Eerste hulp toepassen bij een liesblessure
Ben jij een atletisch persoon? Is er bij jou ooit wel eens een liesblessure vastgesteld? Een liesblessure verwijst naar een blessure die meestal gepaard gaat met pijn, ongemak en, in ernstige gevallen, een gescheurde spier.
Dit type letsel komt veel voor bij mensen die een of andere vorm van fysieke activiteit uitvoeren. Daarom is het van fundamenteel belang om te weten hoe te reageren op een liesblessure om te voorkomen dat de schade verergert.
Een van de factoren die tot dit type letsel kunnen leiden, is het onjuist uitvoeren van een sportoefening. Liesblessures kunnen echter ook optreden als gevolg van overmatige spanning in het gebied door overmatige training van de adductoren.
Symptomen van een liesblessure
Het is belangrijk om te weten dat een liesblessure meestal geen ernstige verwonding is. Als je echter niet weet hoe je in dit soort situaties moet reageren, kan het probleem erger worden. Het kan zelfs betekenen dat je gedurende een lange periode helemaal geen sport kunt beoefenen.
Verschillende specifieke bewegingen kunnen liesblessures veroorzaken. Een plotselinge trap, zoals bij voetbal, is bijvoorbeeld een mogelijke trigger.
Het uitvoeren van gecompliceerde bewegingen met bijvoorbeeld een gewelddadige draai, zoals bij kunstschaatsen, kan dit soort belasting ook veroorzaken. Verder kan alles waar een draaibeweging bij komt kijken, een liesblessure tot gevolg hebben (Spaanse link).
Afhankelijk van de ernst variëren de blessures in de lies wat betreft de pijn die ze veroorzaken. Het is echter belangrijk om op ze te letten, hoe weinig of hoeveel pijn ze ook doen. Hieronder bekijken we hoe je kunt bepalen of jij of iemand anders dit soort letsel heeft en hoe je hierop kunt reageren.
Symptomen
- Moeilijkheden met rennen of lopen: deze activiteit die weinig inspanning vereist, wordt pijnlijk. Als de liesblessure ernstig is, kan zelfs het nemen van kleine stapjes scherpe en intense pijn in het gebied veroorzaken.
- Blauwe plekken in de liesstreek: naast het bovenstaande symptoom, dat kan variëren van milde tot zeer intense pijn, kunnen ook blauwe plekken optreden. Als je blauwe plekken in de liesstreek waarneemt, is dit een teken van aanzienlijk letsel.
- Zwelling in de lies: bij liesblessures kan het gebied opzwellen. Dit leidt tot stijfheid waardoor het lopen nog moeilijker gaat.
In sommige gevallen, wanneer een liesblessure optreedt, kan het zijn dat je een soort klik hoort, die duidt op schade. Zelfs als het ongemak klein is, moet je het probleem niet negeren. De pijn zal blijven toenemen en het letsel kan naarmate de dagen verstrijken erger worden.
Lees ook eens:
Natuurlijke remedies die spierpijn verlichten
Eerste hulp bij een liesblessure
Je weet nu hoe je liesblessures kunt herkennen en ook de redenen waarom ze kunnen optreden. De volgende stap is dus weten hoe je eerste hulpmaatregelen moet toepassen. Onthoud dat het essentieel is om eerste hulp toe te passen zodra het letsel zich voordoet. We leggen dit hieronder uit.
1. Rekoefeningen
De eerste manier van eerste hulp bij een liesblessure is het doen van rekoefeningen. Dit zorgt voor het loslaten van spanning, de ontspanning van de spier en enige verlichting van pijn.
Verder kan het je helpen te bepalen hoe ernstig de verwonding is. Was het een simpele verdraaiing in het liesgebied? Of heb je misschien een gescheurde spier?
Als rekken de pijn niet verlicht, het gebied begint te zwellen of als je blauwe plekken krijgt, moet je onmiddellijk een arts raadplegen. Hetzelfde geldt als je moeite hebt met lopen.
Ook interessant om te lezen:
Testiculaire torsie: symptomen en oorzaken
2. IJs en koude kompressen
IJs is een toegankelijke oplossing om de ontsteking die kan ontstaan door letsel te verminderen. In het geval van een liesblessure, kun je de eerste twee of drie dagen ijs en koude kompressen aanbrengen. Het is het beste om ze niet rechtstreeks op het gebied aan te brengen, omdat dit de huid kan verbranden.
Als de blessure na twee of drie dagen niet verbetert, je niet kunt lopen, je prikkelende pijn voelt in het gebied of blauwe plekken niet verbeteren, moet je je huisarts raadplegen. Hij of zij zal dan een specialist aanbevelen die je zal helpen de blessure adequaat te behandelen, zodat je kunt beginnen met herstellen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- A.I. Macías Jiménez, A.M. Águila Maturana. 2003. Efectos de la crioterapia en la espasticidad.
Fisioterapia. https://doi.org/10.1016/S0211-5638(03)73032-6.
(http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0211563803730326) - Algafly AA, George KP. 2007. The effect of cryotherapy on nerve conduction velocity, pain threshold and pain tolerance. British Journal of Sports Medicine.
- Lesiones deportivas frecuentes. 2003. Acta Pediátrica Costarricense. http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1409-00902003000200006&lng=en&tlng=es.
- Stephanie Watson. How to Manage Sore Muscles and Joint Pain. WebMD. https://www.webmd.com/fitness-exercise/features/art-sore-muscles-joint-pain#1