Xanthelasma: die witte vlekjes rondom de ogen

Xanthelasma zijn niet alleen problematisch omdat de kleine gele bultjes onaantrekkelijk zijn, maar ook omdat ze erop wijzen dat er sprake is van een te hoog cholesterolgehalte dat uiteindelijk kan leiden tot cardiovasculaire problemen.

Het is heel goed mogelijk dat je nog nooit van de term xanthelasma gehoord hebt. Deze kleine gelige vlekjes die zich voordoen op en rondom de oogleden kunnen wanneer ze onbehandeld blijven langzaamaan overgaan in zeer onaantrekkelijke goedaardige tumoren.

Deze kleine vetophopingen doen zich voor rondom de oogleden, in de traanbuisjes of rond de oogkas. Wanneer iemand een van deze bultjes op zijn gezicht ontdekt, dan is hij hier doorgaans erg verbaasd over.

Veel mensen denken dat deze bultjes een gevolg zijn van huidveroudering, de schadelijke effecten van de zon of, in het geval van vrouwen, dat het gewoon onzuiverheden zijn die ze kunnen verbergen met make-up.

In eerste instantie gaat het over een klein vlekje, maar deze vlekjes zullen langzaamaan veranderen in kleine bultjes. In sommige gevallen kunnen het zelfs vrij grote bultjes worden die operatief verwijderd moeten worden.

In dit artikel leggen we uit wat de oorzaak is van deze kleine vlekjes en wat je het beste kunt doen wanneer je deze vlekjes aantreft op je eigen gezicht.

Xanthelasma en cholesterol

We hebben je hierboven de eerste aanwijzing om de oorzaak van dit probleem te achterhalen al gegeven: het cholesterolgehalte. Deze kleine goedaardige tumoren dienen namelijk als natuurlijke plek om cholesterolesters te bewaren.

Lees ook: Symptomen van een hoog cholesterolgehalte

Het ontstaan van deze vlekjes is dus een duidelijk teken dat er iets mis is in je lichaam.

Naast het gezicht kunnen xanthelasma zich ook voordoen op andere delen van het lichaam. Zo hebben veel mensen er ook last van op hun knieën, handen of voeten. In dit geval worden de vlekjes xanthomen genoemd.

Lees verder om meer over dit probleem te weten te komen.

Cholesterol

Zijn xanthelasma gevaarlijk?

Xanthelasma zijn goedaardige laesies die in bijna alle gevallen worden veroorzaakt door een hoog cholesterolgehalte in de bloedbaan.

  • Xanthelasma zijn op zichzelf niet heel ernstig en ook niet verbonden aan bepaalde vormen van huidkanker .
  • Als de directe oorzaak echter een te hoog cholesterolgehalte is, dan kan dit probleem inderdaad gevaarlijk worden.
  • Daarom is het noodzakelijk – zelfs van essentieel belang – om je dokter te raadplegen zodat hij je cholesterolgehalte kan meten en een dieet kan voorschrijven om je cholesterolgehalte op natuurlijke wijze te verlagen.
  • Hoewel xanthelasma dus niet dodelijk zijn, is de oorzaak ervan op zichzelf wel vrij gevaarlijk.
  • In het geval je al last hebt van dit probleem, dan houdt dit in dat je kans op hartziekte aanzienlijk groter is geworden.

Xanthelasma kunnen zich op zowel één of beide ogen voordoen. Deze gelige of witte vlekjes bevinden zich in de bovenste huidlagen en tasten de beweeglijkheid van het oog zelf en het gezichtsvermogen niet aan.

Xanthelasma kunnen ook worden veroorzaakt door andere huidaandoeningen

Dermatologen geven aan dat deze kleine vlekjes of bultjes niet altijd verbonden hoeven te zijn aan een hoog cholesterolgehalte. In het geval je last hebt van xanthelasma, dan bestaat er ook een kleine kans dat dit probleem veroorzaakt wordt door een aandoening die ook wel xanthogranulomatose genoemd wordt.

  • Dit is een aandoening waarbij er zich in de dermis vet ophoopt. Het komt vaak voor dat er bij mensen die last hebben van deze aandoening sprake is van stevige, vettige knobbeltjes onder de huid, zowel rondom de ogen als op de benen.
  • Het is echter wel belangrijk om aan te geven dat xanthogranulomatose een zeer zeldzame aandoening is.

Misschien ook interessant: Zo krijg je gezonde ogen

Hoe worden xanthelasma behandeld?

Zoals we eerder in dit artikel ook al aangaven, is het allereerst belangrijk om een afspraak te maken bij de dokter om de oorzaak van het probleem te achterhalen. Aangezien de voornaamste oorzaak van dit huidprobleem een hoog cholesterolgehalte is, is het zeer belangrijk om de juiste behandeling toe te passen.

Daarna kun je proberen om de zichtbaarheid van de vlekjes te behandelen. Vergeet namelijk niet dat xanthelasma de uitstraling van je gezicht beïnvloeden en vrij onaantrekkelijk zijn.

Xanthelasma

Er bestaan meerdere manieren om dit probleem te behandelen. Je dermatoloog zal in staat zijn te bepalen welke optie in jouw geval het beste is.

Operatie

Operatie is de meest voorkomende vorm van behandeling, vanwege de aanzienlijke grootte die sommige van deze vetophopingen kunnen bereiken. Vergeet echter niet dat een operatieve ingreep vaak ook een litteken achterlaat. De huid onder je oogleden of onder je ogen is zeer kwetsbaar, waardoor littekens hier makkelijker vormen.

CO2-laserbehandeling en peeling met trichloorazijnzuur

Deze techniek verkleint de kans op littekenvorming. Het enige wat er van deze behandeling kan overblijven, is een lichte verkleuring van de huid, vanwege de kleine brandwondjes die het veroorzaakt.

Nd:YAG-laser

Ook dit is een alternatief voor operatieve ingrepen waarbij gebruikt wordt gemaakt van een laser om de laesies kleiner te maken of volledig te elimineren.

Lees ook: Littekens zichtbaar verminderen op natuurlijke wijze

In dit geval wordt je voor de behandeling plaatselijk verdoofd en is de herstelperiode doorgaans zeer kort. In de meest ernstige gevallen zijn er echter huidtransplantaties nodig om de huid rondom de ogen te herstellen.

Hart

Operaties of laserbehandelingen zijn geen oplossingen voor dit probleem; het is belangrijk dat je je bewuster wordt

Ter conclusie zullen we nogmaals herhalen dat xanthelasma goedaardige tumoren zijn die met behulp van de juiste ingrepen kunnen worden verwijderd. Het is echter wel belangrijk om daarnaast goed voor je gezondheid te zorgen en je cholesterolgehalte in de gaten houdt.

Verschillende studies tonen aan dat veel mensen kort na het verschijnen van xanthelasma last krijgen van hartproblemen.

Het is belangrijk dit te onthouden!

Categorieën: Opvallend Tags:
Bekijk Ook