Eetstoornissen bij autistische kinderen

Eetstoornissen komen relatief vaak voor bij autistische kinderen. Het is belangrijk om ze tijdig aan te pakken om mogelijke voedingstekorten en complicaties te voorkomen.
Eetstoornissen bij autistische kinderen
Anna Vilarrasa

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Anna Vilarrasa.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Eetstoornissen bij autistische kinderen komen vaak voor. Ze kunnen veel oorzaken hebben, hoewel ze over het algemeen ondergeschikt zijn aan de karakteristieke veranderingen van deze stoornis. Ze hebben vaak een verschillende mate van intensiteit.

Houd in gedachten dat autismespectrumstoornissen (ASS) een groep van aandoeningen van het centrale zenuwstelsel zijn die de hersenfunctie beïnvloeden. Het begint meestal tijdens de kindertijd. Problemen in het neuronale functioneren vertalen zich in moeilijkheden op het gebied van sociale interactie en communicatievaardigheden.

Factoren die verband houden met eetstoornissen bij autistische kinderen

Autistische kinderen hebben vaak last van problemen rond eten en voedsel. De oorzaken hebben te maken met de volgende zaken:

  • veranderingen in de zintuiglijke waarneming, die resulteren in overgevoeligheid voor bepaalde texturen, smaken, geuren of kleuren
  • beperkte belangen
  • repetitief gedrag
  • kan zintuiglijke waarnemingen niet volledig integreren

Zo kan autisme het dieet van een kind op verschillende manieren beïnvloeden. Lees dus verder om uit te vinden wat de belangrijkste eetstoornissen zijn bij kinderen met deze aandoening.

Belangrijkste eetstoornissen bij autistische kinderen

Een kind dat weigert een salade te eten

1. Beperkt dieet

Door de beperkte selectie van voedingsmiddelen, en de sterke aversies die bepaalde voedingsmiddelen kunnen opwekken, kan het dieet van kinderen met autisme beperkt zijn. Ze kunnen specifieke voedingsmiddelen met een bepaalde kleur of textuur afwijzen, of zelfs een hele voedselgroep.

Ze hebben ook de neiging om een voorkeur te hebben voor één soort bereiding of presentatie. In het algemeen, en zonder dat het de norm is, hebben autistische kinderen de neiging om de voorkeur te geven aan rood, geel of oranje voedsel en meestal korrelige, stroperige en samentrekkende texturen af te wijzen.

2. Niet genoeg eten

Kinderen met autisme hebben moeite om zich langere tijd op één enkele taak te concentreren. Daarom is het voor hen moeilijk om gedurende een hele maaltijd aan een tafel te zitten.

Naast de beperkende voedselkeuze die we hierboven hebben genoemd, is hun dieet uiteindelijk niet heel erg goed als het gaat om energie en voedingsstoffen.

Bovendien kan het moeilijk zijn om de rol van macht en acceptatie van opgelegde limieten vast te stellen. Zo zijn het de kinderen die de volledige controle over hun voeding nemen, omdat ze kiezen wat ze eten, wat ze niet eten en in welke hoeveelheden.

3. Voedselaversie door negatieve klassieke conditionering

Klassieke conditionering is het bestaan van een stimulus-respons die ontstaat als gevolg van een ervaring. Als gevolg daarvan komt het vaak voor dat autistische kinderen een afkeer hebben en bepaalde soorten voedsel afwijzen als hun eerdere ervaring ermee negatief was.

Negatieve ervaringen kunnen onder andere de volgende zijn:

  • buikpijn
  • braken
  • diarree
  • ongemak gegenereerd door woede of een ruzie over het eten

Bovendien kan hun negatieve geheugen worden uitgebreid tot vergelijkbare voedingsmiddelen en dit vermindert de verscheidenheid aan voedsel dat ze bereid zijn te eten.

Een moeder probeert haar kind te voeren

4. Problemen in verband met medicijnen

Sommige van de medicijnen die gebruikt worden voor de behandeling van autismespectrumstoornissen (ASD) hebben invloed op het dieet van kinderen. Ze kunnen een afname of toename van hun eetlust veroorzaken en kunnen de opname van bepaalde vitaminen en mineralen verhinderen.

Daarom is het belangrijk om de bijwerkingen van de behandelingen te kennen en deze te bespreken met de deskundigen die met het autistische kind werken.

5. Frequente spijsverteringsstoornissen

Autistische kinderen hebben vaak enkele symptomen die te maken hebben met het spijsverteringsstelsel en de voeding. Deze omvatten onder andere:

  • buikpijn
  • maagzuur
  • chronische diarree of constipatie
  • regurgitaties
  • winderigheid
  • braken

Je moet je wel realiseren dat het verschijnen van deze symptomen niet wordt veroorzaakt door autisme zelf, maar door de eetstoornissen die er het gevolg van zijn.

Het beperken van sommige groenten en fruit zou bijvoorbeeld kunnen leiden tot vezelarme diëten. Het kind zal dus waarschijnlijk verstoppingsproblemen krijgen. Ze kunnen ook problemen krijgen met kauwen en een tekort dat zal leiden tot een slechte spijsvertering en winderigheid.

Je moet echter aandacht besteden aan de frequentie en de intensiteit van de symptomen. Je moet het mogelijke bestaan van een allergie of voedselintolerantie beoordelen, omdat deze heel vaak voorkomen in de kindertijd.

Autistische kinderen

Ingrijpen in de eetstoornissen van autistische kinderen

Je moet onmiddellijk actie ondernemen wanneer je geconfronteerd wordt met een eetstoornis bij een kind, vooral als dat kind autistisch is. Misschien beschouw je het niet als een prioriteit, maar voedingstekorten tijdens de kindertijd leiden vaak tot ondervoeding.

Dit is dus een extra probleem voor de goede ontwikkeling en groei van een kind. Uit een meta-analyse van wetenschappelijke studies (Engelse link) bleek dat de diëten van autistische kinderen minder eiwitten en calcium bevatten dan die van “normale” kinderen.

Je moet dus eventuele eetproblemen van je kind aanpakken om een passende oplossing te vinden. Bovendien wijzen specialisten op de noodzaak van een dieet dat is aangepast aan elk kind (dat zich aanpast aan zijn of haar voorkeuren) en om de controle over zijn of haar voeding te behouden.

Alleen zo kunnen ze hun eetgewoonten verbeteren en mogelijke toekomstige problemen in verband met een slecht dieet voorkomen.

Eetstoornissen bij kinderen met autisme vragen om aandacht

Tot slot is het essentieel om eetstoornissen bij autistische kinderen tijdig aan te pakken om complicaties tijdens hun ontwikkeling te voorkomen. Zo is elke eetstoornis dus een reden om een kinderarts, voedingsdeskundige of andere medische professional te raadplegen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Ansel K. Autism Spectrum Disorders and Diet. Abril 2019. American Academy of Nutrition and Dietetics.
  • Baratas M. et al. Guía de Intervención ante los trastornos de alimentación en niños y niñas con trastorno del espectro del autismo (TEA). Federación Autismo Madrid.
  • Kawicka A, Regulska-Illow B. How Nutritional Status, Diet and Dietary Supplements Can Affect Autism. A Review. Rocz Panstw Zakl Hig. 2013;64(1):1‐12
  • Sharma S.R, et al. Autism Spectrum Disorder: Classification, diagnosis and therapy. Pharmacology and Therapeutics. Octubre 2018. 190;91-104.
  • Sharp W, et al. Feeding Problems and Nutrient Intake in Children with Autism Spectrum Disorders: A Meta-analysis and Comprehensive Review of the Literature. Journal of Autism and Development Disorders. 2012. 43;2159-2173.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.