Een visgraat uit je keel verwijderen
Het eten van vis kan riskant zijn, omdat er altijd een kans bestaat dat er een visgraat in je keel blijft steken. Visgraten hebben een karakteristieke puntige vorm die verwondingen kan veroorzaken.
Dit is de reden waarom koks meestal proberen alle graatjes te verwijderen wanneer ze vis aan een gerecht toevoegen. Toch zijn een aantal van deze graatjes zo klein dat ze gemakkelijk over het hoofd kunnen worden gezien.
Het hebben van een visgraat die vastzit in het spijsverteringskanaal is een veelvoorkomend probleem, dit geldt vooral bij kinderen en bij volwassenen met psychiatrische aandoeningen.
Uit onderzoeken blijkt bovendien (Spaanse link) dat deze graatjes naar andere weefsels kunnen verschuiven en in een aantal organen, zoals de keelamandel vast komen te zitten. Lees in dit artikel alles over wat je moet doen als je een visgraat in je keel krijgt.
Hoe voelt het om een visgraat in je keel te hebben?
Iemand met een vreemd object dat in de keel zit, zal onmiddellijk symptomen ervaren, dus patiënten melden ongemak meestal vanaf het allereerste moment dat het zich voordoet.
In feite neemt de intensiteit van de symptomen toe wanneer het betrokken object van aanzienlijke omvang is. Enkele van de belangrijkste gemelde symptomen zijn onder andere:
- Dysfagie en odynofagie, d.w.z. moeilijkheden en pijn bij het slikken.
- Het gevoel van een vreemd object dat vastzit in de keel.
- Heftige hoestbuien.
- Tintelingen of jeuk in de keel.
- Scherpe pijn in de nek als de visgraat weefsel doorprikt.
- Overmatige speekselproductie.
- Bloedspuwing of bloed ophoesten.
Mogelijke gevolgen van een visgraat dat in de keel vastzit
Het is mogelijk dat het graatje gewoon door de slokdarm gaat zonder op enig moment vast te lopen. Het kan echter onderweg vanwege de scherpe randen nog steeds verwondingen veroorzaken. Een van de meestvoorkomende complicaties is een snee of schaafwond in de keel of slokdarm.
Mensen met dit type letsel kunnen de aanwezigheid van een vreemd voorwerp in de keel en pijn bij het slikken melden. In de meest ernstige gevallen treden bloedingen en ademnood op, dit is een medisch noodgeval. Andere veelvoorkomende complicaties bij mensen met vreemde voorwerpen in de keel zijn onder andere:
- Overvloedig bloeden
- Ontsteking en hematomen
- Onvermogen om te slikken
- Slokdarminfectie of abces
Drie manieren om een visgraat uit de keel te verwijderen
Visgraten zijn meestal klein en het lichaam kan ze naar beneden duwen zonder dat ze schade aanrichten. De maagsappen breken ze af om ze goed te verteren en vervolgens verdrijft het lichaam ze via de ontlasting. Het echte probleem ontstaat wanneer de graatjes groter zijn.
Raadpleeg in het algemeen altijd een arts na inname van een vreemd object. Ondertussen zijn er bepaalde technieken die je kunt gebruiken om een visgraat dat vastzit in de keel te verwijderen als er geen professionele hulp in de buurt is.
1. Hoesten
Dit is een van de natuurlijke afweermechanismen van het lichaam en nuttig om vreemde voorwerpen uit de luchtwegen en de slokdarm te verdrijven. Er is een plotselinge toename van de druk wanneer iemand hoest om een voorwerp dat in dit gebied vastzit te verwijderen.
Het eerste instinct is om te hoesten wanneer iemand een visgraat of een ander voorwerp inslikt. In deze gevallen moet je proberen om dit met meer kracht dan normaal te doen om het object los te maken. Raadpleeg echter onmiddellijk een arts als het begint te bloeden of er pijn op de borst ontstaat.
2. Drink water of olijfolie
Volgens meerdere onderzoeken (Spaanse link) zitten visgraten vaak vast in de amandelen en de basis van de tong. Deze gebieden zijn gemakkelijk toegankelijk en voedsel oefent een zekere druk uit bij het passeren ervan.
In dit opzicht raden professionals aan om een glas water of 2 eetlepels olijfolie te drinken om het graatje los te maken. Het water oefent een lichte continue neerwaartse druk uit en duwt het in de maag.
Op dezelfde manier is olijfolie een smerende substantie en zal het vreemde object langs het oppervlak laten glijden, waardoor het door hoesten gemakkelijker kan worden verwijderd.
3. Eet stroperig voedsel
Voedingsmiddelen met een stroperige consistentie kunnen de beste bondgenoten zijn als er een visgraat in je keel zit. Ze vormen een homogene massa wanneer ze worden ingeslikt, die de visgraat kan omhullen en naar de maag kan brengen. Een aantal van de voedingsmiddelen met deze kwaliteit zijn onder andere:
- Spekjes
- Bananen
- Brood met pindakaas
- Brood geweekt in water
Wanneer moet je naar een dokter?
Zoals we hierboven vermeldden, moet je naar de dokter gaan als je denkt dat je een visgraat hebt ingeslikt. Dit komt omdat het de enige manier is om te bepalen of er sprake is van slokdarmletsel. Het graatje gaat soms zonder problemen naar beneden, maar kan iets in zijn baan verwonden. Vervolgens kan het geïnfecteerd raken en een abces produceren.
Mensen moeten ook onmiddellijk een arts raadplegen als het graatje na enkele minuten nog steeds vast blijft zitten. Dit kan tot ernstige complicaties leiden, hoewel deze zelden fataal zijn. Wees daarnaast alert op de aanwezigheid van de volgende symptomen:
- Kortademigheid.
- Pijn op de borst of nek.
- Bloed hoesten of overgeven.
- Onvermogen om vloeistoffen of voedsel door te slikken.
- Zwelling in het gebied.
Medische opties voor het verwijderen van een visgraat
Dit is de enige beschikbare optie als de visgraat er niet vanzelf uitkomt. Een specialist kan het vreemde object met een pincet verwijderen als het zich in een toegankelijk deel van de keel bevindt. Om deze procedure uit te voeren, moet het visgraat duidelijk zichtbaar zijn bij het openen van de mond.
Als het echter al in de slokdarm is afgedaald, dan zal de arts het via endoscopie moeten extraheren. Dit is een procedure waarbij ze een kleine flexibele buis in een lichaamsholte brengen om te onderzoeken wat daar gebeurt.
Een van de belangrijkste voordelen is dat het een minimaal invasieve procedure is en dat het herstel onmiddellijk is. Het maakt bovendien ook de behandeling van bestaande complicaties mogelijk, zoals een scheur, bloeding of zweer.
Verstikking voorkomen
Een van de beste preventieve maatregelen is om alle visgraten grondig te verwijderen voordat je een maaltijd gaat bereiden, vooral als het zalm, poon of forel is. Je moet de vis bovendien meerdere keren langzaam kauwen om een graatje te detecteren voordat je de hap doorslikt.
Dit type ongeval komt vaak voor bij mensen met een gebitsprothese, omdat ze het graatje tijdens het kauwen niet kunnen voelen. Wees daarnaast vooral alert bij kinderen en oudere volwassenen.
Het eerste dat je moet doen, is kalm blijven en enkele van de hierboven genoemde aanbevelingen opvolgen als je een visgraat in je keel hebt. Het is belangrijk om een specialist te raadplegen als de visgraat er niet uit komt of als er een complicatie optreedt, omdat alleen zij het probleem kunnen oplossen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Pulido J, Sánchez A, Moreno A. Una espina en un pajar: espina de pescado alojada en la tiroides. Rev Colomb Cir. 2020; 35 (3): 491-7.
- Remes-Troche J, Salazar L, Peña E. Extracción endoscópica de espina de pescado en el esófago cervical. Revista de Gastroenterología de México. 2010: 75 (3); 326-327.
- Wu E, Huang L, Zhou Y, Zhu X. Migratory Fish Bone in the Thyroid Gland: Case Report and Literature Review. Case Rep Med. 2018 Feb 22;2018:7345723.
- Men S, Ecevit MC, Topçu I, Kabakçi N, Erdağ TK, Sütay S. Diagnostic contribution of virtual endoscopy in diseases of the upper airways. J Digit Imaging. 2007 Mar;20(1):67-71.
- McCabe A, Patton A, Salter N. It’s a cod! Finding Nemo (impacted fishbone) in the emergency department. BMJ Case Rep. 2017 Jun 15;2017:bcr2017220869.
- Jeon SH, Han DC, Lee SG, Park HM, Shin DJ, Lee YB. Eikenella corrodens cervical spinal epidural abscess induced by a fish bone. J Korean Med Sci. 2007 Apr;22(2):380-2.
- Vasquez J, Montesinos E, Castillo L, Rojas L, Peralta J. Perforación Esofágica y Mediastinitis causada por Espina de Pescado: Reporte de 3 casos. Rev. gastroenterol. Perú. 2006; 26( 4 ): 400-403.