Hawkings boodschap aan mensen in een zwart gat

Geen enkele andere wetenschapper in onze huidige tijd heeft de publieke verbeelding zozeer geraakt als Stephen Hawking.
Hawkings boodschap aan mensen in een zwart gat

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Ondanks zijn lichamelijke beperkingen is Stephen Hawking een goed voorbeeld van kracht en overwinning. Hij heeft zijn conditie niet toegestaan hem psychologisch te verzwaren of in een depressie te doen belanden.

Stephen Hawking is een van de meest gerespecteerde mensen van deze tijd. Niet alleen vanwege zijn geweldige intelligentie, maar ook als voorbeeld van triomf en leven. Hij werd geboren in Oxford, Verenigd Koninkrijk, op 8 januari 1942. Hij is over de hele wereld bekend door zijn onderzoeken naar theoretische fysica.

De ziekte ALS

Als kind was een van zijn dromen het studeren van wiskunde. Door diverse redenen echter wisselde hij naar natuurwetenschappen bij aankomst op de universiteit.

Tijdens zijn eerste jaar in Cambridge was Hawking pas 21 jaar oud. Toen begon hij al de symptomen van de ziekte amyotrofe laterale sclerose (ALS) te ondervinden. Dit zou zijn leven drastisch veranderen. Op dat moment schatten de artsen zijn levensverwachting op tweeënhalf jaar.

Tegen de verwachting in

Hawking overwon echter deze verwachtingen en werd een van de belangrijkste mensen in de wetenschap vandaag de dag.

Ondanks zijn lichamelijke toestand heeft Hawking honderden speeches gehouden over de gehele wereld. Hij heeft zijn wijsheid gedeeld in miljoenen documentaires en boeken. Deze zorgden op hun beurt weer voor meerdere nieuwe studies.

Nadenken over depressie

Behalve het weten hoe het universum werkt, weet hij ook veel over het leven en de moeilijkste fasen die mensen kunnen doormaken.

Tijdens zijn meest recente conferentie sprak hij over depressie.

Hij kwam daar tot interessante conclusies met duidelijke voorbeelden, gebaseerd op zijn eigen leven.

Stephen Hawking heeft een prachtige boodschap voor mensen met depressie

Stuk van Jezelf Kwijt

Vandaag de dag is Stephen Hawking 74 jaar oud, maar dit stopt hem niet. [Noot: in 2018 is Stephen Hawking overleden] Hij gaat nog steeds door met onderwijzen, onderzoeken en het delen van prachtige, contemplatieve berichten met de hele wereld.

Tijdens verschillende gelegenheden heeft hij uitgedrukt dat zijn verwachtingen waren verminderd tot nul toen hij de diagnose kreeg van zijn ziekte, maar nu realiseert hij zich dat sinds dat moment alle aspecten van zijn leven een voordeel zijn geweest.

Een leven gewijd aan wetenschap

Hij weidde zijn hele bestaan aan wetenschappelijke studies en het onderzoeken van het universum.

Hij kan niet praten of bewegen en is gebonden aan een rolstoel. Ondanks dit alles heeft hij middelen gevonden om te communiceren met de wereld en deze te inspireren.

In een discussie in januari geleid door het Koninklijke Instituut in Londen vergeleek Hawking een depressie met de zwarte gaten in het heelal. Hij maakte daarnaast ook duidelijk dat je aan beiden niet kunt ontsnappen.

Vrouw in Jurk

Zwarte gaten

“De boodschap van deze conferentie is dat zwarte gaten niet zo zwart zijn als vaak wordt gezegd. Ze zijn niet de eeuwige gevangenissen die we ooit dachten dat ze waren. Dingen kunnen uit zwarte gaten ontsnappen en verschijnen mogelijk in een ander universum. Dus als je je voelt alsof je je in een zwart gat bevindt, geef dan niet op – je kunt eruit komen.”

Als reactie op zijn eigen handicap voegde hij toe:

“Het slachtoffer heeft het recht zijn leven te beëindigen als hij of zij dat wil, maar ik denk dat dat een vergissing is. Hoe verschrikkelijk het leven ook kan lijken, er is altijd wel iets dat je kunt doen en waar je succesvol in kunt zijn. Als er leven is, is er hoop.”

“Als je gehandicapt bent, is het waarschijnlijk niet jouw schuld. Toch is het ook niet goed om de hele wereld de schuld te geven of ervan uit te gaan dat iedereen medelijden met je heeft. Je moet een positieve houding hebben en het beste maken van iedere situatie waar je jezelf in bevindt. Als je een lichamelijke beperking hebt, kun je niet toestaan dat je ook een mentale beperking hebt.”

Een bron van inspiratie

Op dit moment inspireert Stephen Hawking nog steeds wetenschappelijke geesten. Maar hij inspireert ook mensen die op een bepaalde manier grote problemen in hun leven hebben gehad.

Hawking vindt wetenschap een mooi onderwerp voor mensen met lichamelijke beperkingen, omdat het vooral de geest ontwikkelt. Hij wijst erop dat fysiek werk niet te doen is, maar het theoretische werk is ideaal.

Hij onderkent ook dat hij veel heeft bereikt met de hulp van zijn naasten, collega’s en studenten die hem altijd hebben gesteund.

“Ik denk dat mensen in het algemeen behulpzaam zijn, maar je moet ervoor zorgen dat hun pogingen om te helpen het waard zijn.”

Lees ook:
Vijf inspirerende citaten voor als het leven niet zo goed gaat

Lucy Hawking

Lucy Hawking, de dochter van Stephen, deelde deze woorden over haar vader:

“Hij heeft een zeer benijdenswaardig verlangen om voorwaarts te blijven gaan en de mogelijkheid om al zijn kracht samen te voegen, al zijn energie, al zijn mentale concentratie, en het samen te voegen in het doel om vooruit te komen.

Niet alleen om verder te gaan en te overleven, maar om te overstijgen. Hij creëert buitengewoon werk en schrijft boeken, houdt conferenties, inspireert andere mensen met neurodegeneratieve ziekten en andere beperkingen.”

Vrouw met Ster

In de afgelopen weken werden Stephen Hawkings woorden gedeeld over de hele wereld als een boodschap voor mensen die in een depressie terecht zijn gekomen en de beperkingen hiervan ondervinden.

Zijn levenservaring en de manier waarop hij zich uitdrukt in de wereld zijn duidelijke demonstraties van zijn wijsheid en zijn wezen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Larsen, K. (2005). Stephen Hawking: a biography. Greenwood Publishing Group.
  • Ferguson, K. (2011). Stephen Hawking: His life and work. Random House.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.