Gewrichtspijn verdwijnt na een week

Gelatine bevat aminozuren die ervoor zorgen dat bindweefsel makkelijker herstelt na letsel of in goede conditie blijft. Het is ook rijk aan collageen, dat het beschermende kraakbeen rondom de gewrichten versterkt.
Gewrichtspijn verdwijnt na een week

Laatste update: 03 december, 2018

Spierpijn en gewrichtspijn kunnen het gevolg zijn van kwetsuren of veroorzaakt worden door het uitoefenen van te veel druk op de botten. Gelukkig zijn er heel wat natuurlijke remedies waardoor gewrichtspijn snel verdwijnt.

Dit type letsel veroorzaakt namelijk een vervelende pijn die de normale activiteiten belemmert en de dagelijkse levenskwaliteit naar beneden haalt.

Je hoeft dus niet altijd meteen naar medicijnen te grijpen om dit probleem op te lossen.

Hoewel in de alternatieve en natuurlijke geneeskunde ook veel verschillende behandelingen bestaan tegen spierpijn en gewrichtspijn, beschrijft dit artikel een recept dat je makkelijk thuis kan maken. Na zeven dagen zal je merken dat die zeurende en ongemakkelijke gewrichtspijn al heel wat minder is en uiteindelijk verdwijnt.

Waaruit bestaat dit recept zodat gewrichtspijn verdwijnt?

 • Koop eerst 150 gram eetbare gelatine, bij voorkeur de variant zonder smaak, in de winkel bij jou in de buurt. Deze hoeveelheid is genoeg voor een behandeling gedurende een maand.
 • Meng dan twee theelepels gelatine in een kopje koud water en laat dit kopje gedurende de nacht staan.
 • De volgende ochtend zal de gelatine ietwat opgeblazen zijn en klaar om te vermengen met yoghurt, honing, fruitsap of zure room. Belangrijk is de gelatine te eten op een nuchtere maag, ongeveer een half uurtje voor het ontbijt.
 • Je zal merken dat de gewrichtspijn na zeven dagen aanzienlijk verbetert en uiteindelijk verdwijnt, maar denk eraan de behandeling een maand vol te houden.

Het is een gezonde, natuurlijke remedie voor mensen die te kampen hebben met:

 • Rugpijn
 • Gewrichtspijn
 • Pijn aan de nek, knieën, heupen en enkels

Gelatine zorgt hoofdzakelijk voor het ‘smeren’ van de gewrichten, zodat bewegen minder pijn gaat veroorzaken.

Waarom is gelatine zo goed voor de gewrichten?

Gelatine

Gelatine is een heel eenvoudig en goedkoop voedingsmiddel dat overal te verkrijgen is. Je kan het vermengen met andere ingrediënten en er heerlijke, voedzame desserts mee klaarmaken. Gelatine ontstaat door de verwerking van dierlijk collageen (uit de huid en botten van koeien en varkens) en is daarom bijzonder rijk aan eiwitten.

Het wordt in de keuken gebruikt als stabilisator, bindmiddel of verdikkingsmiddel in verschillende recepten.

De twee aminozuren proline en hydroxyproline in gelatine zouden bijzonder goed zijn voor gezonde gewrichten, omdat ze helpen het omringend bindweefsel te herstellen. Herstel het bindweefsel en laat je gewrichten beter functioneren door regelmatig desserts op basis van gelatine klaar te maken.

Andere voordelen van gelatine

Rode Gelatine

Het is niet zo algemeen gekend dat gelatine nog heel wat andere eigenschappen bezit die goed zijn voor de gezondheid. Daarom zet dit artikel de gezondheidsvoordelen van gelatine hieronder op een rijtje.

Voedingstoffen

 • Andere aminozuren die we terugvinden in gelatine zijn arginine en glycine, die de opbouw van spierweefsel stimuleren.
 • Gelatine is bovendien ook rijk aan voedingsstoffen die het immuunsysteem versterken.
 • In totaal vinden we in gelatine achttien verschillende aminozuren terug, waaronder acht van de negen essentiële aminozuren die ons lichaam nodig heeft, maar zelf niet kan aanmaken. We moeten ze dus steeds via voedsel in het lichaam opnemen.

Misschien ook interessant om te lezen:
Actieve en gezonde hersenen met deze 5 voedingstoffen

Maaltijden

 • Gelatine is cholesterol- en vetvrij, ideaal voor magere maaltijden tijdens een vermageringsdieet. Bovendien versnelt gelatine de stofwisseling, waardoor vet nog sneller kan verbrand worden.
 • De vertering van bepaalde voedingsmiddelen gaat vlotter als gelatine toegevoegd wordt. Vooral melk en vlees verteren sneller in combinatie met gelatine.
 • Gelatine vermengd in toetjes, vlees of melkproducten zorgt voor een voldaan gevoel. Dit maakt het tot een ideale bondgenoot als je een dieet volgt om enkele kilo’s kwijt te raken.

Ligamenten en pezen

 • De ligamenten en pezen worden sterker en elastischer.
 • De productie van collageen wordt gestimuleerd, waardoor botten, pezen, kraakbeen en ligamenten minder snel gaan aftakelen naarmate men enkele jaartjes ouder wordt.

Aandoeningen

 • Het vermindert zwelling in de buikstreek en helpt hormonen in balans te brengen.
 • Door regelmatig voedingsmiddelen met gelatine te eten, zou je het ontstaan van osteoporose en artrose kunnen tegenhouden.
 • Een leuk voordeel is eveneens dat je haren en nagels sterker worden en er beter gaan uitzien.
 • Preventie tegen tandbederf is nog een bijkomende troef, door de aanwezigheid van een kleine hoeveelheid fluoride in gelatine. Fluoride maakt het glazuur van de tanden sterker, waardoor minder snel gaatjes ontstaan.
 • Gelatine wordt aangeraden als ondersteuning bij de behandeling van maagaandoeningen, zoals brandend maagzuur en gastritis. Het zorgt er namelijk voor dat een overmatige productie van maagzuur geneutraliseerd wordt. 

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Taga, Y., Kusubata, M., Ogawa-Goto, K., & Hattori, S. (2016). Efficient Absorption of X-Hydroxyproline (Hyp)-Gly after Oral Administration of a Novel Gelatin Hydrolysate Prepared Using Ginger Protease. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/acs.jafc.6b00609


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.