Een recept voor heerlijke zelfgemaakte yoghurtsaus

Een zelfgemaakte yoghurtsaus is een zeer veelzijdige saus die bij een grote verscheidenheid aan gerechten past. We raden je aan om thuis een van de volgende versies te maken.
Een recept voor heerlijke zelfgemaakte yoghurtsaus
Anna Vilarrasa

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Anna Vilarrasa.

Laatste update: 24 augustus, 2022

De meeste sauzen die je in de supermarkt vindt, kun je ook gewoon thuis maken. Vandaag gaan we je daarom het recept geven voor een zelfgemaakte yoghurtsaus die zowel lekker als veelzijdig is. Het past goed bij elk type gerecht.

De voordelen van zelfgemaakte sauzen

  • Je kunt ze aanpassen met je favoriete ingrediënten.
  • Je kunt verse ingrediënten gebruiken en ze bereiden net voordat je ze consumeert om de eigenschappen van de yoghurt te behouden.
  • Zelfgemaakte sauzen zijn goedkoper, vooral als je alleen de hoeveelheid maakt die je nodig hebt.
  • Er zijn minder restjes die kunnen bederven, vooral als je bederfelijke ingrediënten zoals yoghurt gebruikt.
  • Je kunt ze ook aanpassen aan de behoeften van de mensen die het gaan consumeren. De meeste echte yoghurt, met levende culturen of probiotica, bevat al weinig lactose, dus het is ook min of meer geschikt voor degenen die in mindere mate lactose-intolerant zijn. Er zijn ook veganistische yoghurts op de markt.

Varianten van zelfgemaakte yoghurtsaus

Je kunt zoveel yoghurtsauzen maken als je maar kunt bedenken. Dit komt omdat yoghurt zeer veelzijdig is en goed combineert met andere ingrediënten zoals kruiden, specerijen en zelfs ingemaakte producten. Zo kun je een zoute, pittige, zoete en zoetzure saus krijgen. Het hangt allemaal af van het gerecht waar je het bij wilt eten.

Als je de voorkeur geeft aan een dikkere saus om te dippen, kies dan voor volle of Griekse yoghurt. Je kunt augurken, olijven en zelfs ansjovis toevoegen. Je zult een gezondere zelfgemaakte yoghurtsaus krijgen.

Gebruiken van zelfgemaakte yoghurtsauzen

Een zelfgemaakte yoghurtsaus kent veel toepassingen in de keuken. Laten we eens kijken naar enkele daarvan.

heerlijke zelfgemaakte yoghurtsaus

Een dip voor voorgerechten

Dit lijkt op een mojo (dipsaus) of een hele dikke saus. Het past goed bij hummus en guacamole voor het dippen van groentesticks, toast en pitabrood. Om deze dip te maken raden we aan om een natuurlijke Griekse yoghurt en specerijen of verse tuinkruiden te gebruiken.

Zelfgemaakte yoghurtsaus als vulling

Hou je van kebab, burrito’s en groentesnacks? Zo ja, dan moet je de Griekse tzatziki proberen, want deze saus is zeker geschikt voor dit soort gerechten. Het is misschien wel een van de bekendste yoghurtsauzen.

Sausdressing om op smaak te maken

Deze saus is voor het op smaak maken van groenten, rijst, pasta en salades. Het is ook geweldig als dressing voor gestoomde groenten. Vervang de saladedressings die je in de winkel kunt kopen met je zelfgemaakte saus. Het is romiger, lichter verteerbaar en vetarm vergeleken met andere sauzen gemaakt met zure room of kaas.

Sladressing

Yoghurtsauzen zijn niet alleen lekker op salades, maar ook geschikt voor zowel vlees- als visrecepten. Ze passen zelfs heel goed bij lamstoofschotels en ook bij eenvoudige gerechten zoals gegrilde kipfilet. Als je op zoek bent naar een saus voor visgerechten zoals zalm of heek, meng dan wat yoghurt met dille, bieslook en curry of mosterd.

Zelfgemaakte yoghurtsaus – het basisrecept

Zoals je kunt zien zijn er veel soorten yoghurtsaus. Toch zijn er enkele basisingrediënten die een authentieke yoghurtsaus moet bevatten.

Potjes met saus

Ingrediënten voor 4 porties:

  • 0,2 liter yoghurt. Je hebt natuurlijke yoghurt nodig om de basissaus te maken. Zorg er vooral voor dat de yoghurt levende culturen/probiotica bevat en geen suiker. Pas op voor 0% of light yoghurt omdat deze meestal zoetstoffen bevatten.
  • 1 of 2 eetlepels olijfolie (je kunt ook mildere plantaardige olie gebruiken als de smaak te sterk voor je is, maar kies altijd voor koudgeperste ongeraffineerde plantaardige olie).
  • 1 1/2 eetlepel citroensap
  • Een theelepel zeezout
  • Halve theelepel gemalen zwarte peper

Doe alle ingrediënten in een kom – te beginnen met de yoghurt – en voeg dan de olijfolie en het citroensap toe. Kruid het dan naar smaak en meng het goed met een lepel tot het een gladde consistentie heeft. Bewaar het in de koelkast als je het later gaat gebruiken. Het is maximaal 24 uur houdbaar.

Probeer het om te proeven of het naar smaak is en voeg andere ingrediënten toe die je ook lekker vindt. Het zal zeker een lekkere saus worden!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Srour B., Fezeu LK., Kesse Guyot E., Alles B., et al., Ultra processed food intake and risk of cardiovascular disease: prospective cohort study. BMJ, 2019.
  • Tomdio A., Ritchie M., Miller AC., Omega 3 fatty acids and cardiovascular disease prevention. Am Fam Physician, 2019. 100 (4): 209-210.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.