Gebruik en bijwerkingen van metamizol

In tegenstelling tot andere niet-opioïde analgetica die de synthese van prostacycline beïnvloeden, veroorzaakt metamizol geen vervelende maag- en darmklachten. Vandaag vertellen we je alles over het populaire medicijn Novalgin.
Gebruik en bijwerkingen van metamizol

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 13 december, 2022

We zullen in dit artikel naar het gebruik en de bijwerkingen van metamizol kijken. Metamizol is een medicijn dat niet alleen een krachtige ontstekingsremmer is, maar ook andere farmacologische effecten heeft.

Dit komt omdat het tot de familie van pyrazolonen behoort, een groep geneesmiddelen binnen NSAID’s of niet-steroïde ontstekingsremmende geneesmiddelen. 

Metamizol is een uitstekende behandeling voor pijn en koorts. Bedrijven brengen het dus in twee verschillende vormen op de markt: natriummetamizol en magnesiummetamizol.

Over het algemeen misbruiken mensen dit medicijn aanzienlijk. Aangezien het een vrij krachtig medicijn is, wordt het vooral aanbevolen voor patiënten met koliek en met pijn van oncologische en inwendige oorsprong.

Het wordt ook aanbevolen om postoperatieve pijn te verminderen en het soort koorts te verminderen dat niet door andere medicijnen kan worden verminderd. Labs synthetiseerden het in het jaar 1920.

Het kwam echter pas in 1922 op de markt onder de merknamen ‘Novalgin’ en ‘Dipyrone’. Tegenwoordig verkopen labs metamizol wereldwijd onder tal van handelsmerken en ook onder de generieke namen.

Koortsoverzicht

Vrouw bekijkt een thermometer

Koorts is een tijdelijke verhoging van de lichaamstemperatuur. Een ziekte veroorzaakt het meestal. In werkelijkheid is koorts een afweermechanisme waarmee we kunnen weten dat er iets ongewoons in ons lichaam gebeurt.

De normale menselijke temperatuur (Engelse link) is 37 °C, maar het kan tot 0,5 °C variatie vertonen bij gezonde individuen. Amerikaanse instanties definieerden koorts als een centrale temperatuur hoger dan of gelijk aan 38 °C. Dat is net boven de bovengrens van de normale menselijke temperatuur, ongeacht de oorzaak.

Door pyrogeen veroorzaakte koorts (Engelse link) vindt via verschillende mechanismen plaats. De interactie van externe pyrogenen, zoals micro-organismen. Of endogene, zoals interleukins IL.

De tumornecrosefactor TNF-alfa, leidt samen met een hypothalamusstructuur genaamd organum vasculum van de terminale lamina, tot de vorming van koorts. Koorts wordt echter niet alleen door een infectie veroorzaakt, er kunnen ook andere oorzaken zijn die het veroorzaken, zoals:

  • Ontstekingen
  • Medicijnen
  • Hersenletsel
  • Endocriene koorts

Hoe werkt metamizol?

Zoals we weten, heeft metamizol een effect op pijn en koorts. Het dankt zijn werking dus aan zijn vermogen om de synthese van pro-inflammatoire prostaglandinen te verminderen.

Dit wordt op zijn beurt bereikt door de activiteit van prostaglandinesynthetase te remmen, een enzym dat, zoals de naam al doet vermoeden, de synthese van nieuwe prostaglandinen katalyseert.

Prostaglandinen zijn stoffen van lipide-aard die, naast vele andere processen, deelnemen aan ontstekingsreacties, door de zenuwuiteinden van pijn te stimuleren en bij de productie van koorts.

Metamizol is echter, in tegenstelling tot andere NSAID-geneesmiddelen, ook in staat koorts veroorzaakt door lipopolysacchariden te remmen. Afgezien van het remmen van de synthese van prostaglandinen, is het bovendien een niet-selectieve remmer van het enzym cyclo-oxygenase en ontleent het deze remming zijn analgetische werking.

Gebruik en bijwerkingen van metamizol

Verschillende soorten medicijnen

Hoewel metamizol een zeer veilig medicijn is, commercialiseren sommige Europese landen het niet vanwege de bijwerkingen. In tegenstelling tot andere niet-opioïde analgetica die de synthese van prostacycline beïnvloeden, veroorzaakt metamizol geen vervelende maag- en darmklachten.

Zoals met de meeste geneesmiddelen kan metamizol echter ook andere soorten bijwerkingen veroorzaken waarmee mensen op het moment van toediening rekening moeten houden.

Het nadelige effect dat het meest opvalt bij het gebruik van dit geneesmiddel en dat een gebruiker nauwlettend moet volgen, is agranulocytose. Het kan bovendien ook leukopenie en trombocytopenie veroorzaken. Al deze symptomen zijn overgevoeligheidsreacties. Daarnaast kunnen enkele van de volgende effecten optreden:

  • Lyell- en Stevens-Johnson-syndroom.
  • Astmatische crisis.
  • Kritieke bloeddrukdalingen, afhankelijk van de dosering.

Conclusie

Metamizol is een medicijn dat op grote schaal door de algemene bevolking voor de behandeling van pijn en koorts wordt gebruikt. Je mag het echter niet misbruiken, omdat het, zoals elk medicijn op de markt, een reeks nadelige effecten kan veroorzaken. Je moet bovendien voordat je ermee begint je lokale apotheker of arts raadplegen over het gebruik van metamizol.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.