Gewoonten voor een gelukkige relatie
Is er een formule voor een gelukkige relatie, zoals in sprookjes of films? Is er een geheim verborgen onder de duizenden sloten dat je kan vertellen hoe je het voldane gevoel krijgt, die je graag wilt in je relatie?
In dit artikel willen we een aantal gewoonten met je delen die je kunt gebruiken om een gelukkige relatie vorm te geven.
Hoe krijg je een gelukkige relatie?
Dit is een van de grootste vragen. Echter is het goede nieuws dat er verschillende technieken en gewoonten zijn die het antwoord op deze vragen kunnen zijn.
De enige vraag is of jij je hier aan wilt verbinden. Je zult hard moeten werken om het voor elkaar te krijgen en om de gelukkige relatie te krijgen die je wilt.
Neem een kijkje naar het volgende adviezen:
1. Ga samen naar bed
Dit betekent dat je je relatie als prioriteit moet stellen, boven alles. Naar bed gaan samen is een activiteit die de banden versterkt en de samenwerking verbetert.
Wanneer je dit doet kan je praten over je gevoelens, je angsten en je doelen.
Aan de andere kant, als de een naar bed gaat en in slaap valt zonder de ander, verandert dit dingen. Het maakt het moeilijk om met elkaar te praten.
2. Heb gezamelijke interesses
Wanneer je elkaar ontmoet, is er waarschijnlijk iets dat je aandacht heeft getrokken en waardoor je een klik had. Als de tijd verstrijkt kan het zo zijn dat je interesses en voorkeuren zijn veranderd.
Een van de grootste problemen van moderne koppels is dat de activiteiten apart van elkaar worden gedaan, zonder dit met elkaar te delen.
Het is niet belangrijk dat je precies dezelfde dingen leuk vindt. Echter, als het mogelijk is, moet je een paar momenten per dag met elkaar doorbrengen en genieten van de vrije tijd samen.
3. Begroet hem elke keer dat je hem ziet
Je kan nooit te veel liefde laten zien. Het is niet genoeg om alleen ”Heb een fijne dag” tegen elkaar te zeggen, voordat je naar je werk gaat. Fysiek contact is essentieel.
Een kus of een knuffel elke keer dat je elkaar begroet kan ervoor zorgen dat je een gelukkige relatie opbouwt. Ongelukkige partners begroeten elkaar normaal gesproken niet op elk moment van de dag.
4. Breng ook tijd samen door
Wanneer je samen kinderen krijgt, is het moeilijker om tijd voor jullie samen te creëren.
Je verplichtingen en dagelijkse activiteiten maken het moeilijk. Als de tijd verstrijkt heb je minder tijd voor je zelf en om die door te brengen met je partner.
Je moet proberen om tenminste een uur per week samen door te brengen, zonder dat iemand je stoort.
Je kan uit eten gaan in een restaurant op vrijdagavond, een wandeling maken in het park, of een film kijken op TV. Het belangrijkste is dat er niemand om je heen is.
5. Maak ruzies niet groter
Hoe vaak ben je een gesprek begonnen over iets kleins en groeide het uit tot een schreeuwende ruzie?
Dat komt doordat het ene naar het andere leidt. Als een sneeuwbal, het wordt groter en groter.
Je moet je concentreren op het probleem en alles doen wat in je macht ligt om dit op te lossen. Je hebt een doel nodig.
- Als het probleem bijvoorbeeld een gebrek aan geld is, blijf niet ruzie maken over persoonlijke relaties, de kinderen, etc. (behalve als dit direct aan het hoofd onderwerp gerelateerd is.)
6. Toon je gevoelens
Iedereen houdt van complimenten. Vooral van de persoon waar we van houden.
Het maakt niet uit hoeveel tijd je samen spendeert: het is belangrijk om van tijd tot tijd iets aardigs te zeggen tegen de andere persoon.
Het klinkt wellicht als een van deze zinnen: ”Die das staat je goed,” ”Ik vind het diner heerlijk,” ”Je ziet er geweldig uit vandaag,” ”Je ziet er erg mooi uit in die jurk,” etc.
7. Samen lachen
Een gevoel voor humor is de sleutel voor een gelukkige relatie. Zonder twijfel is dit van fundamenteel belang dat ervoor zorgt dat jullie beter samenwerken. Daarnaast helpt het ook in moeilijke situaties.
Samen lachen op elk moment betekent dat de relatie intiem en gezond is. Daarnaast laat het zien dat jullie samenwerken als een team.
8. Blijf intiem
Nadat je door de wittebroodsweken bent gegaan, kan je relatie seksloos zijn. Wanneer de tijd verstrijkt en kinderen komen, problemen optreden of je krijgt bepaalde verplichtingen, kunnen deze je uit elkaar drijven, ver weg van intimiteit.
Echter kunnen we ook op een andere manier genieten van intimiteit. Val bijvoorbeeld in slaap terwijl je elkaar knuffelt, geef elkaar wetende blikken, zeg lieve dingen tegen elkaar, etc.
9. Vraag om hetgeen je nodig hebt
Een veel voorkomende fout is dat de andere persoon moet weten wat je wilt of denkt.
Gedurende de relatie leer je de interesses van je partner beter kennen. Echter word je geen ”helderziende.” Daarom is het belangrijk om te praten en om dingen te vragen.
Dit houdt in dat je dingen niet overlaat aan geluk of achterdocht. Uiteindelijk kan dit leiden naar meer problemen dan oplossingen.
Door open met elkaar te praten over je behoeften, gevoelens of wat je graag wilt van de andere persoon, voorkom je onbegrip.
Op deze manier kan je over ”moeilijke” onderwerpen praten, zonder problemen. Dit omvat onder andere geld, familie of de opvoeding van je kinderen.
10. Heb gemeenschappelijke doelen
Je moet de doelen die je wilt bereiken als een koppel met elkaar bespreken. Ook al ben je een individu, je moet de dingen die je verwacht van de andere persoon definiëren.
Het is erg belangrijk om te praten over de toekomt om een (globale) schatting te maken van de data dat jullie een grotere doel willen bereiken. Deze doelen omvatten zaken aks trouwen, kinderen, verhuizen of reizen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Blandón-Hincapié, A. I., & López-Serna, L. M. (2016). Comprensiones sobre pareja en la actualidad: Jóvenes en busca de estabilidad. Revista Latinoamericana de Ciencias Sociales, Niñez y Juventud, 14(1), 505-517.
- Garrido-Macías, Marta, Valor-Segura, Inmaculada, & Expósito, Francisca. (2017). ¿Dejaría a mi pareja? Influencia de la gravedad de la transgresión, la satisfacción y el compromiso en la toma de decisión. Psychosocial Intervention, 26(2), 111-116. https://dx.doi.org/10.1016/j.psi.2016.12.001
- Guzmán, Mónica, & Contreras, Paula. (2012). Estilos de Apego en Relaciones de Pareja y su Asociación con la Satisfacción Marital. Psykhe (Santiago), 21(1), 69-82. https://dx.doi.org/10.4067/S0718-22282012000100005
- Pozos Gutiérrez, José Luis, Rivera Aragón, Sofía, Reyes Lagunes, Isabel, & López Parra, María Sughey. (2013). Escala de felicidad en la pareja: Desarrollo y validación. Acta de investigación psicológica, 3(3), 1280-1297. Recuperado en 27 de febrero de 2019, de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-48322013000300008&lng=es&tlng=es.