Giftige families kunnen stoornissen veroorzaken
Je kunt je identificeren met veel mensen die te maken hebben gehad met een giftige familie, omdat giftige families vaker voorkomen dan je misschien denkt. Je bent je er soms zelfs niet van bewust als je er middenin zit. Het is een ingewikkelde situatie, een soort gif waar je niet aan kunt ontsnappen. Maar wist je dat giftige families mentale stoornissen kunnen veroorzaken of creëren?
Laten we hier eens verder naar kijken.
Giftige families en mentale problemen
Familie is heel belangrijk. Dit is waar kinderen worden opgevoed en een aantal vaardigheden leren om met anderen te communiceren. Dat is waarom het niet moeilijk is om te zien hoe te veel giftigheid ernstige stoornissen kan veroorzaken als er geen balans of gezonde emoties aanwezig zijn.
Er zijn verschillende soorten families, maar alleen destructieve families met ernstige problemen zoals overbezorgdheid of andere omstandigheden kunnen kleine kinderen ook op zeer negatieve manier beïnvloeden. Dit kan later zorgen voor psychologische stoornissen zonder te begrijpen wat de oorzaak hiervan is.
Dat is waarom we het gaan hebben over een aantal van de meest interessante en echte verbanden tussen giftige families en deze mentale problemen.
1. Het Pygmalion-effect en de invloed op kinderen
Het Pygmalion-effect is simpelweg de rollen die kinderen aannemen doordat ze worden beïnvloed door hun ouders. Dit betekent dat alles wat een ouder wil voor een kind of wat ze beangstigd door het kind tot waarheid wordt gemaakt.
Dat is waarom het iedere keer dat je je kind labelt, wanneer je ze vertelt dat ze lui zijn en dat ze een slechte persoonlijkheid hebben, het ernstig invloed kan hebben op de kinderen.
Families zijn zich er nog steeds niet van bewust hoeveel zij de kinderen beïnvloeden. Ze realiseren zich niet dat ieder label dat ze geven door het kind wordt aangenomen na verloop van tijd. Op een een aantal manieren vervuilt dit hun gedrag.
2. Dodelijke liefdes
Er is een uitdrukking die veel ouders gebruiken om tegen hun kinderen te zeggen: “Niemand kan meer van je houden dan ik.” Als je dit letterlijk opvat, kan het ervoor zorgen dat ze zich wel heel geliefd voelen door de familie, maar dat ze het niet verdienen om meer liefde te ontvangen.
Het grote probleem hiervan is dat dit in het algemeen ervoor zorgt dat ze niets zeggen tijdens extreme situaties, zoals emotionele of lichamelijke mishandeling. Het is belangrijk te weten dat familieliefde ongezond kan zijn en dat is waarom je het in twijfel moet trekken. Families zijn niet goed, alleen omdat het je familie is. Soms zijn ze giftig.
3. Overbezorgde ouders
Overbezorgdheid kan problemen veroorzaken zoals emotionele afhankelijkheid, wat betekent dat kleine kinderen hiermee blijven worstelen tot in hun volwassenheid. Dat is waarom het belangrijk is om een balans te vinden en nooit tot het punt van overbezorgdheid te komen.
Wil je een onzeker kind? Wil je iemand opvoeden die geen zelfvertrouwen heeft? Want dat is wat overbezorgdheid veroorzaakt, samen met nog een aantal ernstige emotionele problemen die niet makkelijk zijn op te lossen. Alles wat in onze kindertijd gebeurt, heeft invloed op ons.
Lees ook:
6 kenmerken van afwezige ouders
4. Geprojecteerde wensen en onzekerheden
Hoe vaak heb je al niet gezien dat een stel problemen heeft en dat kinderen daar de dupe van zijn? Hoewel je het misschien niet wil toegeven, vragen onze problemen zo veel van ons, dat we de kinderen soms thuis negeren, wat invloed heeft op iedereen.
Veel families laten ook hun frustraties en onzekerheden los op de kinderen, wat ze onder druk zet. Druk die ze niet zouden moeten voelen! Zij zijn niet verantwoordelijk voor de problemen tussen volwassenen.
Mogelijke gevolgen
Al deze situaties kunnen lijden tot depressie, een aantal persoonlijkheidsstoornissen, situaties van afhankelijkheid en andere soort psychoses die ingewikkeld en moeilijk zijn in het volwassen leven.
Maak jij deel uit van een giftige familie? Welke problemen heeft dit voor jou veroorzaakt? We kunnen onze familie niet uitkiezen, maar we kunnen ons wel bewust zijn van de problemen, zodat we ze niet zullen herhalen met onze eigen kinderen. Denk hierover na: jouw problemen zijn niet belangrijker dan die van hen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
-
Altarejos, F. (2002). La relación familia-escuela. 113 ESE Nb003.
-
Valdivia Sánchez, C. (2008). La familia: concepto, cambios y nuevos modelos. La Revue Du REDIF.
-
Garcia de Herrera, L., & Caceres Manrique, F. de M. (1989). Atención primaria en salud mental para escolares: segunda parte TT – Primary care in mental health for students: second part. Rev. Univ. Ind. Santander, Salud.