Fysiologie van het mannelijke en vrouwelijke orgasme

Tijdens een orgasme treden er veel en zeer verschillende psychologische, neurologische, fysiologische, vasculaire en hormonale veranderingen op. Of je nu een man of een vrouw bent, er zullen op fysiologisch niveau veranderingen optreden.
Fysiologie van het mannelijke en vrouwelijke orgasme
Alejandro Duarte

Beoordeeld en goedgekeurd door de biotechnoloog Alejandro Duarte.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 23 november, 2022

De fysiologie van het vrouwelijke orgasme is ingewikkelder dan het mannelijke orgasme. Een orgasme is de neurovegetatieve reactie die door het lichaam wordt geproduceerd door de prikkels die tijdens de excitatiefase worden gecreëerd.

Wanneer de spanning in de bekken- en genitale spieren door de hoeveelheid bloed die erin wordt verzameld wordt gemaximaliseerd, dan sturen ze berichten naar de medulla.

Een orgasme is dus de reflexreactie die door die berichten wordt geactiveerd en deze reactie van het zenuwstelsel veroorzaakt samentrekkingen in de omhulling van de spieren.

Een orgasme is dus een soort explosieve ontlading van neuromusculaire spanning, vergezeld van een gevoel van intens genot.

Deze sensatie van plezier kan de fysieke toestand veranderen en ook een unieke mentale sensatie veroorzaken. Het is vermeldenswaard dat vrouwen minder van orgasmes genieten dan mannen, te weten 61,6% tegenover 85,5%.

Fysiologie van het mannelijke en vrouwelijke orgasme

Een vrouw in bed

Het vrouwelijk orgasme is een cyclus van 4 fasen die met opwinding begint en met de afwikkeling na het orgasme eindigt (Engelse link). Tijdens een orgasme treden er veel en zeer verschillende psychologische, neurologische, fysiologische, vasculaire en hormonale veranderingen op. Deze fysiologische reactie kan onder andere bestaan uit:

  • Verhoging van de baarmoeder.
  • Vaginaal vocht.
  • Uitzetting en vergroting van de vulva.
  • Verhoogde bloedtoevoer naar de geslachtsorganen.
  • Gezwollen clitoris.
  • Intermitterende contracties in de genitale spieren.
  • Seksuele blos of roze verkleuring op het gezicht en de borst.
  • Verhoogde pijngrens in een aantal delen van het lichaam.

Het vrouwelijke orgasme vindt bovendien in 4 heel verschillende fasen plaats. Deze cyclus kan gemiddeld met veel individuele variaties ongeveer 15 minuten duren. De fasen van het vrouwelijk orgasme zijn de volgende.

Fase 1 van vrouwelijk orgasme: opwinding

Deze eerste fase heeft een variabele lengte, van enkele minuten tot enkele uren nadat de erotische stimulatie is begonnen. Fysiek begint de vagina vochtig te worden. De vrouw ervaart vergroting van de vagina en zwelling van de grote en kleine lippen van de vagina, clitoris en borsten. Haar hartslag versnelt, waardoor haar bloeddruk en ademhaling toenemen.

Fase 2 van vrouwelijk orgasme: plateau

Tijdens fase 2 van het vrouwelijk orgasme worden de veranderingen in de opwindingsfase geaccentueerd. De vaginale lippen worden dikker en veranderen iets van kleur.

De vaginale wanden vullen zich met bloed en de vaginale opening wordt groter. De clitoris wordt ook groter, omdat deze zich met bloed vult en het hart en de ademhalingsfrequentie blijven versnellen.

Fase 3: orgasme

Dit is het hoogtepunt van de cyclus. Dit is de kortste etappe aangezien deze maar een paar seconden duurt. Tijdens deze fase ervaart de vrouw een reeks onvrijwillige spiersamentrekkingen in de vagina, baarmoeder en rectum, die zeer aangenaam zijn.

Fase 4 van vrouwelijk orgasme: afwikkeling

De laatste fase kenmerkt zich door het terugkeren naar een rusttoestand. Het kan 5 tot 60 minuten duren. Tijdens deze fase keert de vrouw terug naar de vorige staat van voor de opwinding.

Een aantal vrouwen reageren mogelijk op extra stimulatie na een orgasme, in tegenstelling tot mannen. Het is bovendien belangrijk om te bedenken dat vrouwen een veel langere afwikkelingsfase hebben dan mannen, dus velen houden de behoefte om seks te hebben.

Ten slotte is het ook belangrijk om te onthouden dat elke vrouw verschillende sensaties, intensiteit en duur van hun orgasme ervaart, aangezien het een reflex is met een drempel, die door verschillende factoren kan worden beïnvloed.

Misschien ook interessant om te lezen:
Tips om het seksuele uithoudingsvermogen te vergroten

Fysiologie van het mannelijke orgasme

Stel in bed

In de fysiologie van het mannelijke orgasme is ejaculatie niet nodig om een orgasme te ervaren. Het kan zonder het vrijkomen van sperma gebeuren. De meeste mensen denken dat mannelijke orgasmes optreden wanneer de man ejaculeert.

Dit is meestal het geval, maar niet noodzakelijk. In werkelijkheid kan ejaculatie na het klaarkomen optreden en komt het misschien niet eens voor. Een man kan een orgasme hebben en geen sperma hebben uitgescheiden.

Ondanks dat ze dezelfde stadia hebben (opwinding, plateau, orgasme en afwikkeling), doorlopen mannen de cyclus vaak veel sneller dan vrouwen. De fasen van het mannelijke orgasme worden onder andere gekenmerkt door:

  • Opwinding: de penis gaat rechtop staan, het scrotum en de testikels worden groter.
  • Plateau: Tijdens deze fase is er de afscheiding van de klieren van Cowper, samentrekking van de prostaatklier en samentrekking in de terminale blaasjes.
  • Orgasme: dit is meestal wanneer de man ejaculeert. (Het hoeft echter niet altijd zo te zijn). De sluitspier, urethra, penis en rectale sluitspier trekken ook samen.
  • Afwikkeling: dit is veel korter dan bij vrouwen. Net als bij vrouwen is het echter een terugkeer naar normale fysiologische toestanden.

Kende je de fasen van een orgasme? Wist je de verschillen tussen een mannelijk en vrouwelijk orgasme? We hopen dat dit artikel al je vragen wat betreft het vrouwelijke en mannelijke orgasme heeft verhelderd en zelfs enkele waarvan je niet wist dat je ze had!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Beyer, C., & Komisaruk, B. R. (2009). El orgasmo y su fisiología. La Ciencia Del Orgasmo.
  • Guillén Salazar, F., & Pons Salvador, G. (2000). El orgasmo femenino, ¿adaptación o subproducto de la evolución? Gazeta de Antropología.
  • Uribe Arcila, J. F., Quintero Tobón, M. T., & Gómez Gómez, M. (2015). Orgasmo femenino: Definición y fingimiento. Urologia Colombiana. https://doi.org/10.1016/j.uroco.2015.03.001

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.