Hoe etiketten van cosmetica te lezen en te begrijpen

Etiketten van cosmetica bevatten veel nuttige informatie, zoals ingrediënten, houdbaarheidsdatum en mogelijke allergenen. Waarom zou je de etiketten van cosmetica lezen? Waar moet je op letten? Leer er in dit artikel meer over!
Hoe etiketten van cosmetica te lezen en te begrijpen

Laatste update: 23 augustus, 2022

Etiketten van cosmetica zijn een belangrijk onderdeel van dit soort producten, dus je moet hier bij het kopen van cosmetica op letten. Ze bevatten namelijk informatie over de ingrediënten, de aangeboden voordelen en indicaties voor gebruik. Al deze zaken zijn essentieel voor een consument om goed geïnformeerd te zijn, dus blijf lezen en ontdek waar je op moet letten.

De huid is een weefsel dat de verschillende stoffen in cosmetica op kan nemen. Het probleem ontstaat wanneer dit giftige chemicaliën zijn die op de lange termijn schadelijk zijn.

Wat is een cosmetica?

Om etiketten beter te begrijpen, gaan we eerst in op de vraag wat we als een cosmetica beschouwen. In dit opzicht hebben we het over stoffen die we op oppervlakkige delen van het lichaam moeten aanbrengen om de natuurlijke lichaamsgeur te beschermen, te reinigen of te verbergen. Het verschilt echter van land tot land.

Lotions, deodorants, parfums en make-up maken dus allemaal deel uit van de lange lijst die deze categorie producten omvat. Lees verder en leer dan waar je op cosmetische etiketten op moet letten.

Wat is de INCI en wat heeft het met cosmetica etiketten te maken?

De INCI (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients) is een systeem dat de terminologie regelt die in cosmetica wordt gebruikt (Engelse link). Dat is voor het etiketteren van ingrediënten op de verpakking.

In een aantal gevallen verschijnen de Latijnse namen van de ingrediënten in hun wetenschappelijke term en die van de derivaten of chemische ingrediënten in het Engels. Op dezelfde manier rangschikken ze de componenten op een manier dat de eerste degene zijn die het product in grotere hoeveelheden bevat.

Welke informatie moeten etiketten van cosmetica bevatten?

Make-up en benodigdheden

Etiketten van cosmetica zijn meestal niet gemakkelijk te lezen. Je moet echter de juridische basis kennen. Om te beginnen moeten ze een lijst met ingrediënten bevatten en deze vervolgens in afnemende volgorde van concentratie presenteren.

Op deze lijst moeten daarnaast stoffen zoals allergenen staan die bij gevoelige mensen reacties kunnen veroorzaken (Spaanse link). Toch kunnen die met een concentratie van minder dan 1% in willekeurige volgorde worden vermeld.

De asterisk is een ander punt om op de cosmetica etiketten te begrijpen. Het is namelijk aanwezig om de oorsprong van het ingrediënt te specificeren of om allergenen in de formulering aan te geven.

De FDA bevat informatie zoals bedrijfsnaam en adres, voorzorgsmaatregelen bij gebruik, productfunctie, gewicht of volume van de inhoud, instructies voor gebruik, vervaldatum, houdbaarheid en batchnummer.

Lijst met ingrediënten op etiketten van cosmetica

Veel ingrediënten die grote voordelen bieden en essentieel zijn voor de samenstelling van de formule, worden in kleine hoeveelheden toegevoegd. Ze staan niet bovenaan de lijst, maar je moet ze wel kunnen herkennen.

Conserveringsmiddelen en parfums zijn er in kleinere hoeveelheden, minder dan 1%. Hier is een selectie van enkele van de belangrijkste componenten die de gezondheid in het algemeen kunnen beïnvloeden.

  • 1,4-dioxaan zit in schuimvormende producten en is giftig.
  • Benzofenon is een stof die in lippenstiften en nagellakken wordt gebruikt om ze tegen ultraviolette stralen te beschermen.
  • Gebutyleerde verbindingen verstoren de endocriene productie en zijn giftig voor een aantal organen.
  • Koolteer is een kankerverwekkende stof die soms in shampoos, zepen en haarkleurmiddelen aanwezig is.
  • Ethanolamineverbindingen (DEA) zijn chemicaliën die in cosmetica aanwezig zijn en ze zijn momenteel in een aantal landen verboden vanwege mogelijke verbanden met de vorming van kankerverwekkende nitrosaminen.
  • Formaldehyde is een stof die bij de conserveermiddelen in de meeste shampoos en vloeibare babyzeep vrijkomt.
  • Triclosan is in wasmiddelen en tandpasta aanwezig.
  • Titaandioxide is mogelijk kankerverwekkend in losse make-uppoeders.
  • Nitrosaminen kunnen in een breed scala aan cosmetica voorkomen.
  • Ftalaten, in een aantal landen verboden, zijn stoffen die in producten zoals geurlotions en zeep aanwezig zijn.

Overige informatie over etiketten op cosmetica

Er zijn enkele inscripties op etiketten van cosmetica waarvan je op de hoogte moet zijn om te weten waarnaar ze verwijzen. Hieronder volgen de meest relevante.

Diervriendelijk

Zoals de naam al aangeeft, verwijst de term naar het feit dat het bedrijf hun product niet op dieren heeft getest. Deze boodschap kan zelfs door een certificering van een controle-organisatie worden onderschreven.

Lees ook: Hoe identificeer je kwaliteitscosmetica?

Hypoallergeen

Vrouw smeert haar gezicht in

Dit label geeft aan dat de formule een samenstelling heeft die minder allergische reacties veroorzaakt. Er is echter geen absolute zekerheid dat het product geen huidproblemen zal veroorzaken.

Vervaldatum

De vervaldatum is de periode waarin je het product moet gebruiken, rekening houdend met de juiste opslag. Doe je dit niet dan kan bederf sneller plaatsvinden en kan je het product weggooien.

Etiketten moeten de maximale gebruiksduur aangeven en in veel gevallen staat deze datum er samen met de letter “M” vergezeld van een cijfer, d.w.z. het aantal maanden dat je het dus kunt gebruiken.

De informatie op etiketten van cosmetica

De cosmetica-industrie is een van de snelstgroeiende markten en dit heeft ertoe geleid dat fabrikanten een grotere mate van transparantie in hun formules en etiketten hebben aangenomen. Op hun beurt worden ingrediënten een relevant onderwerp voor consumenten, die beter geïnformeerd zijn en meer aandacht besteden aan wat ze consumeren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • C. Laguna, J. de la Cuadra, B. Martín-González, V. Zaragoza, L. Martínez-Casimiro, V. Alegre. Dermatitis alérgica de contacto por cosméticos. Actas Dermo-Sifiliográficas [Internet] 2009 [consultado 16 de marzo de 2021]; volumen (100): páginas 50-60. Disponible en:https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0001731009700572
  • Marta e Ignacio Suay Matallana. Título Nombrar los cosméticos:los orígenes y consolidación de la nomenclatura cosmética internacional. Real Acad Farm [Internet] 2020 [consultado]; volumen (86): páginas pp. 179 – 186. Disponible en:https://analesranf.com/articulo/8603_03/

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.