Heeft genitale candidiasis invloed op je seksleven?
Genitale candidiasis is een veel voorkomende schimmelinfectie. Statistieken tonen zelfs aan dat de meeste vrouwen op enig moment in hun leven een schimmelinfectie zullen krijgen.
Je vraagt je echter misschien af of genitale candidiasis invloed heeft op je seksleven? Laten we de feiten eens nader gaan bekijken in het artikel van vandaag.
Genitale candidiasis
Candidiasis is een infectie veroorzaakt door een schimmel, een schimmel, Candida albicans genaamd. Het kan naast de geslachtsorganen ook andere delen van het lichaam beïnvloeden, waardoor orale candidiasis (spruw) of candidiasis van de huid wordt veroorzaakt.
Wanneer het het genitale gebied treft, is candidiasis een van de meestvoorkomende gynaecologische aandoeningen, vooral bij vrouwen. Het komt echter niet alleen bij vrouwen voor, mannen kunnen er ook last van hebben.
Bij vrouwen is candida een schimmel die naast andere micro-organismen in de vagina leeft. Daar bestaan deze organismen op een evenwichtige manier naast elkaar en maken ze deel uit van de vaginale flora.
In bepaalde situaties kan de candida-schimmel echter te veel groeien, wat leidt tot een onbalans van de vaginale flora. Deze onbalans veroorzaakt vervolgens genitale candidiasis.
Geloof het of niet, candidiasis kan ook bij mannen voorkomen, zoals al eerder gezegd. Hoewel het klopt dat vrouwen meer kans hebben om aan dit type infectie te lijden, zijn mannen niet immuun voor genitale candidiasis.
Wanneer de Candida-schimmel de penis treft, veroorzaakt het balanitis, wat een ontsteking van de voorhuid en de eikel is. Als gevolg hiervan kan genitale candidiasis ongemak en pijn veroorzaken bij mannen tijdens geslachtsgemeenschap, net zoals bij vrouwen.
Lees ook eens:
5 huismiddeltjes tegen vaginale schimmelinfecties
Oorzaken van genitale candidiasis
Enkele van de mogelijke oorzaken van het ontwikkelen van genitale candidiasis zijn:
- Veranderingen van de vaginale flora. Dit kan bijvoorbeeld komen door langdurig gebruik van antibiotica.
- Diabetes.
- Obesitas.
- Overmatig alcoholgebruik.
- Een verzwakt immuunsysteem (door bijvoorbeeld HIV, transplantaties, chemotherapie, et cetera).
- Gebruik van synthetisch ondergoed.
- Hormonale veranderingen (tijdens zwangerschap bijvoorbeeld).
- Overmatig wassen van de schaamstreek met zeep of agressieve stoffen.
- Gebruik van antibiotica. De consumptie van antibiotica elimineert namelijk ook de nuttige bacteriën van de darmflora, wat de groei van candida kan bevorderen.
Symptomen
De meest karakteristieke symptomen van genitale candidiasis zijn:
- Jeuk en branderig gevoel.
- Irritatie.
- Roodheid en zwelling.
- Pijn bij het urineren.
- Dikke witte vaginale afscheiding.
- Bij mannen, balanitis of ontsteking van de voorhuid en de eikel.
Behandeling
Omdat candidiasis wordt veroorzaakt door een schimmel, is het gebruikelijk dat de gynaecoloog een schimmelwerend middel voorschrijft. Als je een zalf of crème aanbrengt zoals voorgeschreven en in de juiste dosering, zou de infectie binnen een paar dagen moeten verdwijnen.
Het is echter wel noodzakelijk om de gynaecoloog te raadplegen, omdat je moet onthouden dat alleen een specialist kan bepalen dat de infectie inderdaad genitale candidiasis is. Zo kan je arts je de juiste behandeling voorschrijven en andere aandoeningen eventueel uitsluiten.
Desondanks kunnen crèmes met schimmelwerende eigenschappen zonder recept worden verkregen. Het is echter belangrijk om geen zelf-medicatie te gebruiken en de instructies van je arts te volgen. Als je geen arts raadpleegt, loop je het risico een andere aandoening of zelfs een SOA met genitale candidiasis te verwarren.
Lees ook eens:
Hoe kunnen vrouwen zich beschermen tegen SOA’s?
Heeft genitale candidiasis invloed op je seksleven?
Het antwoord is ja. Candidiasis kan je seksleven beïnvloeden. Daarom moet je voorzorgsmaatregelen nemen als je seks gaat hebben terwijl je candidiasis hebt. Waarom is dit belangrijk?
- Candidiasis kan pijn, een branderig gevoel en irritatie veroorzaken. Daarom kan het het seksuele contact onaangenaam maken. Het wordt daarom aanbevolen om geen seks te hebben totdat de infectie is verdwenen.
- Hoewel het zich vaak ontwikkelt om andere redenen dan seksuele overdracht, is er de mogelijkheid om deze infectie door te geven aan een ander. Zoals gezegd kan het bijvoorbeeld na seksueel contact balanitis van de penis, branderigheid en roodheid in het genitale gebied veroorzaken.
- Het is in dit geval dus essentieel om condooms te gebruiken als je toch seksueel contact wilt hebben. Het gebruik van condooms kan de verspreiding van Candida naar je seksuele partner helpen te voorkomen.
- Aan de andere kant, omdat geslachtsgemeenschap een toename van irritatie kan veroorzaken, kan het je herstel hinderen. Dus, hoewel je behandeling er niet door zal mislukken, is het toch raadzaam om geen seks te hebben totdat de infectie is verdwenen.
Conclusie
Genitale candidiasis is een infectie maar is niet echt gevaarlijk. Met de juiste behandeling kan het binnen enkele dagen verdwijnen. Seks hebben terwijl je aan deze aandoening lijdt kan echter leiden tot bepaalde problemen, zoals het infecteren van je partner(s). Het kan er ook voor zorgen dat het langer duurt voordat je volledig genezen bent.
Bovendien kan seks niet prettig aanvoelen, daar candidiasis symptomen zoals irritatie met zich meebrengt. Om al deze redenen adviseren specialisten af te zien van geslachtsgemeenschap totdat de infectie volledig verdwenen is. Als je echter toch seks wilt hebben, gebruik dan een condoom om te voorkomen dat je anderen infecteert.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Frank C. Odds (1987) Candida Infections: An Overview, CRC Critical Reviews in Microbiology, 15:1, 1-5, DOI: 10.3109/10408418709104444
- Nwokolo N C, Boag F C (mayo de 2000). «Chronic vaginal candidiasis. Management in the postmenopausal patient». Drugs Aging’ 16 (5): 335-339.
- David LM, Walzman M, Rajamanoharan S (octubre de 1997). «Genital colonisation and infection with candida in heterosexual and homosexual males». Genitourin Med’ 73 (5): 394-6.
- Candidosis vaginal – Síntomas y causas – Mayo Clinic. (2021). Retrieved 18 March 2021, from https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/yeast-infection/symptoms-causes/syc-20378999
- Las relaciones sexuales durante una infección vaginal: ¿pueden perjudicarnos?. (2020). Retrieved 18 March 2021, from https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/vaginitis/expert-answers/vaginal-infection/faq-20058120