Het gebruik en de effecten van Voltaren (Diclofenac)

Voltaren, een merknaam van diclofenac, helpt pijn en ontsteking te verminderen. Vandaag vertellen we je wat je over het gebruik en de effecten van Voltaren moet weten.
Het gebruik en de effecten van Voltaren (Diclofenac)

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

In het onderstaande artikel zullen we het gebruik en de effecten van Voltaren nader bekijken. Voltaren is het commerciële merk van een actief ingrediënt dat als diclofenac bekend staat.

Het actieve ingrediënt is een chemische stof die een effect in het lichaam teweegbrengt. In die zin is diclofenac een medicijn dat tot de familie van NSAID’s of niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen behoort.

Dit medicijn wordt daarom voorgeschreven om ontstekingen te verminderen en pijn te behandelen, zoals die van menstruatiekrampen. Dat wil zeggen, dezelfde aandoeningen die de rest van de medicijnen van zijn chemische categorie ook behandelen.

De effecten van Voltaren op het lichaam

Strips met pillen

Voltaren of diclofenac, is een fenylazijnzuurderivaat met een werkingsmechanisme zoals dat van andere NSAID’s. En net als bij andere NSAID’s, zijn wetenschappers zich niet helemaal van hun werkingsmechanism bewust.

Het lijkt de remming van cyclo-oxygenase-enzymen te omvatten. Cyclo-oxygenase of COX is een enzym dat het lichaam in staat stelt om stoffen genaamd prostaglandinen uit een andere chemische stof, arachidonzuur te synthetiseren.

Het werkingsmechanisme van diclofenac kan echter ook met de remming van de synthese van prostaglandines te maken hebben. Dit zijn stoffen die aan ontstekingsreacties deelnemen en pijn van de zenuwuiteinden stimuleren.

Op deze manier werkt diclofenac door cyclo-oxygenase te remmen en daarmee de productie van prostaglandinen om uiteindelijk pijn en ontsteking te verminderen.

Tegelijkertijd hebben deze stoffen ook een andere reeks functies, zoals het handhaven van de integriteit en proliferatie van het maagslijmvlies. Dit komt omdat ze voor voldoende bloedtoevoer zorgen.

Dit slijmvlies is verantwoordelijk voor de bescherming van de maag tegen irriterende stoffen of micro-organismen. Aangezien deze synthese van prostaglandinen wordt geremd, is het maagslijmvlies dus onbeschermd. Dit verklaart waarom deze medicijnen een maagzweer kunnen veroorzaken.

Reumatoïde artritis en de effecten van Voltaren

Naast het bestrijden van menstruatiekrampen, is dit medicijn een populaire optie voor de behandeling van artritische aandoeningen. Reumatoïde artritis is een chronische ontstekingsziekte die vooral de gewrichten aantast.

Bij een aantal mensen kan de aandoening behalve de gewrichten ook verschillende delen van het lichaam beschadigen, zoals de huid, ogen of longen. Reumatoïde artritis is een auto-immuunziekte die optreedt wanneer het immuunsysteem per ongeluk de weefsels van het lichaam aanvalt en episodes van pijn en ontsteking veroorzaakt.

Het is daarom dankzij het ontstekingsremmende en pijnstillende vermogen van Voltaren in staat om de vervelende symptomen van reumatoïde artritis te verminderen.

Wat is artrose?

Vrouw houdt haar knie vast

Dit is een andere reumatische aandoening waarvoor Voltaren nuttig is. In tegenstelling tot reumatoïde artritis treft artrose alleen de gewrichten en geen andere delen van het lichaam. Het is het meestvoorkomende type artritis.

Deze ziekte beschadigt het kraakbeen in de gewrichten. Als gevolg hiervan heeft het bot niet langer bescherming om te voorkomen dat het tegen andere botten wrijft. Als gevolg hiervan beginnen de botten direct met elkaar te botsen. Deze wrijving leidt tot pijn, zwelling en bewegingsverlies in het gewricht.

Na verloop van tijd verliest het gewricht vaak zijn normale uiterlijk. Aan de randen van het gewricht kunnen extra botsporen of groei optreden. Er kunnen bovendien een aantal gewrichtsstructuren losraken, wat nog meer pijn veroorzaakt.

Hoe zit het met de ziekte van Bechterew?

Dit is een andere ziekte waar Voltaren gunstig voor kan zijn. Spondylitis ankylopoetica of de ziekte van Bechterew, is een reumatische aandoening die een ontsteking van de wervelkolom en de sacro-iliacale gewrichten veroorzaakt.

Het manifesteert zich meestal met pijn in het lumbale gebied van de rug die de hele wervelkolom en de perifere gewrichten aan kan tasten. De ziekte van Bechterew kan met extra-articulaire symptomen gepaard gaan zoals ontsteking van de ogen of hartkleppen.

Deskundigen moeten de oorzaak van deze ziekte nog ontdekken (Spaanse link). Ze hebben het echter met genetische factoren in verband gebracht. Het treft bovendien meer mannen dan vrouwen en het treedt meestal in de adolescentie of jeugd op.

De bijwerkingen van Voltaren

Reumatoïde artritis

Zoals alle medicijnen kan diclofenac bepaalde bijwerkingen veroorzaken (Spaanse link). De bekendste en meestvoorkomende bijwerkingen van Voltaren zijn maagzweren die door het voortdurende gebruik ervan door remming van de synthese van prostaglandinen worden veroorzaakt.

Er zijn echter ook andere ongewenste effecten bij de toediening van deze NSAID. We kunnen bijvoorbeeld het volgende aan bijkomende bijwerkingen van Voltaren noemen:

  • Veranderingen in het darmkanaal: Misselijkheid en braken, diarree of winderigheid.
  • Centraal zenuwstelsel: hoofdpijn, duizeligheid en draaierigheid.
  • Zintuigen: wazig zien of smaakveranderingen.
  • Huid: huiduitslag of netelroos.
  • Nierproblemen.
  • Hemodynamische veranderingen.
  • Allergische reacties.

Conclusie

Tot slot is Voltaren een voorgeschreven medicijn dat effectief is bij het verminderen van ontstekingsaandoeningen en ernstige pijn. Patiënten kunnen het oraal innemen of plaatselijk als crème gebruiken.

Volg altijd de instructies van je arts, aangezien onjuist gebruik van dit medicijn ernstige schade aan het maagslijmvlies en andere ongewenste effecten kan veroorzaken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.