Heerlijke en gezonde zelfgemaakte amandelnoga

Deze zelfgemaakte noga van amandelen, kokosolie en stevia is ideaal voor kinderen, sporters en zwangere vrouwen, omdat het weinig calorieën bevat en de melkproductie kan bevorderen.
Heerlijke en gezonde zelfgemaakte amandelnoga

Laatste update: 11 februari, 2019

Traditionele lekkernijen tijdens de kerst zijn zo goed dat ze vaker dan alleen tijdens de feestdagen genuttigd moeten worden. Het is echter beter om op zoek te gaan naar gezondere opties, om er af en toe van te kunnen genieten zonder dat je je er slecht bij voelt. Dus vandaag willen we voorstellen om een zelfgemaakte amandelnoga te maken.

Het mooiste van alles, is dat deze zelfgemaakte amandelnoga geen suiker en gehydrogeneerde vetten bevat. Leer hoe je deze noga kunt maken en ontdek de voedende eigenschappen en gezondheidsvoordelen.

Kunnen we een gezonde zelfgemaakte amandelnoga bereiden?

Nogasoorten zijn meestal niet erg gezond, omdat ze vaak veel suiker en schadelijke vetten zoals margarine en gehydrogeneerde vetten bevatten. Daarentegen zijn noten gezonde en goed uitgebalanceerde voedingsmiddelen, die rijk zijn aan:

 • vitaminen
 • mineralen
 • eiwitten
 • essentiële vetzuren
 • vezels

Om deze zelfgemaakte amandelnoga te maken, is het een goed idee om de ongezonde vetten te elimineren en te vervangen door extra vierge kokosolie, een voedzaam ingrediënt. Ook kan je beter geen suiker gebruiken en het vervangen door stevia, een natuurlijke zoetstof met nul calorieën.

Amandelen

Amandelen

Amandelen zijn een gezond voedingsmiddel dat rijk is aan plantaardige eiwitten, gezonde vetten en vezels. Ze bevatten ook een goede hoeveelheid calcium, waardoor ze een uitstekend alternatief zijn voor melk om osteoporose te voorkomen.

Deze noot helpt ook je cholesterol en bloedsuikerspiegel in evenwicht te brengen, wat een goede remedie is om hart- en vaatziekten te voorkomen.

Deze zelfgemaakte amandelnoga is perfect voor:

 • kinderen
 • atleten
 • zwangere vrouwen en zogende moeders, omdat het helpt bij de melkproductie

Kokosolie

Kokosolie is een gezonde vetbron die steeds vaker gebruikt wordt. Het kan je helpen om:

 • de stofwisseling te stimuleren
 • efficiënt gewicht te verliezen
 • het vet rond de taille te verminderen

Naast het feit dat het een antioxidant is, is deze plantaardige olie rijk aan essentiële vetzuren, vitamine E en K. Ook kun je kokosolie gebruiken om te koken zonder veranderingen in het gerecht aan te brengen. Daarom is kokosolie één van de beste vetten om mee te koken naast olijfolie.

Kokosolie is geweldig bij alle soorten schoonheidsbehandelingen. Het maakt niet uit of het gebruikt wordt om je huid en haar te voeden of zelfs als een natuurlijke en goedkope tandpasta.

Stevia

Stevia

Stevia is een plant uit Paraguay, waar het sinds de oudheid werd gebruikt als genezend middel voor een verscheidenheid aan medische aandoeningen.

Het werd ook gebruikt als een natuurlijke zoetstof voor dranken. Stevia helpt bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel, waardoor het gezond is voor diabetici en voor mensen die van zoetigheid houden.

Deze plant is ook geweldig voor ons tandvlees. Stevia verlaagt ook enigszins de bloeddruk en versterkt je afweer om je te beschermen tegen allerlei ziekten. Als je het niet kunt vinden, probeer dan een alternatief te gebruiken zoals:

 • bruine rietsuiker
 • honing
 • agavesiroop

Zelfgemaakte amandelnoga

Zelfgemaakte amandelnoga

Ingrediënten

Om deze zachte zelfgemaakte amandelnoga te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig:

 • 300 g gemalen amandelen
 • 56 g extra vierge kokosolie
 • 30 ml geraffineerde vloeibare stevia

Je kunt twee soorten stevia in reformwinkels vinden. Heldere, geraffineerde stevia, die geen smaak of medicinale eigenschappen heeft en een donkerder, dikkere stevia. De laatste is een genezend middel met een sterke smaak die lijkt op zoethout.

Om het te koken zullen we altijd de geraffineerde versie gebruiken, omdat de ongeraffineerde tegenhanger de smaken van het recept zou veranderen. Pure stevia is geweldig voor medicinale thee. Beide soorten bevatten geen calorieën.

Bereiding

Om dit recept te maken moet je de volgende stappen volgen:


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.De inhoud van deze publicatie dient uitsluitend ter informatie. Op geen enkel moment kan deze dienen om de diagnoses, behandelingen of aanbevelingen van een professional te vergemakkelijken of te vervangen. Raadpleeg bij twijfel je vertrouwde specialist en vraag zijn/haar goedkeuring voordat je met een procedure of behandeling begint.