je opmerkingen hoort als “doe niet zo zuur” op je reactie, laat hem dan weten waarom de grap niet grappig is en waarom hij beledigend is.
Het kan zelfs zijn dat je collega zich niet eens bewust is van de aard van zijn opmerking. Op die manier maak je niet alleen je standpunt duidelijk, maar help je ook je collega’s ervan bewust te worden dat seksisme in veel facetten van onze cultuur nog steeds bestaat en zeer beledigend is.
Zeg dat nog eens?
Af en toe worden er op het werk seksistische en beledigende opmerkingen gemaakt. De beste strategie is om je collega te vragen de opmerking hardop te herhalen. Op die manier ontmasker je hem.
Nog effectiever is het om hen te vragen uit te leggen waarom de opmerking zo grappig of gepast lijkt. Op die manier zullen ze beseffen dat de opmerking echt beledigend, seksistisch en totaal misplaatst was.
Zou je hetzelfde zeggen als ik een man was?
Collega’s zijn vaak seksistisch zonder dat ze het beseffen. Als je met dit soort opmerkingen of houdingen te maken krijgt, kun je ze het beste duidelijk maken waarom hun acties of woorden seksistisch zijn.
De beste manier om dit te doen is echter niet door zelf uit te leggen waarom het zo is. Integendeel, het is veel beter om hen te laten begrijpen dat het inderdaad zo is.
Dus, wanneer je geconfronteerd wordt met bepaalde acties of opmerkingen, vraag hen dan het volgende: “Zou je hetzelfde zeggen of doen als ik een man was?” Deze vraag zal hen laten nadenken over en twijfelen aan hun eigen gedrag.
Een persoonlijk gesprek om seksisme op de werkvloer te verduidelijken
Als je denkt dat het een goede optie is, kun je ervoor kiezen om privé met je seksistische collega te praten. Zo kun je, zonder dat jij of hij zich bloot hoeven te geven, uitleggen waarom je je ongemakkelijk voelt bij zijn gedrag.
Wees duidelijk en assertief. Leg uit waarom hun opmerkingen, grappen of acties helemaal niet grappig of gepast zijn. Onthoud echter dat je niets onderhandelt: het is jouw recht om als gelijke gerespecteerd te worden.
Misschien ook interessant:
Wees assertief en leer jezelf te verdedigen tegen kritiek
Als de zaak ernstig is, zoek dan hulp en doe aangifte
Het kan zijn dat, ondanks het duidelijk maken van je standpunt en het duidelijk uitleggen van de aanstootgevendheid van bepaald gedrag of woorden, het seksisme niet ophoudt.
Daarnaast kan het ook zo zijn dat je eigen leidinggevende of baas seksistisch is, wat veel moeilijker is om mee om te gaan. In deze gevallen, als ondanks dat je privé met deze persoon hebt gepraat of je je standpunt duidelijk hebt gemaakt, hij of zij zich nog steeds seksistisch gedraagt tegenover jou, aarzel dan niet. Je moet jezelf verdedigen!
Aarzel niet om aangifte te doen. Bovendien mag de angst om ontslagen te worden geen belemmering zijn om te melden dat je op het werk wordt lastiggevallen. In veel landen controleren overheidsdiensten de gelijkheid en de uitroeiing van seksisme en pesterijen op het werk.
Aarzel daarom niet en meld het incident aan de autoriteiten. Denk er ook aan dat je het niet alleen voor jezelf doet, maar voor alle vrouwen die hetzelfde hebben meegemaakt of nog meemaken.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- De Dios González, S. (2017). 6 formas diferentes de discriminación sexista. Retrieved May 1, 2019, from https://lamenteesmaravillosa.com/6-formas-diferentes-de-discriminacion-sexista/
- Ministerio de Trabajo, M. y S. S. (n.d.). Inspección de Trabajo y Seguridad Social. Retrieved May 1, 2019, from http://www.mitramiss.gob.es/itss/web/Utilidades/FAQs/IYP/iyp.html