Gewoontes die niet goed zijn voor je uiterlijk
We staan er niet vaak bij stil of onze alledaagse handelingen goed of slecht voor ons zijn. Er zijn echter wel degelijk gewoontes die niet goed zijn voor je uiterlijk of je gezondheid.
Het probleem is helaas dat we ons vaak pas realiseren dat een handeling slecht voor ons is als de schade al (bijna) is aangericht. Vandaar dat we in dit artikel graag wat van dit soort slechte gewoontes willen aanstippen. Je zult zien dat ook jij die hebt, zonder het je te realiseren.
Gewoontes die niet goed zijn voor je uiterlijk
Met je benen over elkaar zitten
Veel vrouwen zitten regelmatig met de benen over elkaar. Dit is de meestvoorkomende van de alledaagse gewoontes aan die niet goed zijn voor je uiterlijk. Dit wordt door velen beschouwd als een elegante houding. Toch moet je opletten met deze houding, en wel om de volgende redenen:
- Als je met je benen over elkaar zit, dan vermindert dat de bloedtoevoer. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld spataderen ontstaan.
- Daarnaast kan deze houding rugpijn en problemen met het geslachtsorgaan veroorzaken. Dit komt door de druk die langere tijd op het been wordt uitgeoefend.
Te hete douches nemen
Hete douches zijn ontspannend en vormen voor veel mensen een heerlijk ritueel. We realiseren ons echter vaak niet dat de hoge temperatuur van het water, net als de zon, onze huid kan aantasten. Het verstoort namelijk de natuurlijke balans van onze huid. Heet water kan dus de oorzaak zijn van je geïrriteerde, jeukende of droge huid.
- Dermatologen adviseren om de watertemperatuur te verlagen, en wat minder lang te douchen.
- Vergeet daarnaast niet om vochtinbrengende producten te gebruiken, die niet agressief zijn voor je huid. Als het kan, vermijd dan crèmes met sterke geuren, en producten die harde deeltjes bevatten die je huid kunnen beschadigen.
Na het douchen meteen je haren kammen
De volgende op ons lijstje met gewoontes die niet goed zijn voor ons uiterlijk, komt heel vaak voor. Het kammen van je haren direct na het douchen is bijna een automatisme, maar het is toch echt heel slecht voor je haar. Nat haar is zwakker, dus als je het kamt terwijl het nog nat is, dan is de kans groter dat het breekt of uitvalt.
Wil je je haar gezond houden, neem dan het volgende advies in acht:
- Ten eerste, maak je haar voorzichtig droog met een handdoek.
- Laat je haar vervolgens aan de lucht drogen.
- Borstel of kam je haar. Ongeacht de lengte van je haar, kam het altijd vanaf de puntjes naar boven.
Ook interessant:
Slapen met nat haar kan gezondheidsproblemen veroorzaken.
Te vaak exfoliëren
Soms denken we dat we exfoliërende middeltjes de enige manier zijn om een huid zonder vlekjes te krijgen. Echter, veel mensen exfoliëren te vaak. Soms zelfs elke dag. Dit zorgt ervoor dat de olieproductie van je huid wordt verhoogd, of juist dat je huid droger wordt.
Dermatologen raden dan ook aan om geen exfoliërende crèmes te gebruiken, maar in plaats daarvan te kiezen voor peelings op basis van melk of glycerol zuur.
De denkhouding
We gaan vaak zonder na te denken in de denkhouding zitten, met name wanneer we geconcentreerd iets aan het lezen zijn op onze computer.
Het probleem is, dat je in deze houding met je hand tegen je kin aan drukt. Zelfs al gaat het maar om een klein beetje druk, met je hand verplaats je ongemerkt toch langzaam je tongbeen.
Hoewel je het niet waarschijnlijk niet in de gaten hebt, je veroorzaakt hiermee toch een onderbreking van de bloedtoevoer. Dit kan een dubbele kin tot gevolg hebben, en daarnaast de voortijdige veroudering van je huid versnellen.
Constant je gezicht aanraken
Normaal gesproken raken we ons gezicht een aantal keer per dag aan, zonder het ons te realiseren. Dat doen we vaak automatisch, maar helaas zijn onze handen niet altijd schoon.
Het aanraken van je gezicht kan resulteren in veel huidproblemen. Met name irritatie en acne komen vaak voor. Het vuil en de bacteriën die zich op je handen ophopen, komen namelijk op je huid terecht zodra je die aanraakt.
Alleen je gezicht insmeren met een sunblock
De schade aan de ozonlaag wordt steeds groter. Hierdoor kan de zon nog dieper tot onze huid doordringen, met steeds vaker huidschade tot gevolg. Maar al te vaak maken we de fout om alleen ons gezicht in te smeren met een sunblock, omdat we denken dat dat het enige deel van ons lichaam is dat wordt blootgesteld aan de zon.
Wanneer je je huis verlaat, al is het maar voor een kort uitstapje, heeft echter niet enkel je gezicht een sunblock nodig. Je moet ook de rest insmeren:
- je armen
- hals
- de andere delen van je lichaam die blootstaan aan de zon
Hiermee voorkom je voortijdige veroudering van de huid en het ontstaan van pigmentvlekken.
Gaan slapen zonder je make-up te verwijderen
Het komt regelmatig voor dat we thuiskomen na een uitje en dat we geen zin meer hebben om de make-up van ons gezicht te halen. Hierdoor hoopt de make-up zich op in onze poriën, waardoor ze dicht gaan zitten. Dit kan leiden tot infecties en later zelfs tot acné.
Voordat je naar bed gaat, moet je dus altijd je make-up verwijderen met een remover. Was je gezicht en breng vervolgens een vochtinbrengende crème aan.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Kays, S. J. (1999). Preharvest factors affecting appearance. Postharvest Biology and Technology. https://doi.org/10.1016/S0925-5214(98)00088-X
- Bellentani, S., Saccoccio, G., Costa, G., Tiribelli, C., Manenti, F., Sodde, M., … Brandi and the Dionysos Study Group, G. (1997). Drinking habits as cofactors of risk for alcohol induced liver damage. Gut. https://doi.org/10.1136/gut.41.6.845
- Cash, T. F. (2012). Encyclopedia of Body Image and Human Appearance. Encyclopedia of Body Image and Human Appearance. https://doi.org/10.1016/C2010-1-66177-9