De gevaren van te veel urinezuur
Urinezuur komt voor in ieders lichaam, maar het hebben van te veel urinezuur in het lichaam wordt heel vaak onderschat. Door gezonde voedingsregels te volgen, kunnen we dit niveau op een gezond peil houden.
Urinezuur kan je zien als een zure, giftige afvalstof, die door je lichaam wordt aangemaakt. Deze afvalstof is samengesteld uit stikstof, zuurstof, koolstof, waterstof en het grootste gedeelte wordt opgenomen in het bloed. Via het bloed wordt het getransporteerd naar de nieren, die door hun filterende functie deze toxische stoffen via de urine zullen afvoeren.
Het zijn normale, natuurlijke processen, maar het komt toch heel veel voor dat het urinezuur te hoog is. Een te hoog urinezuurgehalte is schadelijk voor het lichaam. Het kan vérstrekkende gevolgen hebben en aandoeningen veroorzaken zoals jicht en nierstenen.
Als het lichaam het overtollige zuur niet meer kan afvoeren, slaat het dit als kristallen op in de gewrichten. De urinezuurkristallen in de nieren zullen zich gaan binden met magnesium en/of calcium, waardoor nierstenen ontstaan.
Allemaal stuk voor stuk erg pijnlijke aandoeningen. Belangrijk is het niveau op peil te houden of actie te ondernemen om een te hoge concentratie te verlagen.
Het kan iedereen overkomen te veel urinezuur in het bloed te hebben. Mannen lijken over het algemeen echter vatbaarder voor deze aandoening dan vrouwen.
Ook een hoog stressniveau, genetische factoren, zwaarlijvigheid, diabetes of het voorkomen van een hoge bloeddruk lijken bij te dragen tot een verhoogd risico om jicht en nierstenen te ontwikkelen.
Voedingsproducten die leiden tot te veel urinezuur
De kans op een jichtaanval wordt verkleind door de volgende voedingsadviezen. Wees matig met:
- Rood vlees
- Zeevruchten, zoals garnalen en kreeft
- Orgaanvlees, zoals darmen
- Alcohol, voornamelijk bier
- Koolzuurhoudende drankjes
Voedingsmiddelen die beschermen
Appels
Het eten van een appel helpt het urinezuurgehalte in het lichaam te reguleren, dankzij het hoge watergehalte van deze vrucht.
De vochtafdrijvende werking en de vele anti-oxidanten zorgen voor een verlaging van de druk in de aderen, beschermen het slijmvlies van het darmstelsel. Ook voorkomen ze kanker en astma, en verminderen ze het cholesterolgehalte en de kans op het ontstaan van aandoeningen zoals artritis en jicht.
Artisjok
Artisjok is zowel een lekkernij als een uitstekend geneesmiddel. Deze groente bevordert de afscheiding van de urine door de nieren te activeren. Het speelt op die manier een rol in de verwijdering van toxines.
Bovendien helpt het hoge cholesterolniveaus en triglyceriden verlagen en is het een uitstekende bondgenoot in de strijd tegen aandoeningen zoals diabetes, jicht, bloedarmoede en stenen in de galblaas.
Ui
Ook het regelmatig eten van uien heeft een regulerend effect op de waarden van urinezuur in het lichaam. Gebruik ui om je gerechten te kruiden en voorkom tegelijkertijd trombose en verharding van de vaatwanden. Het heeft ook een stimulerend effect op de bloedsomloop in het algemeen.
Heb je wel eens last van bloedarmoede of anemie, dan helpt de hoge concentratie van ijzer, fosfor en vitamine E je ook om het peil van de rode bloedcellen opnieuw op te krikken.
Anderzijds zorgt kalium ervoor dat overtollig vocht uit het lichaam afgescheiden wordt, waardoor het risico op ontstaan van een te hoge bloeddruk, jicht en nierstenen met succes verlaagt.
Lees ook: Nierstenen aanpakken met citroen, olijfolie en appelazijn
Kersen
Er bestaat nog een andere, natuurlijke en lekkere remedie om jicht te voorkomen en dat is het eten van kersen! Er zijn verschillende voordelen van het eten van kersen. Ze zijn ontstekingsremmend en bevatten veel antioxidanten, waardoor je ze preventief kunt gebruiken tegen het ontstaan van hartkwalen en verschillende soorten kanker.
Ook hebben ze hierdoor een regulerend effect op de slaapcyclus. Kersen zijn rijk aan vitamine E en C, als ook aan magnesium, ijzer en voedingsvezels, waardoor ze het voedingsmiddel bij uitstek zijn in de strijd tegen geheugenverlies, ontstekingsverschijnselen en de symptomen van artritis en jicht.
Aardbeien
Maar de vruchten die het meest aangeraden worden om te veel urinezuur in het lichaam tegen te gaan en te neutraliseren zijn ongetwijfeld aardbeien. Ze zijn toppers, doordat ze rijk zijn aan antioxidanten, een hoog vochtafdrijvend vermogen hebben en doeltreffende ontstekingswerende eigenschappen bevatten.
Aardbeien hebben een regulerend effect op de spijsvertering, bezorgen een voldaan gevoel en bevatten hoge dosissen vitamine B, C, K en kalium, waardoor ze een antiverouderingseffect hebben en huidverslapping en cellulite tegengaan.
Om te onthouden…
Urinezuur is een normale aanwezigheid in elk lichaam, maar denk eraan ervoor te zorgen dat het urinezuur de gezonde waarden niet overschrijdt. Dit kan namelijk leiden tot een aantal pijnlijke aandoeningen en voorkomen is beter dan genezen!
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
-
Dalbeth, N., Phipps-Green, A., House, M. E., Gamble, G. D., Horne, A., Stamp, L. K., & Merriman, T. R. (2015). Body mass index modulates the relationship of sugar-sweetened beverage intake with serum urate concentrations and gout. Arthritis research & therapy, 17(1), 263.
-
Fang, J., & Alderman, M. H. (2000). Serum uric acid and cardiovascular mortality: the NHANES I epidemiologic follow-up study, 1971-1992. Jama, 283(18), 2404-2410.
-
Johnson, R. J., Nakagawa, T., Sanchez-Lozada, L. G., Shafiu, M., Sundaram, S., Le, M., … & Lanaspa, M. A. (2013). Sugar, uric acid, and the etiology of diabetes and obesity. Diabetes, 62(10), 3307-3315.
-
Juraschek, S. P., Miller III, E. R., & Gelber, A. C. (2011). Effect of oral vitamin C supplementation on serum uric acid: a meta‐analysis of randomized controlled trials. Arthritis care & research, 63(9), 1295-1306.