Een tuin op je terras: de beste tips
Steeds meer mensen kiezen voor een tuin op het terras. Er worden echter vaak een aantal fouten gemaakt als we aan de slag gaan met deze tuinen. Gelukkig zijn er manieren om deze fouten te vermijden, vooral als je een beginner bent. Ben jij klaar voor een tuin op je terras?
In dit artikel zullen we een paar tips delen die je zullen helpen slagen en het je plezier zullen laten voelen van het verbouwen van je eigen voedsel.
Mensen gaan er meestal vanuit dat ze kunnen tuinieren door simpelweg de planten water te geven, de grond te bemesten en de planten op zonnige plaatsen te plaatsen. Maar deze basisideeën werken niet altijd. Er zijn namelijk enkele factoren waarmee je rekening moet houden.
Een tuin op je terras: 10 tips om te slagen
Misschien wil je meteen beginnen met het kopen van potten, aarde en zaden en wil je aan de slag gaan! Maar heb wat geduld. Denk eerst na over wat je wilt en kunt groeien, door de beschikbare ruimte en de kenmerken ervan te evalueren.
Lees ook eens:
5 voordelen van milieuvriendelijke terrassen en daken
1. Zon
Afhankelijk van de oriëntatie van je terras, moet je schaduwminnende of zonminnende planten kiezen. Groente, zoals broccoli, courgette, ui, artisjok, komkommer, tomaat, peterselie en bonen, hebben elke dag vijf tot zes uur direct zonlicht nodig.
Snijbiet, selderij, sla, kool, spinazie en radijs daarentegen hebben niet veel zonlicht nodig. Zelfs zonminnende planten moeten in de eerste groeifase worden bedekt met grotere planten om te voorkomen dat de wortels uitdrogen of de eerste bladeren verbranden.
Als de planten naar boven groeien, niet zo weelderig zijn of onderaan geen bladeren hebben, dan hebben ze zonlicht nodig.
2. Potten
Snelgroeiende soorten, zoals sla, kool en spinazie, hebben potten van 15 tot 22 centimeter nodig. Je kunt meerdere potten in een lange of vierkante pot plaatsen, tien centimeter uit elkaar. Vruchtgroenten, zoals tomaten, courgette, aubergines of komkommers, moeten in potten van 40 tot 45 cm diep worden geplant.
Zorg ervoor dat de potten afvoergaten hebben zodat overtollig water eruit kan sijpelen. Meet de beschikbare ruimte op je terras. Meet de beschikbare ruimte op je terras. Bepaal hoeveel potten je gaat plaatsen en ook hoe groot ze zijn.
Ook interessant om te lezen:
4 ideeën om je muur om te toveren tot een verticale tuin
3. Potgrond voor je tuin op je terras
Leg op de bodem van de potten 2,5 cm grind of kleiballen die een goede afvoer mogelijk maken. Geef de potgrond daarbovenop, die een combinatie moet zijn van 40% kokosvezel of rijstschil, 30% aarde of universele potgrond en 30% wormenafval, compost of kunstmest, water.
Verspreid indien mogelijk ook een dunne laag bodembedekking over de toplaag. Dit levert meer voedingsstoffen en voorkomt dat het water snel verdampt.
4. Zaden
De oorsprong van de zaden bepaalt de kwaliteit, de grootte van de plant en de ziekteresistentie. Zorg ervoor dat ze lokaal en biologisch zijn geteeld. Als je een beginner bent, kun je het beste beginnen met zaailingen die je in potten kunt overplanten. Als je meer zelfvertrouwen hebt, begin dan pas met zaden.
5. Pas op met de wind als je een tuin op je terras maakt
Zeer warme wind zorgt ervoor dat je planten of het vocht in de bodem snel opdrogen. In dit geval moet je ze vaker water geven. Als je in de buurt van de kust woont, draagt de zeebries zouten met zich mee die bladeren kunnen aantasten, wat betekent dat je je planten moet beschermen.
Als je terras erg winderig is, kun je steunen op de potten plaatsen, om de stengels van je planten te verstevigen. Je kunt ook plastic windschermen plaatsen die windvlagen afbuigen. Ook kun je de potten dichter bij de muur plaatsen, zodat ze beter beschermd zijn.
6. Zaaien
Plantensoorten die je direct moet zaaien (erwt, tuinboon, spinazie, raap, wortel, pompoen, meloen, watermeloen, paprika, radijs en komkommer), moeten worden gezaaid op de plaats waar ze gaan groeien. Ze herstellen namelijk niet als je de wortels verplaatst.
Planten die heel langzaam groeien kun je wel verplanten. Denk bijvoorbeeld aan chilipepers, selderij, aubergine, broccoli, kool, bloemkool, ui en tomaat. Dit betekent dat je ze eerst in zaaibedden kunt zaaien en vervolgens de zaailingen naar hun uiteindelijke potten kunt verplaatsen.
7. Water geven
Een andere belangrijke tip voor een tuin op je terras heeft te maken met watergeven. Controleer voordat je de planten water geeft of de grond droog is door een tandenstoker erin te steken of voorzichtig tegen de pot te tikken.
Als het geluid dat het maakt droog en helder is, is het tijd om de plant weer water te geven. Onthoud dat je de plant regelmatig maar met mate water geeft, om te voorkomen dat de wortels gaan rotten. Je moet alleen de grond te bevochtigen, het hoeft niet onder water te komen staan.
8. De bovengrond van de tuin op je terras bemesten
Het verschijnen van gelige of roodachtige vlekken op de bladeren van je plant is een teken dat het niet genoeg voedingsstoffen krijgt. De plaats waar ze verschijnen (randen, jonge bladeren) geeft de voedingsstof aan die het nodig kan hebben.
Voeg daarom eens per maand en voor elke plant vloeibare meststoffen toe aan de grond. Als alternatief kun je eenmaal per jaar een laag compost toevoegen in een verhouding van 5% van het totale volume van de pot.
9. Plagen en ziekten
Insecten zoals mijten, bladluizen, rupsen en motluizen, worden als ongedierte beschouwd. Virussen, schimmels of bacteriën beschouwt men als plantenziekten.
Houd je planten daarom goed in de gaten, zodat je een eventuele infectie vroegtijdig kunt ontdekken. Isoleer de aangetaste plant zodat deze anderen niet infecteert. Behandel het indien mogelijk met natuurlijke infusies, afhankelijk van de plaag of ziekte die het beïnvloedt.
10. Oogsten
Lees zelf meer over de ideale staat van elke vrucht of groente die je gaat oogsten. Sommigen moeten worden geoogst als ze rijp zijn, terwijl andere, zoals aubergine of komkommers, als ze nog niet rijp zijn. Gebruik in alle gevallen een schaar of mes om het fruit of de groente te snijden. Als je het eraf trekt kunnen de stelen namelijk beschadigen.
Kweek je eigen planten met deze tips voor een tuin op je terras
Als je een terras hebt, maak daar dan gebruik van om je eigen groenten en fruit te kweken. Stadslandbouw is goed voor de planeet omdat het steden groener maakt, de ecologische voetafdruk helpt te verkleinen en mensen aanmoedigt om afval te hergebruiken.
Het verandert je kijk op de manier waarop je eet en voegt een nieuwe taak toe aan je dagelijkse routine, waardoor je in contact komt met de natuur. Ga dus aan de slag met onze tips en kweek je eigen planten!
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Casanovas E. Manual de iniciación al huerto urbano. España: Bauhaus. 2013.
- Gonzáles Rojas C. Huerto orgánicos urbanos en azoteas, terrazas y patios traseros. Primera edición. Lima: IPES-Promoción del desarrollo sostenible. 2008
- Sánchez López L. F., Fresno Tejedo E. Pequeño manual de cultivo en azoteas. Gran Canaria: Ecologistas en acción. 2009.