Gezondere hersenen door deze stoffen te vermijden

Wordt je lichaam vaak blootgesteld aan deze gevaarlijke stoffen voor je hersenen? Zo ja, probeer dan maatregelen te nemen om je blootstelling eraan te beperken, voordat er complicaties ontstaan. 
Gezondere hersenen door deze stoffen te vermijden
José Gerardo Rosciano Paganelli

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts José Gerardo Rosciano Paganelli.

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

De gezondheid van onze hersenen is afhankelijk van vele interne en externe factoren. Hoewel een groot deel van de hersenaandoeningen waar we last van kunnen krijgen een genetische oorsprong heeft, kunnen bepaalde gewoonten ook veel verslechtering veroorzaken. Let daarom goed op de tips in dit artikel om gezondere hersenen te behouden.

Het is onvermijdelijk dat de hersenfunctie enigszins achteruitgaat als gevolg van veroudering. Soms houden we er echter geen rekening mee dat bepaalde dingen ook kunnen leiden tot de vroegtijdige veroudering van neuronen en weefsels.

Hiertoe behoren ook bepaalde voedingsmiddelen die weliswaar vaak gegeten worden, maar tegelijkertijd ook stoffen bevatten die schadelijke effecten kunnen hebben op de hersenen.

Voor dit artikel hebben we een lijstje gemaakt van de zes belangrijkste stoffen die bij overmatige consumptie slecht voor je kunnen zijn als je streeft naar gezondere hersenen. Door van deze informatie op de hoogte te zijn, kun je je best doen om deze stoffen zo min mogelijk binnen te krijgen.

Stoffen die gezondere hersenen in de weg staan

1. Mononatriumglutamaat

Een lepel mononatriumglutamaat

Mononatriumglutamaat is een bestanddeel dat vaak wordt verwerkt in kant-en-klare producten en bepaalde afhaalmaaltijden. Het is een geconcentreerd zout dat ervoor zorgt dat we voedsel langer kunnen bewaren. Tegelijkertijd helpt het ook om de smaak en geur ervan te behouden.

Wanneer je deze stof regelmatig binnenkrijg, kan het ervoor zorgen dat de hersenen meer dopamine aanmaken. Zoals je misschien wel weet, is dopamine een stof die een tijdelijk gevoel van welzijn opwekt.

Het probleem is echter dat het ook grote hoeveelheden ‘excitotoxinen’ bevat, die een negatieve invloed kunnen hebben op de gezondheid van de hersenen.

Excitotoxinen zijn mogelijk verbonden aan de ontwikkeling van:

  • de ziekte van Parkinson
  • de ziekte van Alzheimer
  • dementie
  • chronische vermoeidheid

2. Fluoride

Water dan fluoride bevat

Fluoride is één van de elementen die in bepaalde landen wordt toegevoegd aan drinkwater om de zuiverheid te behouden. Terwijl je het drinkt merk je het niet, maar toch komt het in bepaalde landen voor in kraanwater. Daarnaast wordt fluor gebruikt in de tandheelkunde.

Hoewel het wereldwijd wordt gebruikt en het een goede functie dient, zijn wetenschappers toch gaan onderzoeken of het geen negatief effect heeft op de gezondheid van de mens.

  • Er zijn studies die suggereren dat overmatige fluoride-inname verbonden is aan lage intellectuele prestaties en veranderingen in sommige cognitieve functies.
  • Daarnaast hebben organisaties zoals UNICEF zich ook geuit tegen water dat vervuild is met fluoride.

3. Geraffineerde suiker

Witte klontjes suiker

Dan zijn we nu aangekomen bij geraffineerde suiker. Deze stof, en al zijn derivaten, wordt door sommige groeperingen gezien als het voornaamste witte vergif, naast zout en geraffineerde meelsoorten.

Tegenwoordig is suiker één van de meest gebruikte additieven in de keuken. Ondanks alle waarschuwingen is het nog steeds één van de voedingsmiddelen die veel mensen in ruime mate consumeren.

Het eten van te veel suiker kan een negatieve invloed op de stofwisseling hebben en mogelijkerwijs onze cognitieve functies beïnvloeden.

Zodra het in je lichaam terechtkomt, beperkt het de functie van het BDNF-eiwit. Dit eiwit is verantwoordelijk voor het uitvoeren van belangrijke functies binnen het zenuwstelsel.

Dientengevolge zou een grote inname van suiker problemen met het geheugen kunnen veroorzaken en kan het ook voor moeilijkheden zorgen in de verbinding tussen neuronen.

4. Kunstmatige zoetstoffen

Vrouw opent zakje kunstmatige zoetstof

Zoetstoffen zijn stoffen die de voedingsmiddelenindustrie gebruikt als vervanging voor suiker. Hoewel sommige biologisch zijn, bestaan de meeste zoetstoffen uit chemicaliën en kunstmatige stoffen die mogelijk niet gezond zijn.

Sommige artsen zien kunstmatige zoetstoffen dan ook als ‘vergif voor de hersenen’. Ze zorgen er volgens hen voor dat neuronen overgestimuleerd worden.

Je komt dit soort zoetstoffen vaak tegen in verpakte industriële voedingsmiddelen, waar ‘light’ of ‘suikervrij’ op staat.

5. Gluten

Deeg dat gluten bevat

Voor sommige mensen staan gluten ook op de lijst van stoffen die gezondere hersenen in de weg staan. Gluten kunnen zelfs een ware vijand voor de gezondheid van je hersenen zijn als je coeliakie hebt.

Deze groep eiwitten, aanwezig in verschillende granen, kan diverse problemen in het lichaam veroorzaken, waaronder brainfog (hersenmist).

Doordat de afweer van het lichaam op gluten reageert, ontstaan bij coeliakie ontstekingen in de darm.

Hoewel er veel mensen zijn die niet gevoelig zijn voor dit bestanddeel, kan het bij anderen dus wel een negatieve invloed hebben op het lichaam.

6. Alcohol

Vermijd alcohol voor gezondere hersenen

Alcoholische dranken bevatten gifstoffen en chemische verbindingen die significante verslechtering van de hersenfuncties kunnen veroorzaken. Deze verslechtering is meestal tijdelijk.

De overmatige consumptie ervan tast direct de werking van de lever aan, maar kan ook leiden tot een probleem dat bekend staat als ‘hersennevel’. Dit probleem wordt gekenmerkt door een toestand waarin de hersenen troebel aanvoelen en niet helder kunnen denken.

Bovendien verstoort alcohol de functie van het zenuwstelsel en kan het angst en depressieve toestanden vergroten.

Wordt je lichaam vaak blootgesteld aan deze gevaarlijke stoffen voor je hersenen? Zo ja, probeer dan maatregelen te nemen om je blootstelling eraan te beperken, om gezondere hersenen te behouden.

Probeer daarnaast gewoontes te ontwikkelen en oefeningen te doen die je cognitieve functies versterken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.