Hoe chronische urticaria je leven beïnvloedt

Chronische urticaria is het herhaald verschijnen van huidlaesies in de vorm van netelroos. Het is een pathologie die de kwaliteit van leven beïnvloedt van degenen die het hebben. We zullen je vertellen wat het is en hoe je ermee om kunt gaan.
Hoe chronische urticaria je leven beïnvloedt

Laatste update: 03 mei, 2021

Chronische urticaria beïnvloedt de kwaliteit van leven van mensen en komt vaker voor dan je zou denken. Specialisten schatten dat 1% van de wereldbevolking het heeft, zonder significante verschillen tussen verschillende regio’s. Degenen die het meest getroffen worden, zijn vrouwen tussen de 30 en 50 jaar.

Normaliter is urticaria het verschijnen van roodachtige netelroos op de huid, vergezeld van intense jeuk. Deze netelroos heeft verschillende groottes en kan plotseling verschijnen en verdwijnen, alsof ze vertrekken naar een andere plek.

Veelvoorkomende urticaria noemt men chronisch wanneer het voor een langere periode aanhoudt. Klinisch gezien moet de patiënt er, om deze diagnose te stellen, meer dan zes weken per jaar aan hebben geleden, zelfs als we de tussenliggende periodes zonder zichtbare laesies beschouwen.

De oorzakelijke oorsprong van deze pathologie is onbekend, maar specialisten hebben vastgesteld dat de behandeling draait om het beheersen van de allergische reactie van het lichaam. Daarom worden meestal antihistaminica en hygiënische dieetmaatregelen voorgeschreven.

Symptomen van chronische urticaria

Het karakteristieke kenmerk van deze aandoening is de roodachtige netelroos op de huid, zonder specifieke voorkeur voor een bepaald deel van het lichaam. Wat daarentegen wel constant is, is de verandering van de plekken waar het verschijnt en de verschillende groottes van de rode bulten.

Omdat echter niet alle bulten die op het lichaam verschijnen worden veroorzaakt door chronische urticaria, is dit de lijst met symptomen die in aanmerking worden genomen voor de klinische diagnose:

 • Rode netelroos op welk deel van het lichaam dan ook.
 • Variabel uiterlijk van de bultjes met verschillende vormen die een patroon hebben van verschijnen en weer verdwijnen.
 • Zwelling van een deel van de huid waar de netelroos verschijnt.
 • Verschijning van de netelroos gerelateerd aan triggers, zoals stress of blootstelling aan hitte.
 • Intense pruritus (jeuk).
Hoe chronische urticaria je leven beïnvloedt

Chronische urticaria en de kwaliteit van leven

Deze studie (Engelse link) van het St. Thomas hospital (Verenigd Koninkrijk) toont aan dat chronische urticaria het sociale leven beïnvloedt van meer dan de helft van de personen die eraan lijden. Verder vindt meer dan de helft van hen dat de esthetische kwestie hun seksleven negatief beïnvloedt.

Gegevens laten echter niet alleen negatieve resultaten zien wat deze aspecten betreft, maar ook wat de werkomgeving betreft. 25% van de patiënten verzuimt bijna één keer per maand hun werk. Er is zelfs een verband gevonden tussen een groter effect op de kwaliteit van leven en een lager economisch inkomen.

De hechte sociale kring van mensen met chronische urticaria speelt een zeer belangrijke rol. Ze moeten op de hoogte zijn van de pathologie en de manifestaties ervan om opmerkingen die het gevoel van eigenwaarde kunnen ondermijnen te vermijden. Wanneer persoonlijk ongenoegen toeneemt, is er ook minder kans op toewijding aan een behandeling.

Stresssituaties kunnen chronische netelroos verergeren. Zelfs een klein effect, zoals meer krabben als gevolg van angst, is een oorzaak van complicaties, omdat het kan leiden tot een huidlaesie die later geïnfecteerd raakt.

Het effect op het dagelijks leven van de patiënt is zo groot dat, volgens wereldwijde protocollen, een deel van de medische evaluatie bestaat uit het toepassen van instrumenten om de kwaliteit van leven te meten, om zo meer te weten te komen over de toestand van de patiënt.

Farmacologische behandeling

Een van de fundamenten van de behandeling van chronische urticaria is het voorschrijven van anti-allergiemedicijnen. De meest gebruikte zijn antihistaminica. Er zijn hier twee groepen en opties, gebaseerd op welke slaperigheid veroorzaken en welke dat niet doen.

Onder de antihistaminica die slaperigheid veroorzaken, kunnen we de volgende noemen:

 • Hydroxyzine
 • Doxepine
 • Difenhydramine

Onder degenen die minder bijwerkingen hebben, is Loradatine misschien wel de bekendste. Het bevindt zich in dezelfde groep als fexofenadine en cetirizine.

Als huidlaesies gepaard gaan met ontstekingen, kunnen artsen corticosteroïden voorschrijven als ontstekingsremmend geneesmiddel. Het zijn medicijnen met een beperkt gebruik en voor specifieke doeleinden, vanwege de bijwerkingen ervan. De meest aanbevolen is meestal prednison.

Medicatie voor netelroos

Niet-farmacologische behandeling

Naast medicatie zijn leef- en voedingsmaatregelen fundamenteel voor de verbetering van kwaliteit van leven van patiënten met chronische urticaria. Deze maatregelen zullen die maatregelen zijn die de symptomen op de lange termijn in toom houden.

Onder de niet-farmacologische aanbevelingen zijn dit enkele van de belangrijkste:

 • Vermijd zepen die niet neutraal zijn en de huid verder kunnen irriteren.
 • Gebruik vochtinbrengende crèmes om de huid gehydrateerd te houden.
 • Draag kleding die niet te strak zit en los blijft, zodat het niet gaat wrijven.
 • Gebruik zonnebrandcrème als je buiten bent, zelfs op dagen die niet zonnig lijken.
 • Als je bepaalde triggers hebt geïdentificeerd, vermijd deze dan.

Kwaliteit van leven is de prioriteit

Hoewel al deze maatregelen samen de ziekte niet genezen, zullen ze wel bijdragen aan het verbeteren van de kwaliteit van leven om de dagelijkse bezigheden zo goed mogelijk te kunnen uitvoeren.

Je moet zorgen dat de ziekte je niet invalide maakt of het een reden laten zijn voor vervreemding van persoonlijke relaties. Als dit wel gebeurt, dan raden we je aan om een psycholoog te raadplegen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • E. R. Simons, P. Staubach, G. Sussman, E. Toubi, G. A. Vena, B. Wedi, X. J. Zhu & M. Maurer.The EAACI/GA2LEN/EDF/WAO Guideline for the definition, classification, diagnosis, and management of urticaria: the 2013 revision and update. Allergy 69 (2014) 868–887. 2014
 • Poonawalla, T. Kelly, B. Urticaria: A review. American Journal of Clinical Dermatology. 2009; 10 (1): 9-21.
 • Maurer M, Weller K, Bindslev-Jensen C, Giménez-Arnau A, Bousquet PJ, Bousquet J, Canonica GW, Church MK, Godse KV, Grattan CEH, Greaves MW, Hide M, Kalogeromitros D, Kaplan AP, Saini SS, Zhu XJ, Zuberbier T. Unmet clinical needs in chronic spontaneous urticaria. A GA2LEN task force report. Allergy 2011; 66: 317–330.
 • Arias-Cruz Alfredo, González-Díaz Sandra Nora, Macías-Weinmann Alejandra, Ibarra-Chávez Jesús Arturo, Sánchez-Guerra Daniel, Leal-Villarreal Lucía et al . Calidad de vida en urticaria crónica y su relación con el impacto económico y control de la enfermedad en pacientes atendidos en el Hospital Universitario de Monterrey, México. Rev. alerg. Méx.  [revista en la Internet]. 2018  Sep [citado  2019  Jul  19] ;  65( 3 ): 250-258.
 • VV.AA.(1997).The Impact of Chronic Urticaria on the Quality of Life. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9068731/

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.