Een ontstoken heupzenuw: symptomen en remedies
We noemen deze aandoening vaak ischias, maar in werkelijkheid gaat het om een ontstoken heupzenuw. Deze aandoening wordt gekenmerkt door pijn die langs deze zenuw uitstraalt, van het lumbale gebied tot aan het been.
Omdat de pijn erg intens kan zijn, zoeken velen uiteindelijk naar natuurlijke remedies en oplossingen om verlichting te vinden. In dit artikel delen we de meest effectieve aanbevelingen volgens de nieuwste onderzoeken.
Ischias, of een ontstoken heupzenuw
Symptomen van ischias
Voordat je zelf misschien last kreeg van een ontstoken heupzenuw, hoorde je waarschijnlijk anderen erover horen klagen over hoe pijnlijk het is. Dat komt omdat ischias pijn, ontsteking en soms gevoelloosheid, tintelingen en zwakte in het been veroorzaakt. We zeggen hier been, omdat het meestal maar één ledemaat treft.
Ischiaspijn begint in de lumbale regio en verspreidt zich verder in de rug, langs de billen. Dit eerste deel van het pad is meestal waar de meeste pijn optreedt. De pijn gaat dan verder langs de achterkant van het been en kan zelfs zo ver gaan dat de voet wordt aangetast. Ongemak kan ook toenemen achter de dij en de kuit.
Wat voel je als je dit hebt? De pijn kan van persoon tot persoon verschillen. In sommige gevallen kan het vrij mild zijn, terwijl anderen zeer intense pijn kunnen ervaren. Daarnaast ervaren sommige mensen een branderig gevoel of zelfs wat aanvoelt als een elektrische schok.
Lees ook eens:
6 simpele oefeningen tegen ischias
Natuurlijke remedies voor een ontstoken heupzenuw
1. Kurkuma
Curcumine, de belangrijkste werkzame stof in kurkuma, heeft bewezen tal van gezondheidsvoordelen te hebben. En dat is te danken aan de ontstekingsremmende, pijnstillende en antioxiderende werking. Daarom is deze specerij een uitstekende natuurlijke remedie voor een verscheidenheid aan problemen die pijn en zwelling veroorzaken (Engelse link).
Dankzij deze eigenschappen doen wetenschappers steeds meer onderzoek om te profiteren van de medicinale kracht van deze wortel. Daarom kunnen we tegenwoordig kurkuma en curcumine vinden in de vorm van supplementen. We kunnen het echter ook gewoon in poedervorm toevoegen aan onze stoofschotels en desserts.
Tot slot, deze remedie helpt ons de negatieve bijwerkingen en contra-indicaties van farmaceutische ontstekingsremmers op de lange termijn te vermijden. En verder nog, kurkuma is gunstig als het gaat om de leverfunctie. Dat betekent dat het ook helpt om andere aspecten van onze gezondheid te verbeteren.
2. Cannabisolie CBD
Cannabisolie is ook effectief gebleken bij moeilijk te behandelen pijn. Het geheim is de cannabidiol (CBD), een stof die ook helpt om zenuwen te kalmeren en de slaap te verbeteren. Het is belangrijk erop te wijzen dat deze olie afkomstig is van hennep en niet psychoactief is.
Deze remedie is zeer effectief, maar brengt wel bepaalde contra-indicaties met zich mee, bijvoorbeeld bij hartritmestoornissen. Daarom is het belangrijk om het alleen onder medisch toezicht in te nemen, vooral als je medicijnen gebruikt.
Ook interessant om te lezen:
Hennepmelk en de voedingswaarde en een recept
3. Ginkgo biloba
De bladeren van de ginkgo biloba-boom worden verkocht in de vorm van een supplement om de bloedsomloop in de hersenen en ledematen te verbeteren. Daarom bevelen experts het aan om het geheugen te verbeteren en verschillende soorten pijn en ongemak te verlichten.
Bovendien suggereren sommige onderzoeken dat het extract van deze plant zou kunnen helpen om de heupzenuw te regenereren. Daarom kunnen we het onder medisch toezicht als behandelingsmiddel gebruiken. Je dient dit echter niet voor langere tijd te doen.
4. Saffraan
Saffraan is erg populair in de gastronomie, maar wordt vaak over het hoofd gezien als natuurlijke remedie. Deze specerij valt echter op door zijn vermogen om pijn te verlichten en zwelling op natuurlijke wijze te verminderen.
Bovendien is saffraan ook een krachtige antioxidant. Daarom geven verschillende onderzoeken aan dat de genezende eigenschappen van saffraan het een goede remedie maken voor het verlichten van neurpathische pijn. Met andere woorden, pijn die het zenuwstelsel aantast.
Volgens de ayurvedische geneeskunde uit India moet saffraan in kleine hoeveelheden worden ingenomen, gemengd met melk. Tegenwoordig kunnen we saffraan echter ook als extract vinden, om zo een nauwkeurige dosis in te kunnen nemen.
Een ontstoken heupzenuw: conclusie
De onderzoeken die we hebben genoemd zijn recent en veelbelovend. Vele van deze onderzoeken moeten hun doeltreffendheid nog bewijzen. Sommige van de genoemde remedies maken al deel uit van onze gastronomie. Daarom zijn ze een uitstekende optie als je de pijn van een ontstoken heupzenuw op natuurlijke wijze wilt verlichten.
Nu je de voordelen van deze natuurlijke remedies kent, kun je er met je arts over praten. Op die manier kun je de broodnodige verlichting vinden terwijl je de secundaire effecten van bepaalde farmaceutische behandelingen vermijdt. Je zult blij zijn dat je het hebt gedaan!
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Ma, J., Liu, J., Yu, H., Wang, Q., Chen, Y., & Xiang, L. (2013). Curcumin promotes nerve regeneration and functional recovery in rat model of nerve crush injury. Neuroscience Letters. https://doi.org/10.1016/j.neulet.2013.04.054
- Adkison, J. D., Bauer, D. W., & Chang, T. (2010). The effect of topical Arnica on muscle pain. Annals of Pharmacotherapy. https://doi.org/10.1345/aph.1P071
- Forouzanfar, F., & Hosseinzadeh, H. (2018). Medicinal herbs in the treatment of neuropathic pain: A review. Iranian Journal of Basic Medical Sciences. https://doi.org/10.22038/ijbms.2018.24026.6021
- Tamaddonfard, E., Farshid, A. A., Maroufi, S., Kazemi-Shojaei, S., Erfanparast, A., Asri-Rezaei, S., … Escort, M. (2014). Effects of safranal, a constituent of saffron, and vitamin e on nerve functions and histopathology following crush injury of sciatic nerve in rats. Phytomedicine. https://doi.org/10.1016/j.phymed.2013.10.031