Geld sparen met behulp van de oosterse filosofie
Het lijkt alsof geld uiteindelijk nooit iets oplevert. Soms wordt de maand doorkomen net een moeizame reis.
Er zijn genoeg dingen waar je je geld aan kunt uitgeven en je salaris gaat er zo doorheen. Gelukkig bestaan er echter ook verschillende methoden om thuis geld te sparen en ervoor te zorgen dat je genoeg hebt om alle rekeningen te voldoen. Enkele van deze methoden komen uit de oosterse filosofie.
Het gaat allemaal om de juiste methode. Misschien weet je nooit precies waar je geld aan opgaat omdat je het niet bijhoudt. Misschien lijkt het alsof je niet genoeg geld hebt omdat je je geld niet goed beheert.
Thuis geld sparen is van essentieel belang om je financiën op orde te houden. Je hoeft helemaal geen enorm salaris te hebben om te kunnen genieten van wat speling. Wat je wel nodig hebt is bereidheid, toewijding en geduld.
In dit artikel kijken we daarom naar enkele ideeën uit de oosterse filosofie die je kunnen helpen om je geld beter te beheren.
Thuis geld sparen met de Kabeko
De Kabeko is een Japanse methode die werd ontwikkeld in 1904. Inmiddels is deze methode dus meer dan een eeuw oud maar hij wordt nog steeds wereldwijd gebruikt. De methode werd ontwikkeld door Motoko Hani. Haar doel was om thuis geld te besparen door de uitgaven strikt te beheren.
De Kabeko is een eenvoudig logboek. Het werkt op een heel simpele manier. Aan het begin van de maand worden de inkomsten en vaste uitgaven geregistreerd. Dit is de hoeveelheid geld die op de een of andere manier binnenkomt en de hoeveelheid geld die er sowieso uit zal moeten gaan. Nadat we deze bedragen hebben vastgesteld weten we hoeveel er kan worden toegewezen aan andere uitgaven, als dat mogelijk is.
Op basis van deze informatie bepalen we hoeveel we het liefst willen sparen. Dit geldt voor zowel vaste als extra uitgaven, als die er zijn. Ook is het belangrijk om te weten waar je je spaargeld aan wilt uitgeven. Dit is slechts het eerste deel van de methode.
Het tweede deel bestaat uit het opschrijven van al je uitgaven. Dit kun je een voor een doen, elke keer dat je een uitgave doet. Aan het einde van elke maand kijk je naar hoeveel je in totaal hebt uitgegeven en waar het geld naartoe ging. Hierdoor krijg je beter inzicht in hoe je je geld uitgeeft en wordt het makkelijk om te zien waar je geld zou kunnen besparen.
De 52-weken uitdaging
Dit is een zeer oude methode van geld sparen. De laatste tijd is deze methode echter vrij relevant geworden. Wat vooral belangrijk is, is dat je bereid bent om de uitdaging aan te gaan. Je zult consistent moeten blijven en geduldig zijn. In dat geval kunnen de resultaten namelijk buitengewoon zijn.
In principe houdt deze methode in dat je 52 weken lang iedere dag geld spaart:
- De eerste week hoef je maar één euro per dag te sparen.
- De tweede week is het de bedoeling dat je twee euro per dag spaart …
- … en ga zo maar door, totdat je alle 52 weken hebt voltooid.
Aangezien de bedragen op een gegeven moment voor sommigen simpelweg onhaalbaar worden, kun je een maximum van bijvoorbeeld 200 euro per maand voor jezelf bepalen.
Deze 52-weken uitdaging kun je ook in de omgekeerde volgorde proberen te doen. Dit betekent dat je begint door 52 euro per dag te sparen en hier vervolgens iedere week steeds één euro van aftrekt. Soms kan dit makkelijker zijn om vol te houden omdat je in het begin altijd gemotiveerder bent.
Andere tips om geld sparen thuis mogelijk te maken
Oosterse culturen hebben een filosofie die meer gericht is op verwerpen dan op verzamelen. Daarom zijn ze erin geslaagd om een sobere levensstijl te creëren waarbij ze meer controle hebben over hun uitgaven.
Vertegenwoordigers van Zen hebben ook advies gegeven om thuis geld te sparen. Hier zijn er een aantal:
- Ga vaker naar de bibliotheek. Je geeft geen cent uit en in ruil daarvoor kun je jezelf vermaken en ook nog iets leren.
- Vervang je auto door het openbaar vervoer of, nog beter, een fiets of gewoon een paar goede schoenen.
- Neem je eigen lunch mee naar het werk. Buiten de deur eten kost een hoop geld.
- Verminder je tabaks- en alcoholconsumptie. Hiermee bespaar je niet alleen geld, het helpt je ook om je gezondheid te verbeteren.
- Drink water. Vervang frisdrank of andere dranken voor water. Dit is goed voor je lichaam en bovendien een stuk goedkoper.
- Probeer klusjes in huis zelf te doen. Het is niet altijd nodig om iemand te betalen om kleine reparaties uit te voeren die je gemakkelijk zelf kunt doen als je jezelf ervoor inzet.
- Probeer energie te besparen. Er zijn genoeg manieren om elektriciteit, gas, benzine enz. te besparen. Het enige wat je hiervoor hoeft te gebruiken is je gezond verstand.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Buying time promotes happiness.
- Kakebo Blackie Books 2019. El libro de cuentas para el ahorro doméstico.
https://www.blackiebooks.org/catalogo/kakebo-blackie-books-2019/