Gastroschisis bij pasgeborenen: een geboorte afwijking
Gastroschisis bij pasgeborenen is een van de meestvoorkomende aangeboren afwijkingen, maar de meerderheid van de bevolking heeft hier nog nooit over gehoord. Deze misvorming of geboorteafwijking treedt op wanneer de spieren in de buikwand van de baby zich niet goed vormen tijdens het begin van de zwangerschap.
Als een pasgeborene gastroschisis heeft, betekent dit dat er een gat in de buikwand zit waardoor de darmen en andere organen van de baby naar buiten komen. Deze opening bevindt zich meestal aan de rechterkant van de navel.
Omdat de darmen worden blootgesteld aan het vruchtwater, kunnen ze geïrriteerd raken. Om deze reden kunnen ze inkorten, opzwellen of verdraaien.
Direct na de geboorte heeft de baby een operatie nodig om zijn organen weer in de buikholte te plaatsen en om de buikwand te herstellen. Ondanks een operatie kunnen baby’s met gastroschisis problemen hebben met voeding, spijsvertering en opname van voedingsstoffen.
Lees ook eens:
5 tips voor de perfecte babyshower
Oorzaken en risicofactoren van gastroschisis bij pasgeborenen
Sommige gevallen van gastroschisis bij pasgeborenen zijn te wijten aan genetische mutaties. Aan de andere kant kan deze aandoening zich ook ontwikkelen door de combinatie van genetische factoren en aspecten van de moeder tijdens de zwangerschap. Hieronder volgen factoren die het risico op het krijgen van een baby met gastroschisis kunnen verhogen:
- Op jonge leeftijd moeder worden: tienermoeders hebben meer kans om een baby met gastroschisis dan oudere moeders.
- Tabak en alcoholgebruik: vrouwen die roken en alcohol gebruiken, lopen een hoger risico op het krijgen van baby’s met gastroschisis, naast andere zeer ernstige ziekten en aandoeningen.
Ook interessant om te lezen:
Geelzucht bij pasgeborenen: wat je moet weten
Diagnose en behandeling
De diagnose kan vóór de geboorte worden gesteld of zodra de baby wordt geboren. Medische specialisten kunnen tijdens de zwangerschap malformatiedetectietests uitvoeren.
Als gevolg hiervan kan dankzij speciale soorten analyses gastroschisis bij baby’s worden gedetecteerd terwijl de vrouw nog zwanger is. Bovendien is deze aandoening zichtbaar met behulp van een echo.
Wat betreft de behandeling, gastroschisis bij pasgeborenen is een levensbedreigende aandoening. De baby moet daarom zo snel mogelijk na de geboorte worden behandeld, zodat de organen zich kunnen ontwikkelen en in de buik kunnen worden beschermd.
Indien het defect niet zo erg is, kunnen chirurgen de aandoening mogelijk met een enkele interventie behandelen. Als het echter een ernstig geboortedefect is, wat betekent dat meerdere organen zich buiten de buik bevinden, kan het nodig zijn om meerdere chirurgische ingrepen te ondergaan. Na de operatie moet de baby naar de neonatale intensive care.
Risico’s van de operatie
De risico’s van anesthesie en algemene chirurgie zijn onder meer:
- Allergische reacties op medicijnen
- Ademhalingsproblemen
- Infectie en bloedingen
Daarnaast kan er sprake zijn van de volgende risico’s die verband houden met het herstel van gastroschisis:
- Ademhalingsproblemen: deze kunnen optreden als de buikruimte van de baby kleiner is dan normaal. De pasgeborene heeft mogelijk een paar dagen of weken na de operatie een beademingsslang en een beademingsapparaat nodig.
- Ontsteking van het weefsel dat de buikwand bekleedt.
- Orgaanletsel
- Tijdelijke verlamming van de dunne darm
- Hernia in de buikwand
Aanvullende behandelingen voor gastroschisis bij pasgeborenen
Naast een operatie hebben baby’s met gastroschisis vaak ook andere behandelingen nodig. Denk aan:
- Voeding via een nasogastrische buis die men in de neus plaatst om de maag te legen en zo te houden
- Intraveneuze vloeistoffen en voedingsstoffen
- Zuurstof
- Antibiotica om infecties te voorkomen
- Pijnstillers
Voeden begint via een neussonde zodra de darmfunctie van de baby na de operatie wordt hervat. De overgang naar orale voeding zal echter erg traag verlopen. Medisch ontslag uit het ziekenhuis vindt meestal plaats binnen 15 tot 25 dagen na opname.
Preventie gastroschisis
Om gastroschisis bij pasgeborenen te voorkomen, is adequate prenatale zorg, evenals gezonde gewoonten, erg belangrijk. Daarnaast is het belangrijk om met je arts alle noodzakelijke consulten in te plannen om complicaties te voorkomen. Zodra je arts de diagnose heeft gesteld, heb je gespecialiseerde aandacht en een goede follow-up nodig.
In deze gevallen speelt de echografie een belangrijke rol. Je moet elke week een echo laten maken vanaf je dertigste week van de zwangerschap.
Over het algemeen hebben pasgeborenen met gastroschisis een laag geboortegewicht en tussen 10 en 20% hebben darmmisvormingen. De prognose van de baby hangt echter grotendeels af van de mate van darmklachten.
De overlevingskansen van baby’s die aan deze aandoening lijden zijn de afgelopen jaren aanzienlijk verbeterd. Deze vooruitgang is grotendeels te danken aan protocollen voor vroege detectie en prenatale monitoring, evenals aan geschikte intensive care.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Padula, A. M., Yang, W., Schultz, K., Tom, L., Lin, B., Carmichael, S. L., … & Shaw, G. M. (2016). Gene variants as risk factors for gastroschisis. American Journal of Medical Genetics Part A, 170(11), 2788-2802. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5096035/
- CDC. (2015). Facts about gastroschisis. Centers for Disease Control and Prevention. https://www.cdc.gov/ncbddd/birthdefects/gastroschisis.html
- Safavi, A., & Skarsgard, E. D. (2015). Advances in the Surgical Treatment of Gastroschisis. Surgical technology international, 26, 37. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26054989/