Het nefrotisch syndroom bij kinderen

Opzwellen en plotselinge gewichtstoename zijn twee van de belangrijkste symptomen van het nefrotisch syndroom bij kinderen. Ontdek meer in dit artikel.
Het nefrotisch syndroom bij kinderen

Geschreven door Antonella Grandinetti

Laatste update: 09 augustus, 2022

Het aantal kinderen met het nefrotisch syndroom is volgens de Spaanse Vereniging voor Kindergeneeskunde ongeveer 15 gevallen op elke 100.000 kinderen. Wat is deze ziekte precies? Wat zijn de mogelijke oorzaken en behandelingen? In dit artikel vertellen we je er alles over.

Wat is het nefrotisch syndroom bij kinderen?

Om te begrijpen wat dit syndroom is, moeten we eerst uitleggen hoe je nieren werken. Deze twee boonvormige organen bevinden zich net boven de heup. In feite zijn ze verantwoordelijk voor het filteren van het bloed om:

  • Afval uit het lichaam te verwijderen, inclusief overtollig water.
  • Het herstellen van elementen zoals kalium, fosfor en natrium en ze terug naar de bloedbaan te brengen.

Elke nier heeft ongeveer een miljoen nefronen. Dit zijn kleine organen die een filter hebben die de glomeruli worden genoemd. De glomerulis zijn verantwoordelijk voor het helder maken en filteren van het plasma in je bloed. Als het niet goed werkt, dan kun je te veel eiwit aan je nieren doorgeven.

Een van de functies van eiwitten, en in het bijzonder albumine, is om vloeistoffen in de bloedbaan te houden. Als eiwitten in de urine terechtkomen (het mengsel van overtollig water en afval), dan ‘ontsnappen’ de vloeistoffen uit het bloed en kan dat zwelling in je ledematen, armen, handen en andere lichaamsdelen veroorzaken.

Misschien ook interessant om te lezen:
Vochtretentie bestrijden met je dieet

Symptomen van het nefrotisch syndroom bij kinderen

Ziek kind

Kinderen die aan het nefrotisch syndroom lijden hebben, naast extra eiwit in hun urine, een plotselinge toename van het gewicht en opzwellen van hun buik, gezicht (vooral rond de ogen) en ledematen. In het laatste geval veroorzaakt dit voornamelijk zwelling in hun enkels en tenen na langdurig staan of zitten.

Hoewel dit de belangrijkste en meest voor de hand liggende symptomen zijn, zijn ze niet de enige. Kinderen met deze aandoening kunnen ook het volgende hebben:

Drie oorzaken van het nefrotisch syndroom bij kinderen

Kind test zijn bloed

Het nefrotisch syndroom bij kinderen is idiopathisch. Met andere woorden, idiopathisch betekent dat artsen niet zeker weten wat de oorzaak is bij 90% van de kinderen van 2 tot 12 jaar die aan deze ziekte lijden. Lees hier een Spaans artikel over het nefrotisch syndroom.

Meestal hebben deze kinderen nieren die op normale nieren lijken. Dat wil zeggen dat artsen niet kunnen zien wat er mis is met hun nieren, zelfs niet onder een microscoop. Het nierweefsel ziet er normaal uit en het is meestal onmogelijk om de oorzaak te achterhalen.

De tweede meestvoorkomende oorzaak bij kinderen is jeugddiabetes. Dit kan de nieren beschadigen door de glomeruli te beïnvloeden en te voorkomen dat ze beslissen wat afval is en wat nuttig is.

De derde oorzaak is genetische mutaties. Over het algemeen wordt het nefrotisch syndroom als genetisch beschouwd. Bij kinderen jonger dan 12 maanden oud wordt het echter als een aangeboren nefrotisch syndroom beschouwd.

Mogelijke behandelingen

Het nefrotisch syndroom

Als je denkt dat je kind het nefrotisch syndroom heeft, raadpleeg dan je arts. Dan wil hij waarschijnlijk een urinemonster nemen om te zien of er overtollig eiwit is.

Daarna zal je arts proberen de oorzaken te bepalen om de best mogelijke behandeling te kiezen. Bovendien wil hij misschien bloedonderzoek en zelfs een nierbiopsie uitvoeren. Met de biopsie zal hij een klein weefselmonster analyseren.

Gewoonlijk zal de nefroloog een behandeling met corticosteroïden aanbevelen, behalve in aangeboren gevallen. Als er bijwerkingen zijn bij dit type medicatie, kan je arts ook andere soorten proberen, zoals cyclophoshamide of anticalcineurinica.

Bovendien kan je arts voorstellen om vochtafdrijvers te gebruiken om zwelling te behandelen. Om dezelfde reden zijn natriumarme diëten ideaal voor kinderen die aan deze aandoening lijden.

Veel kinderen met genetisch nefrotisch syndroom reageren meestal niet op de behandeling. Er is echter onderzoek dat suggereert dat immunosuppressiva bij bepaalde patiënten kunnen werken. Uiteindelijk zal je arts de beste behandeling voor de specifieke behoeften van je kind vinden.

Als je denkt dat je kind het nefrotisch syndroom heeft, bel dan je arts. Hij zal je dan laten weten of je een afspraak met een nefroloog moet maken. Zoals we altijd zeggen: niemand kan je beter adviseren dan een specialist.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.