Hoe een tweede zwangerschap verschilt van de eerste

Tijdens je tweede zwangerschap zul je niet zo veel kunnen rusten als tijdens de eerste omdat je ook je eerstgeborene hebt om voor te zorgen.
Hoe een tweede zwangerschap verschilt van de eerste
Maricela Jiménez López

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Maricela Jiménez López.

Geschreven door Thady Carabaño

Laatste update: 24 augustus, 2022

De eerste zwangerschap van een vrouw is meestal overweldigend. Ze heeft veel verwachtingen en, geloof het of niet, de meest intense emotie die ze wellicht zal voelen, is angst. Haar tweede zwangerschap kan echter veel rustiger zijn.

Doordat vrouwen weten wat ze in deze periode kunnen verwachten, voelen ze zich meestal rustiger. Voor anderen kan het echter opeens juist veel spannender en stressvoller zijn.

Hoewel zwangere vrouwen de gebeurtenissen kennen die zich tijdens de zwangerschap kunnen voordoen, is elke zwangerschap een nieuwe ervaring. Ongetwijfeld heeft een tweede zwangerschap veel gemeen met de eerste, maar het is ook uniek op zijn eigen manier.

Zwanger zijn van je tweede kind

Hoewel het eerste kind van een vrouw een ervaren moeder maakt, realiseren veel vrouwen zich niet dat een nieuwe zwangerschap anders en moeilijker kan zijn dan de eerste.

Deze nieuwe zwangerschap brengt veel emotionele en fysieke veranderingen met zich mee waarmee de aanstaande moeder te maken krijgt terwijl ze tegelijkertijd voor haar eerstgeborene zorgt. Dit is vaak een grote uitdaging.

Dit artikel is wellicht ook interessant voor jou:
Broers en zussen: een hartsverbintenis

Hoe een tweede zwangerschap verschilt van de eerste

Zwangere vrouw en haar oudste kindje

De volgende lijst omvat enkele van de belangrijkste verschillen tussen de eerste en een tweede zwangerschap:

  • Vergeet het maar dat je kunt toegeven aan de vermoeidheid en de slaperigheid die zwangerschap veroorzaakt. Je zult waarschijnlijk niet langer kunnen genieten van die lange dutjes zoals tijdens je eerste zwangerschap. Dit komt omdat je eerste kind je aandacht en liefde opeist, en nog meer als hij of zij nog erg klein is.
  • Je zult waarschijnlijk echter meer energie hebben dan tijdens je eerste zwangerschap. Je bezit tenslotte al de zogenaamde ‘moederlijke krachten’. Daardoor ben je een supermoeder, in staat om te werken, je kind groot te brengen, huishoudelijk werk te doen, voor je partner te zorgen en tegelijkertijd voor je zwangerschap te zorgen.
  • Je eerste kind zal in deze periode de beste metgezel zijn. Doordat de baby in de baarmoeder zit, zal je oudste kind de foetus stimuleren en een band met hem of haar opbouwen, die groeit naarmate je buik groeit.
  • Ook kun je misschien de soort bevalling krijgen die je niet de eerste keer had. Als je niet de eerste keer niet durfde te kiezen voor een bevalling onder water of thuis dan is dit je kans. Misschien besluit je het nu wel te proberen. Het is zelfs mogelijk om vaginaal te bevallen als je eerste baby met een keizersnede ter wereld is gekomen.
  • Tijdens je eerste zwangerschap stond je in het middelpunt van de aandacht van je familie en vrienden. De aandacht kan echter afnemen bij de tweede keer dat je zwanger bent. Dit zou je echter geen zorgen moeten baren! Ze zullen je nog steeds met liefde overladen, alleen waarschijnlijk niet zoals de eerste keer.

Borstvoeding geven tijdens je tweede zwangerschap

De tweede zwangerschap

Wellicht ben je ervan overtuigd dat je je eerste kind borstvoeding wilt geven totdat hij twee jaar is geworden. Wanhoop dan niet als je verrast wordt doordat je weer zwanger bent. Haast je ook niet met het spenen van je oudste kind.

Veel moeders of grootmoeders zullen je vertellen dat je geen borstvoeding kunt geven terwijl je zwanger bent. Sommige artsen geloven ook dat borstvoeding geven de kans op een miskraam kan vergroten. Laat je echter hierdoor niet van de wijs brengen.

Maak je dus geen zorgen als je zwanger bent. Voel je beweging in je baarmoeder? Dat is zeer goed mogelijk, maar als dit zich voordoet, zullen het milde bewegingen zijn die de gezondheid en het leven van je baby niet in gevaar zullen brengen. Je kunt dus gewoon je eerste kindje borstvoeding blijven geven als je dat wilt.

Als je op dit moment aan een van de volgende aandoeningen lijdt, moet je eerst je arts of verloskundige raadplegen. Ze kunnen je adviseren om je oudste kindje te spenen als er sprake is van:

  • een zwangerschap met een hoog risico vanwege je leeftijd of zwangerschapsstoornissen.
  • een tweeling-zwangerschap.
  • andere problemen zoals een eerder doorstane baarmoederbloeding.

Neem ook een ​​kijkje in dit artikel:
De risico’s van een zwangerschap na je 40ste

Laatste overwegingen

Zwanger zijn is een van de meest verrijkende ervaringen. Je tweede zwangerschap zal anders zijn dan de eerste omdat je al een kindje hebt om voor te zorgen. Daarom moet je een gezonde band opbouwen met je eerstgeborene terwijl je wacht op de komst van de nieuwe baby.

Zorg ervoor dat je zo kalm mogelijk probeert te zijn, want je kind moet zich vredig voelen. Deze nieuwe zwangerschap kan je wat meer stress bezorgen dan je eerste. Dit kan komen omdat je eerstgeborene misschien veeleisend is. Toch zul je gelukkig zijn met het kind dat onderweg is en de toekomst met vertrouwen tegemoet zien.

Zorg ervoor dat je geniet van je nieuwe zwangerschap in de ruimste zin van het woord. Bereid jezelf zo goed mogelijk voor, want je zult nieuwe uitdagingen moeten aangaan nu je de moeder van twee kinderen wordt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.