Alles wat je moet weten over een normale lichaamstemperatuur
De lichaamstemperatuur is erg delicaat. Dit komt omdat er voorwaarden zijn die deze kunnen veranderen of wijzigen. Maar wat is dan een normale lichaamstemperatuur?
Bij het meten van de lichaamstemperatuur kan het normale bereik worden beïnvloed door verschillende factoren, zoals:
- Stress
- Dieet
- Leeftijd
- Geslacht
- Tijd van de dag
We maken ons altijd zorgen over het hebben van hoge koorts. Het hebben van een lage temperatuur is echter even gevaarlijk en schadelijk als een temperatuur van 40 graden.
Het is dus erg belangrijk om de optimale temperatuur van ons lichaam te kennen. Dit is om risico’s en onjuiste diagnoses te voorkomen.
En hoewel je het misschien niet beseft, zijn er duizenden manieren om de lichaamstemperatuur te meten. Veel van hen zijn echter niet effectief. Het is van vitaal belang dat je al deze factoren in overweging neemt om tot een nauwkeurige diagnose te komen.
Je was bijvoorbeeld misschien in de war over wanneer je koorts had en wanneer je te koud was. Hier zullen we een normale lichaamstemperatuur bespreken.
Een normale lichaamstemperatuur
Zoals we eerder al zeiden, kan de lichaamstemperatuur per persoon verschillen. De gemiddelde normale temperatuur ligt echter tussen 36,5 en 37,8 graden. Dit kan variëren, dit is afhankelijk bij welk deel van het lichaam het wordt opgemeten, evenals het tijdstip van de dag.Een baby heeft koorts wanneer de temperatuur tussen 38 en 39 graden ligt. Dit is afhankelijk van hoe het wordt opgemeten, waar op het lichaam het wordt opgemeten en het tijdstip van de dag.
Als een baby koorts heeft van meer dan 37,8 graden en dit oploopt tot 38 dan is het het beste om onmiddellijk een kinderarts te bellen.
Als het om kinderen gaat, is de situatie vergelijkbaar met die van volwassenen. Een normale lichaamstemperatuur ligt tussen de 36,5 en de 37,5 graden. Dit is afhankelijk van de methode die gebruikt is om het op te meten.
Er kan 1 graad verschil zijn tussen de oksel temperatuur en de rectale temperatuur. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden en niet gealarmeerd te raken.
Lage temperatuur
Het hebben van een lage temperatuur is meer dan wat dan ook afhankelijk van externe factoren. Toch kan er een plotselinge daling van de temperatuur optreden. Dit is onderkoeling.
Onderkoeling treedt op wanneer de temperatuur lager is dan 35 graden. Daarom is 36 graden geen directe reden tot ongerustheid.
Koorts
Wanneer de temperatuur hoger is dan 37,5 graden dan wordt dit als koorts beschouwd. In dit geval kan bij het gebruik van een rectale thermometer de temperatuur hoger zijn dan 37,7 en oplopen tot 38 graden.Als de koorts 39 graden en hoger bereikt, raadpleeg dan onmiddellijk een arts.
Hoge koorts kan schade aan de weefsels, delirium en in extreme gevallen een hartaanval veroorzaken.
Wanneer moet ik mijn temperatuur opmeten?
De omgeving beïnvloedt rechtstreeks het getal op de thermometer. Daarom raden wij je aan om rekening te houden met het volgende:
- Tussen 6:00 uur en 18:00 uur kan er wel een verschil van 0,5 graden zijn.
- Temperaturen zijn in de winter iets hoger dan in de zomer.
- Vrouwen hebben doorgaans een hogere temperatuur dan mannen. Het kan variëren van 0,2 tot 0,5 graden afhankelijk van de tijd tijdens de menstruatiecyclus.
- Het hebben van een stressvolle dag, een slecht dieet of het opmeten van de temperatuur net na een woedeaanval kan de temperatuur verhogen 0,5 graden.
- Alcohol is ook een factor die de temperatuur kan veranderen. Als iemand drinkt kan het de temperatuur verhogen of verlagen.
- Lichamelijke activiteit of lichaamsbeweging kan een verhoging veroorzaken. Deskundigen raden het niet aan om de temperatuur direct na het trainen op te meten.
Wat is de beste manier om de lichaamstemperatuur op te meten?
Dit zijn vier manieren om de lichaamstemperatuur op te meten:- Oksel
- Rectaal
- Oor
- Oraal
De meest voorkomende manieren zijn de oksels en orale methoden.
De oksel-methode is minder nauwkeurig, omdat deze wordt beïnvloed door externe factoren. Het is ook minder geschikt om de interne temperatuur van de persoon weer te geven.
De meest nauwkeurige methode is naar verluidt de rectale methode. Dit is het geval, hoewel dit gebied veel verandert met betrekking tot de werkelijke temperatuur. Het kan hoog zijn, zelfs wanneer het aan het zakken is.
De orale methode is het meest toegankelijk en het meest gebruikt. Dit neemt de temperatuur van de linguale slagaders en geeft daarom preciezere resultaten.
Het is belangrijk om de mond gesloten te houden wanneer je de orale temperatuur op meet. Laat de thermometer 3 of 4 minuten in de mond zitten.