Enterogermina: waarvoor wordt dit probioticum gebruikt?

Darmmicrobiota spelen een belangrijke rol in het spijsverteringsproces. Hoewel deze om verschillende redenen kan worden aangetast, kunnen probiotica helpen de gezondheid ervan te handhaven.
Enterogermina: waarvoor wordt dit probioticum gebruikt?
Leidy Mora Molina

Beoordeeld en goedgekeurd door de verpleegkundige Leidy Mora Molina.

Geschreven door Rafael Victorino Muñoz

Laatste update: 25 november, 2022

Onder de verschillende probiotica die gebruikt worden om de darmmicrobiota te helpen regenereren vinden we Enterogermina ®. Het bestaat uit sporen van de bacterie Bacillus clausii.

Het is zonder recept verkrijgbaar en wordt aanbevolen om te helpen bij de behandeling van diarree veroorzaakt door infecties. Het gebruik ervan wordt echter ook overwogen bij andere gezondheidsproblemen, zoals intoxicaties of reacties op medicijnen.

Hierna gaan we nader in op wat probiotica zijn, waaronder Enterogermina®. We vertellen je ook hoe je het moet innemen en de aanbevolen dosering.

Diarree en darmmicrobiota

Diarree
Overvloedige diarree vaagt de normale bacteriële flora in de darm weg, wat het latere herstel bemoeilijkt.

De term microbiota gebruikt men om te verwijzen naar de verschillende gemeenschappen van micro-organismen die het menselijk lichaam bewonen, hetzij op de huid, hetzij in de slijmvliezen. Bijvoorbeeld die van het spijsverteringskanaal.

Met name de darmmicrobiota bestaat naar schatting uit triljoenen micro-organismen, behorend tot ongeveer 1.000 verschillende soorten bacteriën. Het speelt een belangrijke rol met betrekking tot voeding, als “metabool orgaan.” Er worden echter ook andere functies onderzocht, met betrekking tot het immuunsysteem en ontstekingen.

Volgens studies (Spaanse link) over dit onderwerp kan de darmmicrobiota echter worden aangetast bij diarree, en ook door het langdurig gebruik van antibiotica. Dit is waar probiotica een rol spelen.

Wat is Enterogermina® en waarvoor wordt het gebruikt?

Het verschil tussen prebiotica en probiotica is dat prebiotica het voedsel van de microbiota zijn, terwijl probiotica een soort medicijn zijn dat in principe bestaat uit bacteriën. Dat wil zeggen dat we levende bacteriën consumeren of innemen.

Onder deze geneesmiddelen is Enterogermina ®. Het hoofdbestanddeel ervan zijn de sporen van de Bacillus clausii (Engelse link). Deze staafvormige micro-organismen komen vaak voor in de bodem, maar worden niet als ziekteverwekkend beschouwd.

In één capsule van dit geneesmiddel zitten miljarden sporen, die het maagzuur kunnen weerstaan en vervolgens in de darm terechtkomen. Daar aangekomen ontwikkelen ze zich, waardoor nieuwe bacteriën ontstaan, die zich aan de wanden hechten en het slijmvlies beschermen.

Men dient Enterogermina® toe om de gezondheid van het darmweefsel te verbeteren. Bijvoorbeeld als het door verschillende oorzaken is aangetast. Laten we ook eens kijken naar de voordelen ervan.

Voordelen van Enterogermina®

Ondanks vooruitgang in geneesmiddelenonderzoek en verbeterde sanitaire omstandigheden vormt diarree tegenwoordig nog steeds een gezondheidsrisico voor mensen, vooral voor kinderen.

Onderzoek (Engelse link) heeft echter de effectiviteit van Enterogermina® bewezen bij het verminderen van frequente en waterige stoelgang, wanneer de oorzaak van infectieuze oorsprong is. Men gebruikt  het ook om andere soorten diarree te behandelen die samenhangen met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa, vergiftiging, chemotherapiebehandelingen of antibiotica.

Het kan zelfs helpen als de darmmicrobiota wordt aangetast door intensieve inspanning. Bovendien heeft dit probioticum een positief immunomodulerend effect. Daardoor stimuleert het de productie van immunoglobulinen.

Enterogermina ® bevordert de goede opname van voedingsstoffen in de darm. Op die manier draagt het namelijk bij aan de verbetering van het spijsverteringsproces. Andere gezondheidsvoordelen van Bacillus clausii  onderzoekt men momenteel en dat zijn bijvoorbeeld de onderstaande.

 • Om de bijwerkingen van de medicatie voor de uitroeiing van Helicobacter pylori (Engelse link).
 • Behandeling van terugkerende infecties van de bovenste luchtwegen, vooral bij pediatrische patiënten.
 • Symptoombehandeling van pollenallergie bij kinderen.
 • Verbetering van de gezondheid van de vaginale microbiota.
 • Hulp bij de behandeling van urineweginfecties.

Hoe neem je Enterogermina ® in?

Man neemt een pil
Soms schrijven artsen een probioticum voor bij de inname van antibiotica die de darmflora kunnen veranderen.

 

Enterogermina ® is een heldere, dikke vloeistof met een licht zoute smaak. Het wordt meestal geleverd in kleine plastic verpakkingen, vergelijkbaar met ampullen.

Het wordt oraal geconsumeerd, rechtstreeks uit de verpakking. Desgewenst kan je het verdunnen in water of andere dranken, zoals sap, melk of thee. Je moet het niet verdunnen in koffie.

We moeten opmerken dat er een normaal formaat is dat 2.000 miljoen Bacillus clausii bevat. Een ander product, genaamd Plus, bevat twee keer zoveel. De in te nemen hoeveelheid hangt af van verschillende factoren. Denk dan bijvoorbeeld aan de leeftijd van de persoon, de ernst van de symptomen en de concentratie van het product.

Wat betreft de dosering wordt namelijk het volgende aanbevolen.

 • Volwassenen: per dag 2 tot 3 doses van 2.000 miljoen.
 • Kinderen: 1 tot 2 doses per dag. In het geval van Plusdosering één dosering per dag.

Je moet minstens 4 uur wachten tussen elke inname. Het is niet nodig ze op een lege maag in te nemen. Als antibiotica tegelijkertijd worden ingenomen, moet er een pauze zijn tussen elke inname.

Bijwerkingen en contra-indicaties

Enterogermina ® veroorzaakt meestal geen bijwerkingen. Er zijn echter enkele bijwerkingen waargenomen, vooral bij patiënten die gevoelig zijn voor het product. Deze omvatten irritatie, jeuk en rood worden van de huid.

Er zijn geen contra-indicaties, behalve in de reeds genoemde gevallen van mensen met overgevoeligheid. Daarom kan het geconsumeerd worden door kinderen, en zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Maar ook al is het een product dat zonder recept te koop is, je moet altijd je arts raadplegen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • García J, Alzate J, Hoyos J, Cristancho E. Bacteremia after Bacillus clausii administration for the treatment of acute diarrhea: A case report. Biomed.  2021;  41(Suppl 2): 13-20.
 • Ianiro G, Rizzatti G, Plomer M,  et al. Bacillus clausii for the treatment of acute diarrhea in children: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Nutrients. 2018; 10(8): 1074. doi:10.3390/nu10081074.
 • Mariño G, Núñez V, Barreto P. Microbiota, probióticos, prebióticos y simbióticos. Rev Acta Médica. 2016; 17(1). Disponible en: https://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumen.cgi?IDARTICULO=68527.
 • Marseglia G, Tosca M, Cirillo I, et al. Efficacy of Bacillus clausii spores in the prevention of recurrent respiratory infections in children: a pilot study. Ther Clin Risk Manag. 2007; 3(1):13-17.
 • Plomer M, Iii Perez M, Greifenberg DM. Effect of Bacillus clausii Capsules in Reducing Adverse Effects Associated with Helicobacter pylori Eradication Therapy: A Randomized, Double-Blind, Controlled Trial. Infect Dis Ther. 2020; 9(4): 867-878.
 • Senesi S, Celandroni F, Tavanti A, Ghelardi E. Molecular characterization and identification ofbacillus clausii strains marketed for use in oral bacteriotherapy. ASM Journals Applied and Environmental Microbiology. 2001; 67(2): https://journals.asm.org/doi/full/10.1128/AEM.67.2.834-839.2001.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.