Een emotionele detox met behulp van vijf gezonde strategieën

11 maart 2018
Door alles wat je voelt binnen te houden terwijl je niet in staat bent om emotioneel te ontgiften, kun je in een explosie terechtkomen waardoor je je frustratie op de slechtst mogelijke manier uit.

Ben je altijd moe? Heb je last van angstgevoelens? Misschien moet je een aantal strategieën leren om een emotionele detox uit te kunnen voeren.

Soms lukt het ons niet om goed met onze emoties om te gaan, en in plaats van ze te uiten, houden we ze binnen.

Emoties komen en gaan. Maar vaak houden we ze binnen en beginnen we te piekeren, we  krijgen last van stress en angstgevoelens, bang voor wat ons om de hoek te wachten staat.

Lees dit ook: Zeven natuurlijke middelen om angst onder controle te houden

Vandaag leer je vijf strategieën voor een emotionele detox en om dat gewicht los te laten dat je al zo lang bij je draagt en dat je zo ongelukkig maakt.

1. Bewust ademen voor een emotionele detox

Ademen

Het lijkt misschien vreemd, maar hoe vaak ben je je bewust van je ademhaling? Als je jezelf een minuut de tijd geeft om je eigen ademhaling te observeren, help je je emoties te zuiveren en te genezen.

  • Kies een moment van de dag waarop je niet gestoord zal worden.
  • Sluit je ogen en voel jezelf ademen. Concentreer je op de beweging van je buik of borst.
  • Richt je dan op de lucht die je neus binnenkomt en weer verlaat.

Voel de koele lucht binnenkomen en de warme lucht naar buiten gaan. Merk op hoe ontspannen je bent en hoe je je bewust bent van iets wat je altijd doet zonder er aandacht aan te besteden.

Leer Vijf strategieën waarmee je het negatieve ombuigen kunt tot iets positiefs

2. Laad je positieve energie op

Vind tijd voor jezelf, een moment uit je dag dat je helemaal aan jezelf kunt besteden om je positieve energie op te laden na het reinigen van je emoties door bewust te ademen.

Een wandeling door de natuur, een boek lezen of een positieve documentaire bekijken zal je helpen bij het opladen en je motiveren. Het zal je de kracht geven die je nodig hebt om met energie verder te gaan met je dag.

Kende je deze andere manier om je positieve energie op te laden? Het is het praten met jezelf, hardop, en dingen zeggen als: “Kom op, ik kan het”, “Ik ga het nu doen”, “Dat is een geweldig idee”, en meer van dit soort aanmoedigingen.

3. Houd jezelf niet in

Woorden

We leren bepaalde gedragingen aan die, zoals blijkt, emotioneel slecht voor ons zijn. Bijvoorbeeld, het inhouden in je tranen, niet zeggen wat je denkt uit angst voor afwijzing, niet praten met je baas omdat ze je leidinggevende is, en nog veel meer.

Dit alles betekent dat je je gevoelens niet loslaat. Je kunt altijd zeggen wat je emoties willen uitdrukken, op de juiste manier en met respect.

Houd jezelf dus niet in. Dit heb je nodig. Breng deze drie strategieën nu in de praktijk om jezelf emotioneel te ontgiften.

Kijk ook hier eens naar: Vergroot je mentale kracht en verminder je zorgen

4. Schrijf op wat je voelt

Als je denkt dat je dingen niet kunt loslaten door ze rechtstreeks aan iemand te vertellen, zelfs niet op de meest respectvolle manier die mogelijk is, dan kun je het opschrijven.

  • Schrijven is prachtig therapie. Hierbij kun je teruglezen in je eerdere notities en zien hoe ver je bent gekomen. Maar ook wanneer je tegenslagen hebt gehad, helpt het je om je situatie vanuit een ander perspectief te bekijken.
  • Beperk jezelf niet en denk niet dat je onzin opschrijft. Laat je hand over de pagina glijden om alles wat je van binnen voelt uit te drukken.

Het zal zeer bevrijdend zijn en het helpt je bij de emotionele detox.

5. Doe aan mindfulness voor een emotionele detox

Mindfuless

Misschien denk je dat het bovenstaande punt over bewust ademen hetzelfde is als dit, maar mindfulness omvat eigenlijk veel meer.

Mindfulness is iets dat je altijd kunt doen, zelfs bijvoorbeeld tijdens de afwas of een treinreis naar je werk. Het is iets wat je bewust maakt van het huidige moment. Maar het helpt je ook om naar je eigen gedachten te kijken.

Gedachten hebben een grote invloed op je emoties en kunnen je meer beïnvloeden dan dat ze zouden moeten. Waar houd jij je aan vast? Welke angsten heb je? Helpen de zorgen die je je maakt je op een bepaalde manier?

Deze levenswijze zal je helpen om bovenstaande strategieën in praktijk te brengen om emotioneel te ontgiften en vrijer te zijn.

Voordat je gaat, mag je dit niet missen: 10 simpele strategieën om je geheugen te verbeteren

Al deze strategieën voor een emotionele detox zijn heel belangrijk. De gevolgen van het niet kunnen ontgiften kunnen explosies van woede veroorzaken, die zoals je weet relaties ernstig kunnen beschadigen.

Op deze manier kun je je gevoelens beter managen. Dit is van het grootste belang als je gelukkig wilt zijn en betere relaties wilt hebben met de mensen om je heen.

Doe aan mindfulness, neem de tijd om na te denken en breng de rest van de strategieën waar we het over hadden in de praktijk. Ontgift jezelf emotioneel en laat de zorgen los dat je al te lang met je meedraagt.