Geniet elke dag van de week van een heerlijke, gezonde salade

Een salade is een erg gezond gerecht dat gemaakt kan worden met veel verschillende ingrediënten en kan worden gevarieerd zodat je niet uitgekeken raakt op de gebruikelijke combinaties.
Geniet elke dag van de week van een heerlijke, gezonde salade

Geschreven door Elena Martínez Blasco

Laatste update: 03 november, 2022

Een gezonde salade is een essentiëel gerecht voor een gezond en uitgebalanceerd dieet.

Veel mensen kiezen liever voor andere maaltijden die meer aantrekkingskracht hebben. Een gezonde salade kan echter een zeer smakelijk alternatief zijn als we de moeite nemen om nieuwe en verschillende recepten uit proberen.
In het artikel van vandaag vind je 7 heerlijke en verschillende opties  zodat je elke dag van de week kan genieten en kan profiteren van de gezondheidsvoordelen van een gezonde salade.

Welke saladedressing kan je gebruiken?

We willen het eerst met je hebben over welke dressings je kan gebruiken. Gebruik hiervoor:

  • Olie van hoge kwaliteit, koud geperst. Bijvoorbeeld olie gemaakt van olijven, sesam, kokos of noten.
  • Appelazijn of citroensap.
  • Zeezout in kleine hoeveelheden. Je moet tafelzout of normale zout altijd vermijden omdat het puur natriumchloride is, zonder mineralen. Zeezout bevat daarentegen wel veel mineralen.

Een gezonde salade voor elke dag van de week

1. Rucola, komkommer, peren, en pijnboompitten

Komkommer

Deze gezonde salade is verfrissend. Bovendien helpt het dankzij de vochtafdrijvend eigenschappen van komkommer en peren om overtollig vloeistof dat ophoopt in je lichaam te verwijderen. 

Rucola staat bekend om zijn licht bittere en pittige smaak en helpt de leverfuncties te verbeteren. Deze salade is dus geweldig om je lever mee te reinigen na een lang en zwaar weekend.

Als laatste bevatten pijnboompitten veel eiwitten, mineralen en essentiële omega 6-vetzuren.

2. Linzen, waterkers en spruiten

Deze salade die gemaakt is met linzen is heerlijk en bevat daardoor veel voedingsstoffen.

Het is rijk aan plantaardige eiwitten, mineralen en aminozuren, die het afweersysteem van je lichaam verbeteren. Dit helpt om infecties te voorkomen.

Ook bevat het antioxidanten, is het zuiverend en diuretisch. Daardoor is het ideaal om je te helpen herstellen na een weekend met veel ongezond voedsel. Het geeft je veel energie en vitaliteit.

3. Witlof, roquefort en walnoten

Witlof, roquefort en walnoten

Deze heerlijke gezonde salade zal je vullen met optimisme en geluk in het midden van de week. De combinatie van deze drie ingrediënten wordt vaak gebruikt in restaurants en is van vele klanten een favoriet gerecht.

De verse en bittere smaak van witlof gemixt met de romige smaak van de roquefort en de bite van walnoten die de salade afmaken.

Het wordt normaal gesproken geserveerd met hele bladeren en gevuld met kaas en walnoten.

4. Boerenkool, wortels en rode bieten

Deze salade voor donderdag is erg voedzaam en vult ons met de energie die we nodig hebben om fit het weekend in te kunnen gaan. Bovendien werkt het geweldig voor het regelen van de functies van het spijsverteringsstelsel en voor het voorkomen van voedingstekorten zoals bloedarmoede.

  • Deze salade wordt gemaakt door het mixen van de drie ingrediënten met een dressing die een aantal uren eerder al is aangebracht zodat het de smaak van de boerenkool verzacht.
  • We krijgen met deze salade een bord vol met kleur en smaak, ideaal om met vlees- of visgerechten te eten. 

5. Tomaten, knoflook en mozzarella

Tomaten, knoflook en mozzarella

Deze Italiaanse salade is erg makkelijk te maken en is een geweldige optie voor de vrijdag wanneer we niet veel tijd hebben om te koken.

Tomaten gemixt met mozzarella is een klassieke combinatie. Je kan deze combinatie ook aanvullen met fijn gesneden knoflook of knoflookpasta. 

Ook kan je er basilicumbladeren aan toevoegen.

6. Avocado, paprika en ui

Avocado kan natuurlijk niet ontbreken in onze lijst van salades. Deze tropische vrucht is een superfood vol vitaminen, mineralen, essentiële vetzuren, eiwitten en vezels. 

Prak de avocado en maak een gezonde salade in guacamole-stijl door er fijn gesneden uien en paprika aan toe te voegen.

Je kan het eten met toast of bijvoorbeeld met gezouten crackers. Is dat geen ideale salade voor op de zaterdagavond?

7. Sla, asperges, tonijn en hardgekookt ei

Sla, asperges, tonijn en hardgekookt ei

De gezonde salade van zondag is echt een klassieker. Het is een complete maaltijd die we kunnen eten terwijl we ondertussen ontspannen op de laatste dag van de week.

  • Aan traditionele sla, dat kalmerende eigenschappen heeft, kan je twee porties dierlijke eiwitten toevoegen, zoals tonijn en een hardgekookt ei.
  • De asperges geven wat frisheid en hebben ook vochtafdrijvend eigenschappen.
  • Ook kan je huisgemaakte mayonaise toevoegen aan deze salade. 

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.