Gebrek aan vaginaal vocht: wat veroorzaakt het?

Wist je dat stressstoornissen en depressie een negatieve invloed op je vaginale vocht kunnen hebben? We zullen je er in dit artikel alles over vertellen wat je moet weten.
Gebrek aan vaginaal vocht: wat veroorzaakt het?

Geschreven door Virginia Martínez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Hoewel een gebrek aan vaginaal vocht of vaginale droogheid normaal gesproken met de menopauze wordt geassocieerd, is de waarheid dat het op elk moment in het leven van een vrouw kan voorkomen. De oorzaken zijn talrijk en gevarieerd.

Het is gebruikelijk om het met bepaalde aandoeningen of hormonale onevenwichtigheden te associëren, de waarheid is echter dat het verrassend genoeg ook door emotionele stoornissen, zoals stress of angst kan worden veroorzaakt. Laten we er dieper op ingaan.

Gebrek aan vaginaal vocht

Vrouw met gebrek aan vaginaal vocht

De wand van de vagina produceert een natuurlijk smeermiddel (slijmvlies) dat helpt om het gehydrateerd te houden. Op dezelfde manier leeft de vaginale microbiota of flora, een reeks micro-organismen die het beschermen en gezond houden, ook in dit deel van de geslachtsorganen.

Wanneer de hydratatie of flora echter wordt veranderd, dan veroorzaakt dit vaginale droogheid, dat wil zeggen dat de stroom afneemt, waardoor de vaginale weefsels niet goed worden gesmeerd. Er zijn enkele aandoeningen die het evenwicht van de vaginale flora veranderen, waardoor er een gebrek aan vaginaal vocht ontstaat.

Normaal gesproken is deze droogte niet erg. Het kan echter een symptoom van een bepaalde aandoening zijn, dus je moet naar de gynaecoloog gaan en de situatie uitleggen.

Aan de andere kant kan vaginale droogheid of gebrek aan vocht pijn tijdens geslachtsgemeenschap veroorzaken, dus het kan de kwaliteit van leven van een vrouw en haar intieme en persoonlijke relaties beïnvloeden.

Daarnaast kan het ook een gevoel van strakheid, jeuk of irritatie veroorzaken, dus het is beter om te proberen het probleem op te lossen om te voorkomen dat je al deze ongemakken moet doorstaan.

Meestvoorkomende oorzaken

Hormonale veranderingen

Vrouw met de pil

Een aantal hormonale veranderingen, zoals menstruatie, menopauze of periodes zoals borstvoeding, veranderen de oestrogeenbalans. Volgens de National Library of Medicine van de Verenigde Staten (Engelse link) zijn oestrogenen hormonen die de vagina gehydrateerd en gezond houden.

Om deze reden, als je niveaus dalen, krijg je waarschijnlijk last van vaginale droogheid. Juist om deze reden wordt een gebrek aan smering meestal met de menopauze geassocieerd, aangezien dit een fase is waarin de productie van oestrogenen door je lichaam sterk daalt.

Naast de menopauze zijn er echter nog andere factoren die de productie van oestrogenen kunnen verminderen. Deze andere factoren kunnen onder andere de volgende zijn:

  • Ovariële cyclus en menstruatie.
  • Een aantal medicijnen of hormonen die worden gebruikt om bijvoorbeeld borstkanker of onvruchtbaarheid te behandelen.
  • Bepaalde antidepressiva en antihistaminica.
  • Operatie om de eierstokken te verwijderen.
  • Chemotherapie.
  • Andere fasen zoals borstvoeding, of net na de bevalling.

Stress en depressie

Stress en depressie zijn op veel verschillende manieren vijanden van gezondheid en welzijn. Beide kunnen bovendien een gebrek aan vaginaal vocht veroorzaken.

Deze problemen kunnen inderdaad een afname van seksueel verlangen bij vrouwen veroorzaken en als gevolg een gebrek aan vaginaal vocht. Om deze reden kan het een obstakel voor plezierige seksuele relaties worden.

Vaginale infecties

Vrouw heeft last van haar vagina

Vaginale infecties veranderen de balans van microbiota, waardoor er minder natuurlijke smering ontstaat. Een infectie kan dus ook een gebrek aan vaginaal vocht veroorzaken.

Zo kunnen micro-organismen zoals onder andere Candida albicans of Gardnerella vaginalis gevoeligheid, irritatie, ontsteking en vermindering van vaginaal vocht veroorzaken. In dit geval is het belangrijk om direct je gynaecoloog te raadplegen om de behandeling te starten.

Diabetes

Vooral in het geval van vrouwen met diabetes, van wie de glucose niet goed onder controle is, kan dit een gebrek aan smering veroorzaken, zoals gerapporteerd in deze studie (Spaanse link), uitgevoerd door een team van het National Institute of Endocrinology (Cuba).

Dit komt omdat schade aan bloedvaten de bloedstroom naar de wanden van de vagina kan beperken, waardoor smering en seksuele opwinding worden verminderd.

Het syndroom van Sjögren

Het syndroom van Sjögren is een chronische auto-immuunziekte die door de infiltratie van leukocyten in de exocriene klieren wordt veroorzaakt. Om deze reden ervaren mensen die aan dit syndroom lijden meestal een gebrek aan speeksel en jeuk of een gevoel van zand in de ogen.

Op dezelfde manier stelt de Arthritis Foundation (Spaanse link) dat deze aandoening ook vaginale droogheid kan veroorzaken. Om deze reden moet je je arts raadplegen als je andere symptomen opmerkt, zoals een droge mond en ogen, samen met een gebrek aan smering.

Overmatig gebruik van vaginale zeep en lotions

Vrouw wast intieme zone

Overmatig gebruik van zeep kan de natuurlijke toestand van de vagina veranderen. Zorg ervoor dat je het verstandig gebruikt en gebruik het juiste type. Hoewel het misschien vreemd lijkt, kan overmatige hygiëne in het vaginale gebied uitdroging veroorzaken.

In feite kan het de balans van de flora beïnvloeden, waardoor er een verstoring optreedt en dan is er geen goede smering. Zodra je naar de normale hygiënepraktijken teruggaat, keert de smering meestal terug naar het normale niveau, waardoor je symptomen meestal verbeteren.

Misschien ook interessant om te lezen:
6 gewoontes die vaginale schimmelinfecties veroorzaken

Raadpleeg je gynaecoloog

Nu ken je enkele van de factoren die een gebrek aan vaginaal vocht kunnen veroorzaken. Raadpleeg in ieder geval je gynaecoloog, zodat deze het exacte probleem kan vinden en de behandeling kan starten.

Aan de andere kant zijn er veel vrouwelijke smeergels op de markt. Deze producten kunnen je ongetwijfeld helpen om ongemak te verlichten en je tijdens geslachtsgemeenschap veel beter te voelen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.