Gekleurde vlekken op oogleden: waarom verschijnen ze?

Niet alle gekleurde vlekken die op oogleden verschijnen hebben dezelfde oorsprong of kenmerken. Voor elk ervan bestaat echter een specifieke behandeling. Wil je er meer over weten? Zo ja, lees dan verder!
Gekleurde vlekken op oogleden: waarom verschijnen ze?

Laatste update: 16 juni, 2022

De gekleurde vlekken die op oogleden kunnen verschijnen hebben meerdere oorzaken, van stofwisselingsziekten tot allergische reacties. Daarom hebben ze de neiging te verschillen in kleur en dikte. Als zodanig kunnen ze representatief zijn voor verschillende factoren en je uiterlijk beïnvloeden.

In het algemeen houdt hun aanwezigheid verband met zaken zoals hormonale veranderingen, gebruik van medicijnen, overmatige blootstelling aan ultraviolette stralen, naast andere factoren. Wat zijn hun kenmerken? Welke behandelingen zijn er om ze te behandelen? Blijf vooral lezen om daar achter te komen!

Gekleurde vlekken op oogleden

Niet alle gekleurde vlekken die op oogleden verschijnen hebben te maken met slecht slapen, en met de wallen die eronder ontstaan. Sommige zijn aanwijzingen van een ziekte die een bepaalde behandeling vereist. In dit artikel leggen we uit wat enkele mogelijke oorzaken zijn.

Xanthelasma

Vrouw met haar ogen dicht
Xanthelasma kan een teken zijn van een plasmalipidestoornis. Ze zijn goedaardig, maar wie ze heeft heeft de neiging ze liever te laten behandelen.

Xanthelasma zijn geelachtige papels en plaques die veroorzaakt worden door een ophoping van vetafzettingen. Ze vormen zich meestal op de oogleden en kunnen wijzen op een plasma-lipiden stoornis, zoals die bij ongeveer 50% van de mensen voorkomt.

Daarom moeten ze geëvalueerd worden om na te gaan of de onderliggende oorzaak hyperlipidemie is. Het is echter een asymptomatische goedaardige laesie, want ze houdt geen verband met complicaties die de huid aantasten.

Dat gezegd hebbende, geven sommige mensen er de voorkeur aan ze om cosmetische redenen te behandelen. Hiervan is chirurgische verwijdering is een van de meest gebruikte procedures vanwege de esthetische resultaten (Engelse link).

Hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap

De hormonale veranderingen die het lichaam tijdens de zwangerschap produceert, houden verband met veranderingen in de huid. In het bijzonder veroorzaakt dit meestal een aandoening die melasma heet. Melasma veroorzaakt hypergepigmenteerde tinten en symmetrisch verdeelde vlekken op het gezicht, de hals, en in sommige gevallen het bovenlichaam.

Tot de bekende risicofactoren behoren ultraviolette straling (UV), hormonale schommelingen, schildklierziekten, en het gebruik van voorbehoedsmiddelen. Bij degenen die door deze aandoening vlekken op hun oogleden hebben, de behandelingsmogelijkheden zijn als volgt:

  • Topische hyperpigmenterende middelen
  • Chemische peelings
  • Lasertherapie
  • Oppervlakkige microdermabrasie

Prostaglandine analogen tegen glaucoom

De prostaglandine analogen die gebruikt worden om glaucoom te behandelen, zoals latanoprost en bimatoprost, kunnen donkere oogleden veroorzaken na ongeveer 3 tot 6 maanden gebruik (Engelse link).

Een publicatie in het American Journal of Dermatology (Engelse link) concludeert dat wanneer mensen stoppen met het gebruik van bimatoprost, de donkere kringen na enige tijd helemaal kunnen verdwijnen.

Misschien ben je ook geïnteresseerd in:
Geboortevlekken en moedervlekken: waarom verschijnen ze?

Huidmelanocytose

Huidmelanocytose is een overkoepelende term voor een reeks huidlaesies die gekenmerkt worden door de aanwezigheid van vlekken. Vooral mensen die aan deze aandoening lijden hebben grijze of grijsblauwe vlekken op hun oogleden. Dit kan het gevolg zijn van zowel verworven als aangeboren oorzaken.

De artikelen in het Journal of the American Academy of Dermatology (Engelse link) verklaren dat hun aanwezigheid verband houdt met blootstelling aan de zon, hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap, en chronische atopische dermatitis.

Vitiligo

Vrouw met vitilogo van de oogleden
Vitiligo is een van de oorzaken van gekleurde vlekken op oogleden. Hoewel er geen definitieve genezing bestaat, kunnen sommige behandelingen helpen het uiterlijk ervan te verbeteren.

Vitiligo is de selectieve vernietiging van melanocyten. Als gevolg daarvan verschijnen er depigmentatievlekken op de huid. Vitiligo van de oogleden, wenkbrauwen en geslachtsdelen vormen een therapeutisch dilemma, vooral ook bij kinderen.

Er is een sterk verband tussen mensen met vitiligo en mensen met oogaandoeningen, volgens studies (Engelse link) gepubliceerd in het Journal of the Indian Medical Association. In deze gevallen zou het immunomodulerende middel pimecrolimus een geschikte behandelingsmogelijkheid kunnen zijn.

Post-inflammatoire hyperpigmentatie

Chronisch eczeem en ontstekingen van de ogen, als gevolg van allergieën, kunnen hyperpigmentatie en donkere oogleden veroorzaken. Sommige mensen kunnen de huid rond deze zone beginnen te wrijven en te krabben. Als zodanig kan het ook het gevolg zijn van een ophoping van vocht door de allergieën.

Lees ook dit artikel:
De oorzaken van hyperpigmentatie

Amyloïdose purpura

Amyloïdose is een ongewone aandoening die optreedt als een eiwit dat ‘amyloïde’ heet in de organen wordt aangetroffen. Het is een ziekte die geen genezing kent, maar sommige behandelingen dragen bij tot het onder controle houden van de symptomen en het beperken van de aanmaak van de amyloïde stof.

Het verschijnen van atraumatische paarse vlekken op het gezicht – vooral op de oogleden en in de hals – is waarschijnlijk een aanwijzing voor amyloïdose. Om een passende diagnose te krijgen moet je een geneeskundige bezoeken.

Oranje palpebrale vlekken (OPS)

Oranje palpebrale vlekken manifesteren zich op het inwendige deel van het bovenste ooglid, wat verschilt van xanthelasma. Het is niet helemaal duidelijk waar het vandaan komt, maar vakmensen denken dat het ontstaat door lipofuscine afzettingen (Engelse link).

Behandel de gekleurde vlekken op je oogleden om esthetische redenen

Het hebben van gekleurde vlekken op je oogleden is dus een veelvoorkomende aandoening en stelt meestal niets ernstigs voor. Wie er last van heeft zoekt echter vaak naar behandelingsmogelijkheden omdat ze ze ontsierend vinden.

Gelukkig zijn er tegenwoordig verschillende crèmes en esthetische ingrepen die helpen om ze te minimaliseren tot verbeteren het algehele uiterlijk van de huid. Het is de moeite waard een dermatoloog te raadplegen om de beste optie te kiezen volgens je specifieke geval.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Hori Y, Kawashima M, Oohara K, Kukita A. Acquired, bilateral nevus of Ota-like macules. J Am Acad Dermatol. 1984;10(6):961-964. doi:10.1016/s0190-9622(84)80313-8
  • Sodhi PK, Verma L, Ratan SK. Increased periocular pigmentation with ocular hypotensive lipid use in African Americans. Am J Ophthalmol. 2004;137(4):783. doi:10.1016/j.ajo.2003.11.073
  • Ing EB, Buncic JR, Weiser BA, de Nanassy J, Boxall L. Periorbital hyperpigmentation and erythema dyschromicum perstans. Can J Ophthalmol. 1992;27(7):353-355.
  • Cho S, Lee SJ, Chung WS, Kang JM, Kim YK, Cho SB. Acquired bilateral nevus of Ota-like macules mimicking dark circles under the eyes. J Cosmet Laser Ther. 2010;12(3):143-144. doi:10.3109/14764172.2010.487912
  • Lee HY, Jin US, Minn KW, Park YO. Outcomes of surgical management of xanthelasma palpebrarum. Arch Plast Surg. 2013;40(4):380-386. doi:10.5999/aps.2013.40.4.380
  • Biswas G, Barbhuiya JN, Biswas MC, Islam MN, Dutta S. Clinical pattern of ocular manifestations in vitiligo. J Indian Med Assoc. 2003;101(8):478-480.
  • Assouly P, Cavelier-Balloy B, Dupré T. Orange palpebral spots. Dermatology. 2008;216(2):166-170. doi:10.1159/000111516

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.