Hoe een oppas te kiezen: zes tips
Hoe een oppas uit te kiezen is een van de belangrijkste voorrechten van moeders die een paar maanden na de bevalling weer aan het werk moeten. Het omvat ook vrouwen die om welke reden dan ook in een bepaald stadium van het leven van hun kinderen extra hulp in huis nodig hebben.
De taak om een oppas te kiezen is niet eenvoudig. Je moet er goed over nadenken. Zij zal tenslotte de leiding hebben over het welzijn van het kostbaarste deel van je leven: je kinderen.
De band die kinderen met hun directe familie vormen is voor niemand een geheim. Dit is heel belangrijk om te overwegen wanneer een baby onder de zorg van iemand anders moet worden geplaatst.
Er zullen je veel twijfels en zorgen te binnen schieten en dit is volkomen normaal. Dit geldt vooral als het om een baby gaat, die waarschijnlijk niet veel contact met mensen buiten zijn naaste familie heeft gehad.
Dit is geen gemakkelijke taak, maar het is geen onmogelijke missie. Het is allemaal een kwestie van:
- opmerkzaam
- voorzichtigheid
- grondig zijn
Je moet je ervan bewust zijn dat op de een of andere manier schijn bedriegt. Je moet daarom zoveel mogelijk vragen stellen en onderzoeken om een betrouwbare oppas te kiezen, die het welzijn van je kinderen kan garanderen.
Hoe een oppas te kiezen: een zoektocht die tijd en geduld vereist
De leeftijd van je kinderen speelt een belangrijke rol bij de juiste keuze van een oppas. Daarnaast zal je moederinstinct altijd manieren vinden om je kinderen te beschermen.
Een persoon vinden om voor je kleintjes te zorgen, kan een lang proces zijn. Het is echter wel de beste manier. Je moet geduld hebben en een lange lijst met redenen bedenken om een bepaald persoon in dienst te nemen, voordat je een beslissing neemt om voor een bepaalde oppas te kiezen. Deze beslissing moet je niet overhaasten.
Onthoud dat het profiel van de oppas die je nodig hebt zal variëren, afhankelijk van wat je op een bepaald moment nodig hebt. Het maakt bijvoorbeeld verschil of ze alleen zijn met je kinderen of in het bijzijn van een ander familielid.
Houd ook rekening met de leeftijd van je kinderen en of ze voor korte of lange tijd bij de oppas zal zijn. Het is niet hetzelfde om een oppas voor een baby te zoeken, die nog niet kan praten of iemand te zoeken die voor een peuter of oudere kinderen moet zorgen.
Het niveau van vertrouwen en veiligheid dat de gekozen oppas bij je oproept, is van vitaal belang voor je gemoedsrust, vooral als ze elke dag meerdere uren bij je kinderen zal zijn.
Vertrouw je instinct, het liegt nooit. Als iets niet goed voelt of te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het waarschijnlijk ook zo. Neem niet uit wanhoop genoegen met de verkeerde persoon. Blijf zoeken.
Hoe een oppas te kiezen: veelgestelde vragen en zorgen
Wanneer je een zoektocht start om een oppas te kiezen, dan is het heel goed mogelijk dat je vol met vragen en zorgen zit. Dit geldt vooral als het je eerste kind is waar de oppas voor zal zorgen. Het kiezen van een oppas die perfect bij je past, is absoluut een uitdaging.
Analyseer tijdens dit proces je meest voorkomende uitdagingen en vragen, zodat je kunt bepalen of je voor een oppas moet kiezen of dat je in plaats daarvan voor een kinderdagverblijf moet kiezen.
- Een persoon die kinderopvang aanbiedt, is meestal geen specialist in pedagogische technieken. Het is mogelijk dat de educatieve bijdrage die ze bieden niet hetzelfde is als die in kinderdagverblijven worden geboden.
- Het is soms ook moeilijk om iemand te vinden die beschikbaar is om te werken wanneer je dat nodig hebt. Als je kinderen echter thuis zijn, dan passen ze zich misschien beter aan je werkschema aan, dan wanneer ze op een kinderdagverblijf op je moeten wachten.
- De meeste oppasdiensten aan huis zijn duurder dan kinderdagverblijven. Je moet zeker weten dat je met je budget voor al deze kosten kunt betalen. Je moet misschien ook voor hun maaltijden en vervoer betalen.
- We hebben allemaal horrorverhalen over een gemene oppas gehoord. Je moet daarom op je hoede zijn voor elke ‘vreemde’ houding, die je tijdens een interview opmerkt. Laat angst je oordeel niet vertroebelen. Vertrouw echter op je instinct als het voelt alsof ‘er iets mis is.’
Basistips voor het kiezen van een oppas
1. Voer een achtergrondcontrole uit en bevestig hun eerdere ervaring
Controleer alle referenties die een persoon op zijn cv presenteert, met name die met vergelijkbare functies. Dit is de eerste stap voordat je een keuze maakt.
Praat met de gezinnen waarmee ze samen hebben gewerkt en bevestig de ervaring die ze met kinderen beweren te hebben. Als iemand die je vertrouwt haar aan kan bevelen dan kan dat je beste garantie zijn.
2. Plan een interview
Plan en bereid je voor op het sollicitatiegesprek met de mogelijke kandidaten. Stel alle vragen die je nodig acht om ‘ze te polsen’.
- Vraag naar hun eerdere werk en of ze ervaring hebben met het verzorgen van kinderen.
- Zoek ook uit waarom ze niet langer met die gezinnen werken.
- Vraag hen bovendien hoe zij met verschillende situaties omgaan, die zich voor kunnen doen terwijl ze voor je kinderen zorgen.
- Zoek bovendien uit hoe ze ten opzichte van straffen en beloningen staan.
3. Controleer op manieren en uitstraling
Als je een oppas kiest, is het erg belangrijk dat ze tijdens het interview een goede houding en omgangsvormen hebben. Ook een prettige persoonlijkheid is belangrijk.
Een goede uitstraling gaat niet over je kleden als een leidinggevende of een mannequin. Het gaat er om dat ze er goed verzorgd, netjes en schoon uitzien en dat ze weten hoe ze zich voor deze gelegenheid moeten kleden.
Ze moeten ook goede manieren weerspiegelen en zich respectabel gedragen. Houd er rekening mee dat je kinderen het voorbeeld van deze persoon zullen volgen en van hen zullen leren.
4. Doe een kleine test voor je een oppas kiest
Neem een paar minuten om dit tijdens het interview te doen, zodat je kunt zien hoe ze met je kinderen omgaat. Zorg ervoor dat het kind deze persoon leuk vindt en twijfel niet aan hun gevoelens. Hun intuïtie is veel scherper dan die van jou. Hetzelfde geldt voor je huisdier als je er een hebt.
Let ook op hoe je je tijdens hun interactie voelt. Voel je je vanaf het begin comfortabel, rustig en veilig? Je kunt een relatie tussen je kinderen en een oppas niet afdwingen. Als je dat wel doet, dan maak je het scheidingsproces voor alle betrokkenen een stuk moeilijker.
5. Bevestig je rooster en hun beschikbaarheid
Uit de informatie die je tijdens het interview verzamelt, moet je te weten komen hoe lang ze bereid zijn om voor je te werken. Bevestig dat ze er op tijd kunnen zijn en of ze precies moeten vertrekken wanneer ze specificeren of dat ze over enige flexibiliteit beschikken.
Als een van jullie problemen met het schema heeft, dan is het beter om het daarbij te laten en door te gaan met het interviewen van andere mogelijke kandidaten voor de baan.
6. Geef je regels en voorwaarden aan
Tijdens het interview om een oppas te kiezen, moeten de kandidaten weten wat je van hen verwacht. Dit omvat:
- hoe ze precies voor de baby en/of kinderen moeten zorgen.
- wat de omvang van hun verantwoordelijkheden is.
- hoe te handelen als er een noodgeval is.
- wat een noodgeval inhoudt.
Als de kandidaat bezwaren heeft over de manier waarop je wilt dat ze met je kinderen omgaat, kun je beter op zoek gaan naar een andere kandidaat.
Misschien ook interessant om te lezen:
Wat als je kind ongehoorzaam is?
7. Vraag de kandidaat haar algemene voorwaarden te vermelden
Tijdens het interview moet een kandidaat haar arbeidsvoorwaarden vermelden. Hoe specifieker en gedetailleerder ze zijn, hoe beter het voor jou is.
Als er een onverenigbaarheid is met wat je nodig hebt, dan zijn ze niet de juiste match voor de klus. Vervolgens moet je doorgaan met het proces om een andere oppas te kiezen. Onthoud: er is niets belangrijker voor het welzijn van je gezin.
Hoe een perfecte oppas te kiezen
Een goede oppas moet over veel kwaliteiten beschikken. Dit omvat onder meer dat de oppas:
- goed met je kind kan omgaan.
- je kind tevreden en gezond houdt.
- jou meer vrijheid en gemoedsrust geeft.
Als je merkt dat de oppas die je kiest aan al deze vereisten voldoet, dan ben je klaar om ze een meer formele test te geven. Ze kunnen hier en daar voor korte periodes voor je kinderen gaan zorgen. Op deze manier kun je observeren en analyseren hoe ze in verschillende situaties reageren en hoe dit het gedrag van je kleintjes beïnvloedt.
Let ook op of ze zich aan de instructies houdt die je hebt opgesteld. Je moet haar een nummer geven waarop ze je altijd kan bereiken, waar ze je kan informeren over nieuws of gewoon over de normale routine. Als je tevreden bent met deze tweede test, dan kan je haar voor langere tijd inhuren.
Ten slotte, zelfs als je de beste oppas ter wereld kiest, zullen ze nooit je aandacht als ouder kunnen vervangen. Ongeacht de vele uren die je misschien moet werken, kan alleen jij onvoorwaardelijke liefde aan je kinderen geven.
Ontneem je kinderen en jezelf niet het voorrecht om samen tijd door te brengen. De tijd gaat extreem snel voorbij en er komt een dag waarop je alle tijd ter wereld hebt om met je kinderen door te brengen, maar dat zullen zij dan niet meer doen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Castrillón González, Lisbeth Yalile, et al. “Corporación escuela para niñeras y cuidadores.” (2010).
- Cid López, Rosa María. “Madres sustitutas y oficios femeninos. Nodrizas y niñeras en la Roma antigua.” Los trabajos de las mujeres en el mundo antiguo: cuidado y mantenimiento de la vida (2016).
- Gorbán, Debora. “De niñeras, cuidadoras y empleadas domésticas: una mirada sobre los procesos de selección de trabajadoras del cuidado entre familias de clases medias en la ciudad de Buenos Aires.” Documentos para discusión Nº14(2014).