Gevallen van het Krim-congovirus aangetroffen in Spanje
Op 25 augustus 2016 overleed er in Madrid, Spanje, een 62-jarige man aan het Krim-congovirus. Deze gebeurtenis heeft voor een hoop verontrusting gezorgd.
Dit nieuws bereikte al snel de media. Plotseling werden de Spanjaarden op de hoogte gebracht van een ziekte waar nog bijna niemand van had gehoord.
Dat gezegd hebbende, is het belangrijk om te weten dat het Krim-congovirus helemaal geen nieuwe ziekte is. De ziekte heeft zich zelfs al eens eerder voorgedaan in Spanje.
De eerste slachtoffers in Spanje
Later is er nog iemand besmet geraakt met dit virus. Namelijk de zuster die de 62-jarige man verzorgde, verkeerde zelf ook in kritische toestand. De zuster zat zelfs in isolatie en lag op een speciale afdeling. Een afdeling die het beste in staat is om deze besmettelijke ziekte die wordt overgedragen door teken te behandelen.
Raak niet in paniek
Ondanks dit schokkende nieuws geven deskundigen aan dat het belangrijk is om niet in paniek te raken. Velen hebben deze ziekte vergeleken met het ebolavirus. Maar er is eigenlijk geen enkele reden om tot deze onterechte conclusie te komen.
Allereerst is het belangrijk om te weten dat deze twee ziektes niets met elkaar te maken hebben. In dit soort gevallen is het het beste om zo veel mogelijk informatie te vergaren. Pas dan weet je immers wat je kunt verwachten.
In dit artikel delen we daarom de belangrijkste informatie die er beschikbaar is over het Krim-congovirus, in het geval de ziekte zich verspreidt naar andere delen van de wereld, zoals ons kleine Nederland.
Wat is het Krim-congovirus?
De wereldgezondheidsorganisatie definieert dit virus als een soort virale hemorragische koorts. Een koorts die vervolgens in ongeveer veertig procent van de gevallen dodelijk kan zijn.
Inmiddels zijn we op de hoogte van de volgende details over het Krim-congovirus:
- Het is een soort virus dat voortkomt uit de Bunyaviridae-familie.
- Het wordt verspreidt door teken, muggen, ongedierte en door direct lichamelijk contact met geïnfecteerd vee.
- Het wordt alleen van mens op mens overgebracht als er sprake is van directe aanraking met bloed, uitscheidingen of andere lichamelijke vloeistoffen.
Hoe kun je besmet raken?
Besmetting via lucht is uitgesloten. Dat wil zeggen, deze ziekte kan niet worden overgebracht door besmettingen in de lucht, alleen via vloeistof.
Dit verklaart waarom de zuster die de 62-jarige man verzorgde het virus wel heeft kunnen oplopen.
- Krim-congovirus is een epidemie in Afrika, het Midden Oosten, Azië en op de balkan.
- Het is een veelvoorkomende ziekte in landen die zich onder 50 graden noorderbreedte bevinden.
Wat zijn de symptomen van dit virus?
Nadat iemand is gebeten door een teek of nadat hij in aanraking is geweest met het bloed of andere lichamelijke vloeistof van een dier dat besmet is met dit virus, is er sprake van een incubatieperiode van drie dagen.
- Na deze periode kan de geïnfecteerde persoon last krijgen van vermoeidheid, spierpijn, hoofdpijn, duizeligheid, een stijve nek en lichtgevoeligheid.
- Enkele andere symptomen zijn zwelling in de lever of milt (hepatomegalie). Dit gaat ook vaak gepaard gaat met zwellingen in de lymfeklieren, beroertes, een hoge lichaamstemperatuur en verwarring.
Zoals we eerder in dit artikel ook al aangaven, is de kans op overlijden in het geval van het Krim-congovirus ongeveer veertig procent. Veel patiënten overlijden twee weken nadat ze dit virus hebben opgelopen.
De mensen die volledig herstellen vertonen doorgaans al vanaf de negende dag positieve tekenen.
Bestaat er een vaccin tegen?
Helaas bestaat er tegenwoordig nog geen vaccin voor dit virus. Desalniettemin zijn er maar weinig gevallen waarin deze ziekte zich volledig ontwikkelt.
Zou ik me zorgen moeten maken?
Het korte antwoord op deze vraag is ‘nee’. Zoals deskundigen ook al aangaven, wordt het Krim-congovirus niet makkelijk overgedragen. Bovendien is dit niet de eerste keer dat dit virus zich voordoet in landen als Spanje.
- In 2011 werd het pathogeen dat aanwezig is in deze ziekte bijvoorbeeld ook aangetroffen in een roedel herten in Cáceres, Spanje.
- Bovendien is het belangrijk om te onthouden dat dit virus zich alleen volledig kan ontwikkelen bij mensen en niet bij dieren. Daarom is er ook geen sprake van zichtbare symptomen bij dieren als herten, koeien, varkens, ratten etc.
- De mensen die het grootste risico lopen om besmet te raken met dit virus, zijn dus mensen die regelmatig in aanraking komen met vee.
- Desalniettemin komt het doordat er op boerderijen regelmatig dierlijke onderzoeken worden afgenomen niet vaak voor dat dit virus zich zeer ver verspreidt.
Wie loopt er het meeste risico?
Eigenlijk komt bijna niemand vaak direct in aanraking met lichamelijke afscheidingen en uitscheidingen van dieren. Toch lopen gezondheidsdeskundigen en mensen die op een boerderij of in een slachthuis werken meer risico om besmet te raken met dit virus.
Ter conclusie: het is belangrijk om rustig te blijven en ervoor te zorgen dat je goed geïnformeerd blijft over het Krim-congovirus.
Hoe komt het dat dit virus Spanje heeft bereikt?
Medische deskundigen die werkzaam zijn in het Carlos III-ziekenhuis in Madrid, hetzelfde ziekenhuis dat de geïnfecteerde zuster verzorgde, geven aan dat virussen voor mensen sowieso al een dagelijks risico vormen.
Internationale reisjes, het importeren van dieren en de geglobaliseerde wereld waar we in leven creëren bijvoorbeeld allemaal een omgeving waarin pathogenen en besmettelijke stoffen zich makkelijk van het ene naar het andere land kunnen verspreiden.
Gezondheidsautoriteiten hebben zich echter goed voorbereid op het Krim-congovirus. Ze houden zich aan alle protocols en hebben 190 mensen die mogelijk besmet zijn met het virus ter onderzoek gesteld.
Kan het Krim-congovirus worden behandeld?
Zoals we aan het begin van dit artikel ook al aangaven, bestaat er geen vaccin voor dit virus. Toch kan het wel behandeld worden. Doktoren maken tegenwoordig gebruik van ribavirine om de infectie te behandelen en tot dusver zijn de resultaten van deze behandeling zeer bevredigend.
Tot slot is het belangrijk om aan te geven dat het virus voor de 62-jarige man waar we het aan het begin van dit artikel over hadden mogelijk dodelijk was, omdat hij last had van een eerdere gezondheidsaandoening of een zeer zwak immuunsysteem.
Wat ons betreft is het belangrijk om rustig en goed geïnformeerd te blijven.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Shi, J., Hu, Z., Deng, F., & Shen, S. (2018). Tick-Borne Viruses. Virologica Sinica. https://doi.org/10.1007/s12250-018-0019-0
- Dantas-Torres, F., Chomel, B. B., & Otranto, D. (2012). Ticks and tick-borne diseases: A One Health perspective. Trends in Parasitology. https://doi.org/10.1016/j.pt.2012.07.003
- Negredo, A., de la Calle-Prieto, F., Palencia-Herrejón, E., Mora-Rillo, M., Astray-Mochales, J., Sánchez-Seco, M. P., … Arribas, J. R. (2017). Autochthonous Crimean–Congo Hemorrhagic Fever in Spain. New England Journal of Medicine. https://doi.org/10.1056/NEJMoa1615162