Haaruitval tegengaan met drie huismiddeltjes
Een manier vinden om haaruitval tegen te gaan is een veelvoorkomende zorg, vooral naarmate we ouder worden. Overmatige stress kan ook een dramatisch verlies van dichtheid, helderheid en volume veroorzaken. Wil jij je haaruitval tegengaan? Lees dan verder.
Soms heeft haaruitval ook te maken met het gebruik en misbruik van slechte producten die je haarvezels beschadigen. Elke dag een stijltang gebruiken bijvoorbeeld, of shampoos die ongezonde ingrediënten bevatten, is niet goed voor je haar.
Ook zijn er tijden van het jaar waarin mensen meer haren verliezen, zoals de herfst. Als dit haarverlies echter aanhoudt, is het belangrijk om te weten welke remedies je kunnen helpen om het haarverlies tegen te kunnen gaan.
Haaruitval tegengaan met huismiddeltjes
Je hebt misschien je toevlucht genomen tot producten die beloven je prachtige lokken te herstellen, maar zonder succes. Geen van deze producten lijkt uiteindelijk zijn werk te doen. Daarom is het misschien tijd om enkele huismiddeltjes eens een kans te geven. Ze zijn natuurlijk en niet agressief voor je hoofdhuid. Dit is misschien precies wat je nodig hebt.
1. Rozemarijn
Volgens het artikel Etnobotanische studie van medicinale planten, is rozemarijn een plant die haaruitval zou kunnen tegengaan omdat het de bloedcirculatie in je hoofdhuid stimuleert.
Je kunt de volgende stappen volgen om te voorkomen dat je haar uitvalt:
- Maak een thee door wat rozemarijnblaadjes toe te voegen aan een pan met kokend water.
- Zodra de thee klaar is laat je het even trekken tot het water wat afgekoeld is.
- Zeef vervolgens de thee en breng het aan als een tonic door het in je hoofdhuid in te masseren.
- Was tot slot je haar. Het is belangrijk dit minstens één keer per week te doen om resultaten te zien.
2. Brandnetel
Brandnetel is een andere optie om haaruitval tegen te gaan, volgens de studie Habitat en traditioneel gebruik van het Urtica geslacht. Het heeft ontstekingsremmende eigenschappen die haaruitval kunnen helpen voorkomen.
Soms kan je hoofdhuid door stress seborroïsch eczeem ontwikkelen. Dit veroorzaakt ontsteking, jeuk en haaruitval. Brandnetel kan in deze gevallen een uitstekende optie zijn. Laten we eens kijken hoe je het kunt gebruiken:
- Maak eerst een brandnetelthee.
- Zodra je het even hebt laten trekken en afkoelen, zeef je de thee en breng je het aan op je hoofdhuid.
- Masseer het vervolgens zachtjes in en laat het inwerken.
- Je kunt deze remedie twee keer per week toepassen.
Opmerking: wees heel voorzichtig bij het gebruiken van brandnetelbladeren. Ze hebben namelijk kleine haartjes die irriterend zijn en huidirritaties kunnen veroorzaken. Zodra je de bladeren in water verwarmt, verdwijnt dit effect.
Dit artikel is ook interessant:
Hoe gebruik je brandnetel en versterk je de werking?
3. Haaruitval tegengaan met aloëvera
Aloëvera is ook een van de remedies die haaruitval tegen kan gaan. Het hydrateert je hoofdhuid, verhelpt beschadiging van je haar en versterkt de haarvezels. Zonder twijfel is het essentieel om altijd een aloëveraplant in huis te hebben.
Je kunt deze plant namelijk op zoveel verschillende manieren gebruiken. In dit geval raden we het aan als volgt te gebruiken:
- Snijd een blad van de aloëveraplant.
- Splits het blad vervolgens in twee en wrijf de gel over je hoofdhuid.
- Masseer het daarna helemaal in.
- Doe dit één keer per week.
Als je de aloëvera niet op deze manier wilt aanbrengen, kun je de gel met een lepel verwijderen, in een bakje doen en het even te roeren. Breng het vervolgens voorzichtig op je hoofdhuid aan.
Haaruitval tegengaan met onze tips
Hoewel deze huismiddeltjes kunnen helpen tegen haaruitval, is het belangrijk om naar je huisarts te gaan. Als je seborroïsch eczeem of alopecia hebt, zal je arts je namelijk helpen de beste behandeling voor jouw specifieke probleem te vinden.
Naast de behandeling van je arts kun je dan ook de remedies gebruiken die we je hebben laten zien. Het is echter belangrijk om prioriteit te geven aan het advies van je arts. Resultaten van huismiddeltjes kunnen even op zich laten wachten. Daarom is het zo belangrijk om consistent te zijn bij het gebruik ervan.
Heb jij last van aanzienlijk haaruitval? We hopen dan dat dit artikel je heeft geholpen en je een aantal natuurlijke alternatieven heeft gegeven die je kunt gebruiken eventueel in combinatie met de behandeling van je arts.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Alejandro, M., Alberto, M., Gama Campillo, L. M., & Mariaca Méndez, R. (2010). El uso de las plantas medicinales en las comunidades Maya-Chontales de Nacajuca, Tabasco, México. Polibotánica, (29), 213-262.
- Avila-Sosa, R., Navarro-Cruz, A. R., Vera-López, O., Dávila-Márquez, R. M., Melgoza-Palma, N., & Meza-Pluma, R. (2011). Romero (Rosmarinus officinalis L.): una revisión de sus usos no culinarios. Ciencia y mar, 15(43), 23-36.
- García Bacallao, Lourdes, Rojo Domínguez, Delia Mercedes, García Gómez, Luis Vicente, & Hernández Ángel, Maureen. (2002). Plantas con propiedades antiinflamatorias. Revista Cubana de Investigaciones Biomédicas, 21(3), 214-216. Recuperado en 24 de abril de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03002002000300012&lng=es&tlng=es.
- López Pupo, Natacha, Tablada Robinet, María Elena, Jacas García, Caridad, Jacas Portuondo, Ana Lucía, & Solano Pérez, Marhyan. (2018). Terapias tradicional y natural combinadas en pacientes con alopecia areata. MEDISAN, 22(6), 416-423. Recuperado en 24 de abril de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1029-30192018000600005&lng=es&tlng=es.
- Romeu, C. R., Botta Ferret, E., & Díaz Finalé, Y. (2007). Caracterización fitoquímica del aceite esencial de romero (Rosmarinus officinalis L.) y evaluación in vitro de su actividad acaricida. Fitosanidad, 11(2).