Ethisch eten: kenmerken, principes en voordelen

Voedselproductie en -distributie veroorzaken wereldwijd een aantal negatieve effecten. Voorstanders van ethisch eten proberen deze gevolgen uit te roeien.
Ethisch eten: kenmerken, principes en voordelen

Laatste update: 24 juli, 2023

Jarenlang was smaak een van de bepalende factoren bij het maken van voedselkeuzes. Tegenwoordig kiezen echter steeds meer consumenten hun voedsel op basis van ethische waarden, zoals dierenwelzijn, sociale rechtvaardigheid of milieubescherming. Deze nieuwe benadering van voedsel staat bekend als ethisch eten en verwijst naar de overweging van economische, sociale en milieueffecten bij de aankoop of consumptie van voedsel en dranken. Laten we het eens nader gaan bekijken.

Principes en motivaties van ethisch eten

Ethisch eten richt zich op de morele gevolgen van hun voedselkeuzes. Daarom verzetten ze zich tegen het conventionele voedselproductie- en distributiesysteem, dat wereldwijd verschillende soorten schade veroorzaakt en in stand wordt gehouden door grote industrieën.

Milieuzorg

De voedselproductiemethoden van grote industrieën hebben een aanzienlijke verslechtering van het milieu teweeggebracht. Geïndustrialiseerde landbouwtechnieken gebruiken bijvoorbeeld doelbewust pesticiden (Engelse link) en kunstmest die de natuur uitroeien, de bodem vernietigen en op de lange termijn niet duurzaam zijn.

Industrieel geproduceerd vlees (met intensieve veehouderij (Engelse link) heeft meer invloed op het milieu dan welk ander voedselproduct dan ook, om nog maar te zwijgen van de mishandeling die deze dieren (kippen, varkens en koeien) ondergaan tijdens hun bestaan.

Ook de consumptie van voedsel uit andere delen van de wereld heeft gevolgen voor het milieu. Het transport van deze producten tast de gezondheid van de planeet aan.

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
Wat is duurzame en ethische mode en hoe kun je het toepassen?

Sociale rechtvaardigheid

Een koe met nummer 7018
Intensieve landbouw om vlees voor consumptie te produceren heeft schadelijke gevolgen voor de planeet.

Een andere motivatie voor ethisch eten is de bescherming en ondersteuning van landarbeiders. Veel beroepen in het voedselsysteem worden namelijk slecht betaald, de arbeidsomstandigheden zijn slecht, en zelfs kinderuitbuiting komt in deze sector veel voor.

Bovendien heeft het beleid ter bevordering van de wereldwijde vrijhandel sinds de jaren tachtig de hoeveelheid voedsel die uit armere landen wordt geëxporteerd doen toenemen. Dit heeft een negatieve invloed op het voedsel dat beschikbaar is voor hun eigen bevolking.

Dit is echter een ingewikkelde kwestie, omdat campagnes om de voedselimport te verminderen het inkomen van boeren in armere landen die afhankelijk zijn van de export kunnen verminderen.

Dierenwelzijn

Veel mensen die ethisch eten beoefenen zijn vegetariërs of veganisten. Zij zijn zich ervan bewust dat achter de consumptie van vlees het lijden schuilgaat van dieren die onder erbarmelijke omstandigheden worden grootgebracht.

We moeten ethisch eten echter niet reduceren tot veganistische of vegetarische diëten. Sommige mensen die ethisch eten beoefenen kiezen ervoor om vlees te consumeren dat afkomstig is van onafhankelijke bedrijven, waar de levenskwaliteit van het dier gewaarborgd is.

Gezond eten

Een andere motivatie voor ethisch eten is de bezorgdheid over de toenemende zwaarlijvigheid en andere schadelijke gevolgen van de consumptie van bewerkt voedsel en additieven. In dit geval pleit ethisch eten voor strengere regulering van producten of duidelijker en eerlijker etikettering om het optreden van gezondheidsproblemen te verminderen.

Kenmerken van ethisch eten

Om deze beweging beter te begrijpen, volgen hier de kenmerken ervan:

  • Het pleit voor lokaal voedsel, geproduceerd op korte afstand van waar het geconsumeerd wordt. Het geeft ook de voorkeur aan de consumptie van vlees van dieren die niet mishandeld zijn.
  • Dit voedselconcept verzet zich tegen de industriële belangen van voedselproductie en -distributie.
  • Het stelt voor voedsel te kopen bij biologische en lokale producenten. Zo wordt de zorg voor het milieu gewaarborgd.
  • Degenen die ethisch voedsel beoefenen wijzen elke vorm van mishandeling af. Daarom eisen ze garanties dat de dieren die op de markt komen een goed leven hebben gehad.
  • Ze eisen een correcte etikettering van producten, met specificaties over hun herkomst en bestanddelen.
  • Ethisch voedsel is tegen import, vooral als die uit verre landen komt.

Voordelen van ethisch eten

Vrouw leest een etiket in een supermarkt
Een eerste stap naar ethisch voedsel kan zijn om de etiketten van wat we kopen zorgvuldig te bekijken.

De aanpak van ethisch eten komt niet alleen de mens ten goede, maar bevordert ook de zorg en het welzijn van andere diersoorten en de planeet als zodanig.

Als we ons meer bewust gaan worden van waar ons voedsel vandaan komt en de gebruikte productiemethoden, zullen we zeker bijdragen aan een verbetering die verder gaat dan onze eigen gezondheid. Onze keuze zal invloed hebben op inhumane arbeidspraktijken, dierenleed en milieuzorg.

Ethisch eten is een controversieel onderwerp

Het is belangrijk op te merken dat ethisch voedsel een zeer controversieel en besproken onderwerp is. Vooral omdat veel mensen het hebben gebruikt als een middel om degenen die doorgaan met conventionele koop- en consumptiegewoonten in diskrediet te brengen of aan te vallen.

Het is bijvoorbeeld heel gewoon om voorstanders van ethisch eten te vinden die degenen demoniseren die vlees eten of degenen die hun voedsel niet in biologische bedrijven kopen.

Idealiter zouden we, welk voedselstandpunt we ook innemen, de beslissing van andere mensen moeten weten te respecteren. En als we de kwestie willen bespreken, kunnen we dat met openheid en assertiviteit doen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.